sâmbătă, 7 martie 2015

Cum să avem grijă de Begonii

Plantele la ghiveci sunt, de multe ori, preferatele românilor în schimbul celor tăiate, pentru că există ideea preconcepută că acestea durează mai mult. Trebuie să vă spun că este doar o iluzie și că durata de viață a ambelor tipuri de flori este dată de locul de achiziție. Dar despre asta vom vorbi altă dată.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să primiți o plantă care să moară extrem de repede fie pentru că nu ați știut cum să o întrețineți fie că cel care v-a oferit-o nu a știut să o aleagă sau, mai degrabă, a ales locul greșit de unde să o cumpere?

În această perioadă a anului florăriile se umplu de plante la ghiveci. La fel și tarabele de la colțul străzii. E o mare diferență între acestea și la fel de mare este și între cele două și hipermarketuri. 

Putem găsi acum, în martie, Azalee de toate taliile și culorile, Orhidee, de mai multe tipuri, Anturium,  Calanchoe, Violete africane, plante cu bulbi, Begonii, Camelii etc. Dar știm oare cum să le întreținem?

Astăzi vă prezint câteva sfaturi de întreținere a Begoniilor, o plantă îndrăgită atât pentru coloritul florilor cât și pentru luciul natural al frunzelor ceea ce o fac o plantă extrem de elegantă de oferit cadou.

În primul rând trebuie să știți că Begoniile, ca specie, cuprind 900 de surate și 10.000 hibrizi și varietăți. Inflorescențele Begoniilor sunt, întotdeauna, de genul mascluin și feminin, altfel nu există. Un buchet de flori va avea mereu o floare mascul și două flori femele.

Dacă planta e udată excesiv frunzele i se îngălbenesc și se veștejesc. Dacă atmosfera este uscată nici asta nu e pe placul lor așa că nu le puneți pe pervaz în proximitatea caloriferului. Planta are nevoie de căldură, minim 18 grade Celsius, dar nu de exces așa că nu se plasează nici în plin Soare ci într-un loc suficient de luminos.

Nu se udă decăt când stratul superior de pământ e uscat complet. Controlul se face simplu: se introduce degetul aratător în pământul ghiveciului cu întreaga unghie. Dacă este ud nu e nevoie de apă dar daca până trece pământul de unghe găsiți uscat atunci se procedează la udarea prin tava. De altfel, pentru păstrarea umidității constante a plantei e recomandat ca ghiveciul să fie așezat pe un substrat de pietriș.

Pentru a asigura o inflorescență constantă furnizați plantei un îngrășământ lichid diluat, doar în perioada de creștere, nu și cea de repaos a plantei !


Nu mutați planta în alt ghiveci imediat ce o primiți pentru că este îngrașată și tratată corespunzător de către producători și pentru o perioadă de cel puțin câteva luni nu e nevoie de tratament. Mutați-o într-un vas de mărime superioară doar când rizomul acoperă o mare parte din suprafața ghiveciului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu