miercuri, 11 martie 2015

Cum să avem grijă de Orhideele la ghiveci

Pe piața din România Orhideea hibridă din genul Phalenopsis este cea mai cunoscută și apreciată. Este achiziționată atât de bărbați, pentru a fi oferită, cât și de doamnele pasionate de flori. Este cadoul floral ideal mai ales dacă persoana căreia i-o oferiți iubește plantele și va aprecia gestul vostru.

Dacă sunteți din categoria celor care au primit o plantă de acest tip dar nu știți încă care sunt secretele unei vieți cât mai lungi pentru aceasta este necesar să respectați câteva reguli de aur în îngrijirea ei:

Nu trebuie să îi schimbați ghiveciul transparent pentru că o bună drenare și lumină pentru rădăcinile sale sunt esențiale! Ghiveciul în care este planta la cumpărare, e suficient pentru încă doi ani de la achiziție. Următorul vas ar trebui să fie puțin mai mare dar tot transparent.
Nu se folosește pământ de flori la transplantare! În magazinele de specialitate găsiți atât substratul floral pentru transplantare, ghiveciul transparent cât și îngrașământul specific acestui soi. Așa cum spuneam și la Begonie, e bine să nu faceți un aport de ingrășământ mai devreme de 6 luni de la momentul achiziției pentru că acest demers a fost deja făcut de către producător.
 Nu amplasați floarea direct în Soare!
Nu udați dacă substratul este încă umed! Asta se vede pe vas, acesta fiind încă transpirat. Dacă udați excesiv, rădăcinile putrezesc și moartea plantei este iminentă. Udarea se realizează prin scufundarea ghiveciului într-un vas cu apa. Se lasă în această submersie timp de ½ de oră după care se reașează pe locul pe care îl ocupa, pe o tăviță sau într-o mască/vas colorat semitransparent  (pe care îl puteți găsi tot la magazinele de specialitate). 

În momentul în care planta reînflorește aveți grija ca după terminarea inflorescențelor să tăiați tija respectivă imediat după căderea, în mod natural, și a ultimei flori. Tăierea se aplică chiar la baza plantei fără să răniți frunzele sau rădăcinile aeriene. În acest fel planta simte că aveți grijă de ea și vă va oferi, cât de curând, o altă inflorescență (vezi in imaginea alăturată. A doua inflorescență e posibil să nu mai fie dreaptă însă cu puțină îndemânare e posibil să reușiți să ridicați noul lăstar pe tija de lemn ajutătoare. Aveți grijă să o mutați în funcție de creșterea naturală a plantei). 
Vara, când temperaturile depășesc 21 de grade Celsius, e bine să pulverizați apă și pe frunzele plantei. Vă reamintesc că acestea nu sunt iubitoare de Soare ci de lumină indirectă! Dacă razele soarelui cad direct pe frunze acestea fac niște pete brune de arsură (vezi foto alăturată).


De câțiva ani, în magazinele de specialitate au apărut și alte soiuri de Orhidee precum Cimbidium (cu multe frunze și aspect de tufă), Oncidium (cu inflorescențele sale foarte mici și uneori parfumate) sau Cattleya (cu multe inflorescențe grupate pe o tijă dreaptă).

Din orhideele tăiate cele mai cunoscute sunt cele de tip Dendrobium și cele Cymbidium.

Și la evenimentele importante din viață, nunți sau botezuri, clienții preferă Orhideele pentru decorurile de lux. Atât Dendrobiumul alb cât și varietatea cromatică a celor de tip Cimbidium, noblețea celor de tip Phalenopsis fac ca unele decoruri florale să aibă acea notă de eleganță dorită.

Dana Șoroș

Foto: Orhideea de gen Phalenopsis proprietate personală :). Prima fotografie reprezintă a doua inflorescență, dup 4 luni de la achiziție (foto2).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu