vineri, 27 martie 2015

Designeri florali asiatici în competiţii de top - Cupa Asiei 2014

Coperta revistei de specialitate, Fusion Flowers,  editată în Scoţia de Alison Bradley, este ocupată, în numărul pe februarie-martie 2015 de designerul japonez Hideyuki Niwa clasat pe locul trei la Cupa Asiei, un concurs internaţional ţinut anul trecut în luna iulie în oraşul Numazu din Japonia.

Poate vă întrebaţi de ce vorbim despre designerii japonezi? Ei bine, pe de-o parte pentru cultura noastră generală iar pe de alta pentru respectul pe care şi l-au câştigat aceştia prin măiestria şi răbdarea/meticulozitatea cu care îşi realizează piesele de concurs.

Astfel de concursuri atrag pe cei mai talentaţi şi mai competitivi designeri din lumea întreagă iar asiaticii, şi la acest capitol, stau foarte bine. Sunt renumiţi pentru acurateţea detaliilor, pentru piesele extrem de elaborate  pe care le ralizează şi pentru efectul vizual pe care îl au operele lor.

Cupa Asiei la flori se ţine din trei în trei ani în diferie ţări şi este organizată de Asociaţia Floriştilor Asiatici (AFA) şi poate vă întrebaţi şi de ce se ţin din 3 în trei ani. Un răspuns ar fi cel legat de costuri. Designerilor concurenţi li se cer 3 piese de design gata făcute dar să nu vă imaginaţi că de mici dimensiuni (vezi foto), pe care le realizează din bugetul propriu.

Competiţia din 2014, spre deosebire de cele anterioare, a deschis porţile şi pentru designeri care nu sunt afiliaţi asociaţiei, şi drept urmare au participat designeri din ţări precum Danemarca, SUA şi Australia care au concurat alături de designeri din Japonia, Koreea, China, Taiwan, Hong Kong şi Tailanda.

Ca la competiţiile sportive de înaltă performanţă şi în aceste concursuri florale, artiştii au de realizat teme impuse dar şi liber alese fiind punctaţi pentru fiecare piesă în parte. Scara la care sunt lucrate aranjamentele în astfel de competiţii este foarte mare. Sunt compoziţii de expoziţie, amplasate pe sol şi cu aer de sculpturi florale, unele. În limbaj profesional se cheamă "structuri" florale şi depăşesc talia structurilor obişnuite pe care poate le-aţi mai întâlnit şi pe la noi.

Cele mai frumoase şi într-adevăr competitive momente sunt cele în care temele sunt comunicate pe loc concurenţilor şi trebuie realizate într-un termen dat şi cu materiale florale puse la dispoziţie de către organizatori. Aşa va fi şi la Concursul Naţional de Aranjamente Florale din România, unica competiţie de acest gen de la noi, dar voi reveni pe acest subiect într-un alt material.

Juriul de la Asia Cup 2014 a fost format din profesionişti ai domeniului, din Japonia, Koreea, SUA, Taivan, Australia şi China. Ei au avut de comparat lucrări şi compoziţii care ajung, la această întrecere, dincolo de standarde iar sarcina lor este să fie obiectivi şi să le evidenţieze pe cele mai perfecte dintre perfecte, dăcă îmi iertaţi pleonasmele...

Anul acesta Japonia a păstrat toate trei locurile de podium: Akihiro Hisaka (foto 3) a devenit campionul Cupei Asiei 2014, Yukinobu Inoue (foto 2), locul 2 şi Hideyuki Niwa locul 3 (foto 1).



Dana Şoroş,
Made by me

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu