luni, 16 martie 2015

Ce știți despre Helleborus sau Spânz ?

Unii floriști o consideră comoara grădinilor de primăvară iar alții o folosesc cu precădere în decorurile de iarnă. Helleborusul sau Spânzul, cum este cunoscută și la noi, este o plantă toxică și înflorește primăvara, în mod natural. 

În grădinile englezești este o campioană a culturilor de primăvară, cum sunt la noi Narcisele și Zambilele. 

În România cresc două specii de plante ale genului Helleborus: spânzul comun (Helleborus purpurascens) care crește doar la altitudini de peste 300 de metri, în arcul Carpatic și spânzul verde (Helleborus odorus), care aparține familiei Ranunculaceae și crește în zona de sud a țării, prin pădurile de foioase.

Pentru europenii care sunt mai obișnuiți cu ea, această floare are o istorie care merge până în anul 585 î.H când, în Asediul de la Kirrha, armata grecească a otrăvit sursele de apă ale orașului folosind frunzele zdrobite ale Helleborusului, fapt ce a dus la intoxicarea localnicilor, la slăbirea capacității lor de luptă iar asediul a fost un suces.

Se pare că, potrivit datelor istorice, și Alexandru cel Mare a fost otrăvit de o supradoză de extract de Helleborus. Pentru aceste incidente istorice planta a fost asociată mulți ani cu o imagine negativă.

Noroc că de mai mulți ani artiștii florali au inclus această plantă în operele lor iar Helleborusul și-a recăpătat imaginea de fragilitate și prospețime.

Traducere parțială din revista Flora Internațional, primăvară 2015

Debbie Harris, florist, are mai multe aranjamente florale, în acest număr, realizate cu diferite soiuri de Helleborus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu