miercuri, 25 martie 2015

Despre grădinile urbane - grădina de pe bloc sau din balcon


In goana după o viață sănătoasă în lumea noastră oamenii alergă după soluții de a-și cultiva singuri legumele și fructele pe care le consumă. Ani de zile mulți dintre noi am avut privilegiul, și unii poate încă îl mai avem, de a ne aproviziona de la țară, de la bunici sau rude, cu produse nestropite, nemodificate genetic și fără pesticide.

Tot lumea occidentală a descoperit variante de a proteja culturile de acasă de dăunători și au revenit la leacurile din bătrâni: tinctură de urzică sau frunze de tutun, zaț de cafea și multe alte componente ecologice pentru a proteja și îngrășa culturile.






De câțiva ani o modă care a invadat orașele este cea a culturilor urbane. Cei pe care eu îi cunosc și îi admir de foarte mulți ani sunt cei din familia Dervaes din California care au făcut minuni în 400 metri pătrați de grădină. Au pornit de la a-și asigura consumul personal și acum furnizează ingrediente bio pentru restaurantele exclusiviste din Los Angeles dar și pentru cei care doresc să consume din bunătățile crescute de ei. Mai nou oferă cursuri de gătit și făcut conserve pentru copii, pentru noua generație de consumatori. Cine e cu adevărat interesat de povestea lor îi poate găsi pe net.

Culturile urbane sunt acum o modă, un trend, dacă vreți. Ca orice modă a acaparat și multinaționalele care își doresc să dea angajaților o nouă formă de implicare și relaxare, totodată - grădinile de pe acoperișurile clădirilor de birou. Parisul era deja renumit pentru grădinile de pe blocuri, adevărate oaze de verdeață dar acum acestea sunt dezvoltate în grădini de legume unde cu mic cu mare se implică, de primăvara până toamna în plantatul și îngrijitul micilor spații de producție.



În primul rând pe aceste suprafețe plantarea nu se face pe sol ci în containere, de cele mai multe ori de lemn. Acestea sunt pregătite cu straturi de pământ și compost natural în așa fel încât plantele să își extragă tot ce au nevoie de acolo. Tot pe net puteți găsi forme și tipuri de containere de lemn recomandate chiar și pentru grădinile infestate deja de cârtițe sau alți dăunători.

Ce e important să știți despre astfel de culturi este că plantele vor sta în soare toată ziua deci este bine ca solul să fie bine drenat și udat în mod constant. Udarea este recomandată a se face dimineața, cu apă deja stocată de cu seara într-un container. Chiar și în grădină e bine să știți că udatul de dimineața este mai sănătos pentru plante decât cel de seara când ele sunt deja încinse din cauza căldurii iar dvs. le udați cu apă rece atunci scoasă din puț sau din rețea fapt ce duce la opărirea lor. E bine de știut că există metode vechi și totuși noi pentru orășeni, de a uda, și anume containere de lut îngropate din loc în loc (foto 2) în aceste containere care, umplute cu apă, vor asigura o hidratare constantă a solului.

De asemenea e bine să aveți în vedere că după orice ploaie sau mică furtună trebuie să îngrijiți grădina de gunoaiele aduse de vânt și, la câteva zile după ploi, să pliviți de plantele noi care își vor face apariția pe sol – buruieni și seminte de copaci.

Exersați culturile combinate de plante care, ajunse la maturitate, fie se vor ajuta pe ele însele, făcându-și umbră rădăcinilor, fie să ofere suport pentru altele cum de exemplu este cultura combinată de tomate și busuioc, busuiocul, prin parfumul său, alungând unii dăunători pentru tomate. Și pentru că veni vorba de tomate e bine să le reyervați niște containere generoase întrucât roșia ajunge și la 2m de înălțime iar rădăcinile i se duc profund în sol. Deci pentru roșie folosiți containere mari. Pentru alte legume se poate merge și cu o înălțime mai mică a containerelor dar nu mai mică de 20 cm adâncime.



În comparație cu o cultură în sol, cultura în containere (foto 4) depinde foarte mult de solul și compoziția acestuia. Dat fiind că udarea va realiza un fel de spălare a solului e bine să știți că astfel de culturi au nevoie de fertilizare constantă. Pe piața de la noi se găsesc îngrășăminte naturale și e bine să vă documentați și dvs. despre aceste produse sau altele tradiționale cum este apa de urzici, de exemplu.

O altă componentă importantă a acestui tip de cultură este faptul că anual pământul din aceste containere se reînoiește pentru a asigura culturi sănătoase.

Pentru arbuștii anuali pe care îi puteți planta astfel, e bine să le schimbați pământul cât planta este încă în hibernare pentru a nu-i deranja trezirea la viață. Aplicați același procedeu ca la bonsai în sensul că se face o mică taiere anuală rădăcinilor pentru a le asigura o creștere sănătoasă.

De asemenea e bine să aveți în vedere că unele containere veți vrea să le mutați din locul în care le-ați poziționat inițial și, pentru a nu vă rupe spatele cu greutatea acestora e bine ca de la bun început să vă achiziționați, sau confecționați, niște containere cu roți. Nu știu dacă le găsiți pe la magazinele do it yourself gata făcute așa însă la acestea găsiți cu siguranță roți de toate mărimile pe care le puteți adapta containerelor voastre.

Nu mai trebuie decât să vă desenați grădina visurilor voastre și să vă asumați responsabilitatea ca toată vara să aveți grijă de ea. Nu e ușor însă răsplata merită tot efortul!

Spor la grădinărit!

Surse foto: Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu