Aveți în plan o nuntă intimă
și nu vă hotărâți asupra modului în care veți așeza invitații. Aflați că există
mai multe spații neconvenționale în București (căci pe acesta îl știu,
deocamdată) care vă pot pune la dispoziție o locație care se pretează foarte
bine la tipul de masă pe care vi-l descriu, în cele ce urmează.
Este vorba de masa regală,
sau masa lungă, formulă în care toți invitații sunt așezați la aceeași masă
folosindu-se un pic din tipologia de aranjare a mesei folosită în protocol. Personajele
principale vor sta la jumătatea mesei iar restul de invitați vor fi plasați
de-a dreapta și de-a stânga lor, inclusiv în față, intercalânduse un domn și o
doamnă. Și, atenție: niciodată soția nu va sta alături de soț pentru a putea
face conversație cu restul invitaților. Dacă nu știați acest detaliu, pot să vă
confirm că este modul de așezare la mesele caselor regale și este preferatul
acestora pentru dineurile organizate.
Acest tip de așezare a mesei
mai are o particularitate deosebit de plăcută ochiului: se pot folosi multe
decoruri florale și lumânări iar câmpul vizual nu e deranjat de nici o sticlă
de bautură sau vreun alt accesoriu pe masă în afara tacâmurilor, care e musai
să fie de cea mai bună calitate, a paharelor (dacă se poate din cristal), a
unui sou-plat (farfuria de suport), a cardului cu numele și a meniului. Și dacă
vreți să păstrați prestanța, folosiți limba franceză pentru meniu. Este limba
diplomatică de comunicare a acestuia, în protocolul internațional. Veți face
impresie!
Pe de altă parte un detaliu
la fel de important de luat în calcul îl reprezintă meniul. Casele regale nu
folosesc în servire mai mult de trei feluri: un aperitiv, un fel principal (care
conține, de regulă, carne sau pește) și desertul. Folosirea unui astfel de
aranjament la masă dă posibilitatea invitaților să fie serviți de personalul de
specialitate sau se pot servi singuri de pe tăvi atunci aduse. Băutura se
toarnă în pahare tot de către picoli, nici o sticlă ne având voie să intre în
câmpul vizual al comesenilor.
Pentru a crea atmosferă
invitații sunt așteptați la o anumită oră fixă, cu un pahar de
șampanie/proseco, se socializează, se prezintă, timp în care lumânările, ce
sunt deja aranjate pe mese, se aprind, se coboară intensitatea luminii
artificiale și apoi invitații sunt poftiți să își ocupe locurile conform unei
hărți afișate vizibil (sau însoțiți de metre d’honeur).
Momentul de toast și de
urări se poate întâmpla între felul principal și desert. Veți evita astfel
clasica plimbare cu paharul, și cu zâmbetul înțepenit, pe la fiecare mesean,
conversațiile în care povestiți, a zecea oară, tot felul de banalități care se
comunică de complezență.
Seara poate începe?! Închideți
ochii și imaginați-vă: un mic band live cântă, în surdină, o muzică de ambianță
iar picolii încep să servească masa. Florile emana un parfum suav, căci sunt
din abundență, iar oamenii de suflet vă sunt alături. Totul e perfect, totul e
minunat. E nunta/momentul visurilor voastre... Sunteți deja acolo? Eu da! M-am
transpus fără să vreau !
Vă doresc să vă împliniți
visele !
Dana Soroș,
20 aprilie 2016
surse foto1, 2 și 4: google.com
Sursa foto 3: Atelierul Florăriei Iris, București
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu