miercuri, 20 aprilie 2016

Aranjarea unei mese ”regale”





Aveți în plan o nuntă intimă și nu vă hotărâți asupra modului în care veți așeza invitații. Aflați că există mai multe spații neconvenționale în București (căci pe acesta îl știu, deocamdată) care vă pot pune la dispoziție o locație care se pretează foarte bine la tipul de masă pe care vi-l descriu, în cele ce urmează.

Este vorba de masa regală, sau masa lungă, formulă în care toți invitații sunt așezați la aceeași masă folosindu-se un pic din tipologia de aranjare a mesei folosită în protocol. Personajele principale vor sta la jumătatea mesei iar restul de invitați vor fi plasați de-a dreapta și de-a stânga lor, inclusiv în față, intercalânduse un domn și o doamnă. Și, atenție: niciodată soția nu va sta alături de soț pentru a putea face conversație cu restul invitaților. Dacă nu știați acest detaliu, pot să vă confirm că este modul de așezare la mesele caselor regale și este preferatul acestora pentru dineurile organizate.

Acest tip de așezare a mesei mai are o particularitate deosebit de plăcută ochiului: se pot folosi multe decoruri florale și lumânări iar câmpul vizual nu e deranjat de nici o sticlă de bautură sau vreun alt accesoriu pe masă în afara tacâmurilor, care e musai să fie de cea mai bună calitate, a paharelor (dacă se poate din cristal), a unui sou-plat (farfuria de suport), a cardului cu numele și a meniului. Și dacă vreți să păstrați prestanța, folosiți limba franceză pentru meniu. Este limba diplomatică de comunicare a acestuia, în protocolul internațional. Veți face impresie!

Pe de altă parte un detaliu la fel de important de luat în calcul îl reprezintă meniul. Casele regale nu folosesc în servire mai mult de trei feluri: un aperitiv, un fel principal (care conține, de regulă, carne sau pește) și desertul. Folosirea unui astfel de aranjament la masă dă posibilitatea invitaților să fie serviți de personalul de specialitate sau se pot servi singuri de pe tăvi atunci aduse. Băutura se toarnă în pahare tot de către picoli, nici o sticlă ne având voie să intre în câmpul vizual al comesenilor.

Pentru a crea atmosferă invitații sunt așteptați la o anumită oră fixă, cu un pahar de șampanie/proseco, se socializează, se prezintă, timp în care lumânările, ce sunt deja aranjate pe mese, se aprind, se coboară intensitatea luminii artificiale și apoi invitații sunt poftiți să își ocupe locurile conform unei hărți afișate vizibil (sau însoțiți de metre d’honeur).

Momentul de toast și de urări se poate întâmpla între felul principal și desert. Veți evita astfel clasica plimbare cu paharul, și cu zâmbetul înțepenit, pe la fiecare mesean, conversațiile în care povestiți, a zecea oară, tot felul de banalități care se comunică de complezență.

Seara poate începe?! Închideți ochii și imaginați-vă: un mic band live cântă, în surdină, o muzică de ambianță iar picolii încep să servească masa. Florile emana un parfum suav, căci sunt din abundență, iar oamenii de suflet vă sunt alături. Totul e perfect, totul e minunat. E nunta/momentul visurilor voastre... Sunteți deja acolo? Eu da! M-am transpus fără să vreau !

Vă doresc să vă împliniți visele !

Dana Soroș,
20 aprilie 2016 

surse foto1, 2 și 4: google.com
Sursa foto 3: Atelierul Florăriei Iris, București

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu