joi, 26 februarie 2015

Trandafirul, eterna iubire a omenirii!


 "Trandafirul a fost, din totdeauna, plin de semnificații mistice și înțelesuri , la fel cum este de spini. Din cauza formei sale rotunde, culorilor splendide și texturilor deosebite,  trandafirul a luat o mulțime de înțelesuri. De la puritate la secret și la rapiditatea trecerii prin viață. Simbolurile sale sunt uneori complexe și contradictorii așa cum este contrastul între trandafirul alb și cel roșu. (...)
Pentru Roma antică trandafirul era considerat floarea zeilor. Astăzi el reprezintă minunile științei și recentele progrese în descoperirile genetice."

Pasajul este tradus din The Little book of Roses, scrisă de Jacques Barrau, Philippe Bonduel și Andre Eve apăruta la Editura Flammarion din Paris în 1996 în ediție franceză și tradusă în 2002 în engleză și este un alt titlu găsit de mine în librăria menționată într-un alt material, zilele trecute.


Jaques Barrau este etnobotanist la Muzeul Naturii din Paris, Philippe Bonduel este journalist, specializat în horticultură iar Andre Eve este unul dintre cei mai renumiți cultivator de trandafiri din Franța. Acești trei autori și-au adunat forțele și cunoștințele într-o cărticică pe care eu o consider ca o enciclopedie a trandafirului și când am parcurs primele capitole, despre istoria trandafirului, Filozofia gradinilor imperiale, în care trandafirul era regele suprem al florilor, istoria produselor din trandafiri, ca cea a apei de trandafir și a ceaiului, mi-am dat brusc seama că mulți dintre cei care urăsc această floare (pentru o găsesc în mai toate florăriile, cu precădere), sunt într-o mare eroare.

Trandafirul a fost și rămâne printre florile preferate ale omenirii iar horticultorii din lumea întreagă se zbat să producă cele mai inovatoare și încântătoare combinații genetice pentru a satisface și cei mai pretențioși clienți. Evoluția acestei pasiuni a horticulturii este descrisă, și ea, în această carte.

Fiind o lucrare scrisă și de un horticultor, Andre Eve, veți găsi nu numai informații generale despre trandafir dar și din cele tehnice: cum se plantează, cum se cresc, cum se înmulțesc, cum se taie, care sunt principalele boli care îi atacă, care sunt principalele soiuri și ce au derivat din ele, cum să vă realizați o pagodă din speciile de trandafiri cățărători etc.

Pe lângă ghidul grădinilor celebre pe care un pasionat de flori le poate vizita în vacanță, puteți găsi tot felul de informații pentru cultura voastră generală și chiar poezii celebre dedicate frumuseții și parfumului lui.

Start la cumpărături și lectură plăcută!

Dana Șoroș 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu