joi, 19 martie 2015

Plantele de primăvară - Narcisa Paperwhite

Narcisa Paperwhite
De 1 și 8 martie mai toată lumea a primit cadou o zambilă, un ghiocel, o brândușă, lalele sau narcise. Sunt printre cele câteva plante de primăvară care apar la noi primele, atât în grădini cât și pe piața de flori.
Mai apoi apar cele de pădure ca viorelele, narcisele sălbatice, Spânz-ul de care am pomenit zilele trecute, lăcrămioarele, și ne bucurăm de ele până apar alte flori de gradină.

Între preferatele noastre în această primăvară au fost narcisele Paperwhite, unul dintre hibrizii horticultorilor, o frumusețe a naturii și științei care a încântat și albinele din grădina mea când am scos planta afară, la soare.

Are multe, dar multe flori pe tijă, atinge o înălțime impresionantă și se pare că este foarte ușor de cultivat. De ce spun asta? De regulă suratele sale ordinare sau zambila, au nevoie de o perioada de până la 8 săptămâni să stea într-un loc întunecos, la răcoare, înainte de a fi plantate. Paperwhite nu are nevoie însă de acest tratament, ne asigură specialiștii. Substratul în care se dezvoltă cel mai bine narcisa este unul pe bază de mușchi de turbă.

Cum se face?

La achiziționare, din en-gros sau de la Florăriile Iris, unde am văzut-o de curând, planta este deja într-un ghiveci și nu necesită decât udare din când în când. După ce se epuizează și ultima tijă înflorită opriți udarea și lăsați totul să se veștejească natural.  Dacă vreți să le plantați anul următor afară nu întrerupeți udarea până când frunzele nu încep să se îngălbenească. Aplicați un îngrășământ bogat în potasiu, în acest timp, și lăsați frunzele să se treacă. Apoi scoateți bulbii și păstrați-i într-un loc uscat și răcoros până toamna când se recomandă plantarea în grădină. 

Să nu uitați să vă scrieți undeva unde i-ați pus, să nu pățiți ca mine...I-am găsit abia vara, deja încolțiți... J


Dana Șoroș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu