marți, 31 martie 2015

Minunate decoruri florale cu parfum de primăvară create de Nicu Bocancea


Lumea florală autohtonă are și nume masculine printre designerii florali. Unul din aceste nume este cel al lui Nicu, Nicu Bocancea, cel care stă în spatele minunatelor creații marca Iris, Florăriile Iris.

Cum sezonul de expoziții dedicate nunților din acest an s-a cam încheiat, cel puțin la București, prin evenimentul ce a avut loc în Palatul Parlamentului la sfârșitul săptămânii trecute, și floriștii au fost prezenți cu expozițiile lor.

Florăria Iris este nelipsită la cele mai importante expoziții iar la cea de zilele trecute au expus un set-up care să-i impresioneze și pe cei mai exigenți clienți. O reverie de primăvară cu o cromatică simplă dar cu multă, multă verdeață, pasiune și imaginație.

Adela Pârvu, jurnalist home & garden a surprins acest moment foarte frumos într-un editorial dedicat muncii de creație a lui Nicu Bocancea.

"Dacă ți-ai dori să evoci primăvara într-un decor de nuntă sau pentru eveniment festiv, fie el de familie sau pentru mediul de business, cum ai face-o? Ei bine, de aceea există designeri floriști, iar Nicu Bocancea este unul de top, aflat în elita mondială din domeniu. 
Și o demonstrează cu fiecare prilej la care participă în numele Florăriei Iris, cum a fost cazul recent, la Palatul Parlamentului, unde la final de martie, a fost organizat un târg de nunți. Poate că așa s-a vrut sau nu, dar mie standul Florăriei Iris mi s-a părut strategic așezat la finalul traseului, după nenumărate propuneri de ținute vestimentare și oferte de locații pentru nunți, deci era inevitabil să nu-ți rămână întipărit în memorie. Dar hai să-ți spun mai multe despre ideile materializate".

Eu vă invit să citiți ce a scris Adela pe blogul său despre această participare:


Foto 1: Nicu Bocancea la Expo Mariaje, ianuarie 2015 (photo Made by me, Dana Șoroș)

Foto 2: Nicu Bocancea pregatind setup-ul de la Palatul Parlamentului, martie 2015 (photo Floraria Iris)

luni, 30 martie 2015

În mai putin de o lună, se redeschide oficial sezonul nunţilor în România



Rochia, ei bine…rochia, isi reia locul de cinste in garderoba oricarei femei, de la mireasa la nasa , de la cumatra la domnisoara de onoare . Daca barbatii nu isi pierd noptile cu gandul la culoarea costumului , femeile , in schimb , incep sa aiba insomnii cu cel putin trei luni inainte de eveniment . Sa fie scurta sau lunga ..? Neagra sau colorata..? Pe talie sau … care talie ? Totusi mai am picior ..de ce sa nu il arat ? Cu sutien sau fara..? Oare X , Y cu ce vine imbracata ? Au mai slabit ? S-au mai ingrasat..? ( Vedeti voi, femeile nu numai ca nu dorm din cauza rochiilor lor , nu dorm si din cauza celorlalte doamne invitate la nunta) .


Cum alegem rochia potrivita ?
In primul rand, trebuie sa ne analizam cu un ochi relativ critic si sa stabilim ce avem mai frumos. Sufletul, bineinteles, dar aici e vorba de rochie, nu de suflet. Daca punctul nostru forte este piciorul lung si subtire , nu inseamna musai ca invitatii trebuie sa nu mai faca diferenta dintre noi si chelneritele de la masa. Scurt nu inseamna Fara. Sunt limite absolut normale ale decentei si este frumos sa le respectam. In plus, vedeta nuntii este mireasa si trebuie sa ii lasam acest privilegiu. Daca sanii sunt pentru noi coordonatele principale ale rochiei, atunci sa stiti ca ei trebuie sa stea inauntru, nu in afara rochiei. Push-up ul extrem, inventie din punctul meu de vedere la limita dintre minciuna si frustrare, este o alegere nesanatoasa. Nu aveti de ce sa va rusinati cu propriul corp, cine va place trebuie sa va placa pentru ceea ce sunteti, nu pentru faptul ca domnul respectiv nu isi permite financiar sa iasa cu vedeta Z si alege dintr-o ochire varianta accesibila. Daca nu aveti bustul generos, exista inclusiv avantaje de care puteti profita. Rochiile cu decolteu amplu in spate sunt foarte chic si arata excelent pe doamnele cu bustul mic.

In al doilea rand, legatura dintre nunta si rochie nu trebuie sa fie atat de stransa incat veselia momentului si zarva de acolo sa se regaseasca total in ceea ce purtati. Less is more nu e o zicala in vant. Cele mai elegante rochii din istoria modei si femeile care le-au purtat (Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, Sophia Loren, Princess Diana, Julia Roberts, Angelina Jolie ,…) sunt de o simplitate atent studiata.

Intr-un final, cei cu care interactionezi la un eveniment trebuie sa retina persoana, nu rochia. Abia atunci, putem discuta de un model cu adevarat reusit.

Alegerea rochiei pe care o vom imbraca la nunta trebuie sa aiba legatura cu ceea ce suntem noi in cadrul evenimentului





Fara indoiala, daca langa noi este un domn in negru, stangaci si emotionat, pe care il felicita toata lumea, vom imbraca o rochie alba sau ivory deoarece numele nostru este mireasa. Soacrele, de obicei, opteaza pentru rochii albastre, grena sau negre si, daca ma intrebati de ce doar aceste trei culori, raspunsul este foarte simplu: Negrul pentru ca slabeste, Grena deoarece si-ar dori rosu insa nu se cade si Albastru sa vada lumea ca soacra e o persoana serioasa, la locul ei. Domnisoarele de onoare sunt imbracate mai nou toate la fel, ceea ce nu e prea bun din punctul meu de vedere. Fetele au fiecare propria personalitate, acelasi model poate arata diferit pe siluete diferite, culoarea este o chestie de gust, nu trebuie sa fie impusa. Inteleg sa asortezi totul la nunta, buchetul cu perdelele, lumanarile cu scaunele dar pana si rochiile domnisoarelor de onoare cu servetelele invitatilor mi se pare prea mult. Urmeaza apoi fosta iubita a mirelui care, daca va fi invitata, stie probabil cum sa se imbrace astfel incat sa strice seara tuturor. Cat mai scurt de la orice capat ai lua-o.

Nasele, eii nasele sunt si ele un fel de vedete ale nuntii, asa ca trebuie sa fie locul 2 dupa mirese, in top aranjat. Rochia lunga este in ultimii ani un must have al nasei si forma acesteia difera in functie de silueta.

In final, urmeaza numarul mare de invitate care isi aleg rochiile in functie de buget, kilograme (nu, de material teles), stilist sau designer, aceasta daca sunt deschise sa accepte un sfat competent.



Sfaturi furnizate de desigenrul Andreea Tincu, pe care o puteţi urmări şi pe blogul său, http://andreatincu.me/


http://andreatincu.me/despre/

vineri, 27 martie 2015

Designeri florali asiatici în competiţii de top - Cupa Asiei 2014

Coperta revistei de specialitate, Fusion Flowers,  editată în Scoţia de Alison Bradley, este ocupată, în numărul pe februarie-martie 2015 de designerul japonez Hideyuki Niwa clasat pe locul trei la Cupa Asiei, un concurs internaţional ţinut anul trecut în luna iulie în oraşul Numazu din Japonia.

Poate vă întrebaţi de ce vorbim despre designerii japonezi? Ei bine, pe de-o parte pentru cultura noastră generală iar pe de alta pentru respectul pe care şi l-au câştigat aceştia prin măiestria şi răbdarea/meticulozitatea cu care îşi realizează piesele de concurs.

Astfel de concursuri atrag pe cei mai talentaţi şi mai competitivi designeri din lumea întreagă iar asiaticii, şi la acest capitol, stau foarte bine. Sunt renumiţi pentru acurateţea detaliilor, pentru piesele extrem de elaborate  pe care le ralizează şi pentru efectul vizual pe care îl au operele lor.

Cupa Asiei la flori se ţine din trei în trei ani în diferie ţări şi este organizată de Asociaţia Floriştilor Asiatici (AFA) şi poate vă întrebaţi şi de ce se ţin din 3 în trei ani. Un răspuns ar fi cel legat de costuri. Designerilor concurenţi li se cer 3 piese de design gata făcute dar să nu vă imaginaţi că de mici dimensiuni (vezi foto), pe care le realizează din bugetul propriu.

Competiţia din 2014, spre deosebire de cele anterioare, a deschis porţile şi pentru designeri care nu sunt afiliaţi asociaţiei, şi drept urmare au participat designeri din ţări precum Danemarca, SUA şi Australia care au concurat alături de designeri din Japonia, Koreea, China, Taiwan, Hong Kong şi Tailanda.

Ca la competiţiile sportive de înaltă performanţă şi în aceste concursuri florale, artiştii au de realizat teme impuse dar şi liber alese fiind punctaţi pentru fiecare piesă în parte. Scara la care sunt lucrate aranjamentele în astfel de competiţii este foarte mare. Sunt compoziţii de expoziţie, amplasate pe sol şi cu aer de sculpturi florale, unele. În limbaj profesional se cheamă "structuri" florale şi depăşesc talia structurilor obişnuite pe care poate le-aţi mai întâlnit şi pe la noi.

Cele mai frumoase şi într-adevăr competitive momente sunt cele în care temele sunt comunicate pe loc concurenţilor şi trebuie realizate într-un termen dat şi cu materiale florale puse la dispoziţie de către organizatori. Aşa va fi şi la Concursul Naţional de Aranjamente Florale din România, unica competiţie de acest gen de la noi, dar voi reveni pe acest subiect într-un alt material.

Juriul de la Asia Cup 2014 a fost format din profesionişti ai domeniului, din Japonia, Koreea, SUA, Taivan, Australia şi China. Ei au avut de comparat lucrări şi compoziţii care ajung, la această întrecere, dincolo de standarde iar sarcina lor este să fie obiectivi şi să le evidenţieze pe cele mai perfecte dintre perfecte, dăcă îmi iertaţi pleonasmele...

Anul acesta Japonia a păstrat toate trei locurile de podium: Akihiro Hisaka (foto 3) a devenit campionul Cupei Asiei 2014, Yukinobu Inoue (foto 2), locul 2 şi Hideyuki Niwa locul 3 (foto 1).



Dana Şoroş,
Made by me

joi, 26 martie 2015

Demonstrații florale la București și Cluj

În lumea floriștilor e normal ca, din când în când, marii producători de accesorii florale, sau chiar importatorii de flori, să inițieze demonstații pentru a aduce suflul de noutate al produselor lor. 

Un astfel de eveniment va avea loc astăzi, 26 martie la București și pe 28 martie la Cluj. 

Maestrul florist olandez, ambasador Oasis Belgia, Franky Bollingh (foto) secondat de florista clujană Lilla Solyom va demonstra pe tema nunților și a decorurilor funerare în fața unei mulțimi de specialiste/specialiști din București și împrejurimi.

Aceste evenimente sunt utile pentru profesioniștii în domeniu nu numai pentru a se revedea dar și pentru a afla, de la producători, care sunt noutățile și cum își pot eficientiza și îmbunătății calitatea muncii pentru a-și satisface și cei mai exigenți clienți folosind produse de calitate.

De regulă aceste demonstrații sunt gratuite și sunt deschise și publicului larg însă nu se poate participa fără o înscriere în prealabil.

miercuri, 25 martie 2015

Despre grădinile urbane - grădina de pe bloc sau din balcon


In goana după o viață sănătoasă în lumea noastră oamenii alergă după soluții de a-și cultiva singuri legumele și fructele pe care le consumă. Ani de zile mulți dintre noi am avut privilegiul, și unii poate încă îl mai avem, de a ne aproviziona de la țară, de la bunici sau rude, cu produse nestropite, nemodificate genetic și fără pesticide.

Tot lumea occidentală a descoperit variante de a proteja culturile de acasă de dăunători și au revenit la leacurile din bătrâni: tinctură de urzică sau frunze de tutun, zaț de cafea și multe alte componente ecologice pentru a proteja și îngrășa culturile.






De câțiva ani o modă care a invadat orașele este cea a culturilor urbane. Cei pe care eu îi cunosc și îi admir de foarte mulți ani sunt cei din familia Dervaes din California care au făcut minuni în 400 metri pătrați de grădină. Au pornit de la a-și asigura consumul personal și acum furnizează ingrediente bio pentru restaurantele exclusiviste din Los Angeles dar și pentru cei care doresc să consume din bunătățile crescute de ei. Mai nou oferă cursuri de gătit și făcut conserve pentru copii, pentru noua generație de consumatori. Cine e cu adevărat interesat de povestea lor îi poate găsi pe net.

Culturile urbane sunt acum o modă, un trend, dacă vreți. Ca orice modă a acaparat și multinaționalele care își doresc să dea angajaților o nouă formă de implicare și relaxare, totodată - grădinile de pe acoperișurile clădirilor de birou. Parisul era deja renumit pentru grădinile de pe blocuri, adevărate oaze de verdeață dar acum acestea sunt dezvoltate în grădini de legume unde cu mic cu mare se implică, de primăvara până toamna în plantatul și îngrijitul micilor spații de producție.



În primul rând pe aceste suprafețe plantarea nu se face pe sol ci în containere, de cele mai multe ori de lemn. Acestea sunt pregătite cu straturi de pământ și compost natural în așa fel încât plantele să își extragă tot ce au nevoie de acolo. Tot pe net puteți găsi forme și tipuri de containere de lemn recomandate chiar și pentru grădinile infestate deja de cârtițe sau alți dăunători.

Ce e important să știți despre astfel de culturi este că plantele vor sta în soare toată ziua deci este bine ca solul să fie bine drenat și udat în mod constant. Udarea este recomandată a se face dimineața, cu apă deja stocată de cu seara într-un container. Chiar și în grădină e bine să știți că udatul de dimineața este mai sănătos pentru plante decât cel de seara când ele sunt deja încinse din cauza căldurii iar dvs. le udați cu apă rece atunci scoasă din puț sau din rețea fapt ce duce la opărirea lor. E bine de știut că există metode vechi și totuși noi pentru orășeni, de a uda, și anume containere de lut îngropate din loc în loc (foto 2) în aceste containere care, umplute cu apă, vor asigura o hidratare constantă a solului.

De asemenea e bine să aveți în vedere că după orice ploaie sau mică furtună trebuie să îngrijiți grădina de gunoaiele aduse de vânt și, la câteva zile după ploi, să pliviți de plantele noi care își vor face apariția pe sol – buruieni și seminte de copaci.

Exersați culturile combinate de plante care, ajunse la maturitate, fie se vor ajuta pe ele însele, făcându-și umbră rădăcinilor, fie să ofere suport pentru altele cum de exemplu este cultura combinată de tomate și busuioc, busuiocul, prin parfumul său, alungând unii dăunători pentru tomate. Și pentru că veni vorba de tomate e bine să le reyervați niște containere generoase întrucât roșia ajunge și la 2m de înălțime iar rădăcinile i se duc profund în sol. Deci pentru roșie folosiți containere mari. Pentru alte legume se poate merge și cu o înălțime mai mică a containerelor dar nu mai mică de 20 cm adâncime.



În comparație cu o cultură în sol, cultura în containere (foto 4) depinde foarte mult de solul și compoziția acestuia. Dat fiind că udarea va realiza un fel de spălare a solului e bine să știți că astfel de culturi au nevoie de fertilizare constantă. Pe piața de la noi se găsesc îngrășăminte naturale și e bine să vă documentați și dvs. despre aceste produse sau altele tradiționale cum este apa de urzici, de exemplu.

O altă componentă importantă a acestui tip de cultură este faptul că anual pământul din aceste containere se reînoiește pentru a asigura culturi sănătoase.

Pentru arbuștii anuali pe care îi puteți planta astfel, e bine să le schimbați pământul cât planta este încă în hibernare pentru a nu-i deranja trezirea la viață. Aplicați același procedeu ca la bonsai în sensul că se face o mică taiere anuală rădăcinilor pentru a le asigura o creștere sănătoasă.

De asemenea e bine să aveți în vedere că unele containere veți vrea să le mutați din locul în care le-ați poziționat inițial și, pentru a nu vă rupe spatele cu greutatea acestora e bine ca de la bun început să vă achiziționați, sau confecționați, niște containere cu roți. Nu știu dacă le găsiți pe la magazinele do it yourself gata făcute așa însă la acestea găsiți cu siguranță roți de toate mărimile pe care le puteți adapta containerelor voastre.

Nu mai trebuie decât să vă desenați grădina visurilor voastre și să vă asumați responsabilitatea ca toată vara să aveți grijă de ea. Nu e ușor însă răsplata merită tot efortul!

Spor la grădinărit!

Surse foto: Facebook

marți, 24 martie 2015

Maria Dermengiu alias Marie Nouvelle, un tânăr designer de obiecte


Maria Dermengiu este un artist vizual – pictor și designer de obiecte. Este cea care stă în spatele conceptului și brandului Marie Nouvelle pe care îl puteți găsi la Galeria Galateca din București. Obiectele ei pot fi cadouri deosebite pentru orice eveniment și, mai nou, piesele de décor interior vă pot scoate din anonimat.

Maria este membră a Professional Women’s Network Global – PWN, are un MBA în arte și multiple calificări în managementul de proiecte culturale.

A expus, în 2011, în cadrul “Fiber Fusion” Mural, la White Rock Museum & Archives, din British Columbia, Canada și în 2013 la Londra. Are mai multe expoziții în România și, așa cum spuneam și mai sus, produsele sale sunt expuse la Galeria Galateca din București.

Obiectele sale de design au apărut în mai multe reviste: ArcH2O, Forbes , The Money Channel, Opinia Nationala, Venom&Clover, Modernism.ro, Caesar Magazine-ArtNobilis, Marie Claire Romania, coperta Caminul Magazine și altele.

Am stat de vorbă cu Maria despre arta și pasiunea sa și iată ce ne-a spus.

Maria, vreau sa le povestim puțin cititorilor noștri de cum a luat ființa proiectul tău? De la ce ai pornit?

Marie Nouvelle a fost lansat aproximativ acum doi ani la târgul Autor, în cadrul secţiunii design de obiect. Marie Nouvelle este un brand ce incoropreaza arta in ritmul cotidian al vietii de zi cu zi. Aceasta initiativa , de a crea un proiect de arta aplicata - accesibila tuturor, a venit firesc în momentul în care am observat deschiderea catre arta mea. Ştiind că în străinătate acest tip de abordare era deja încorporată în cultura vizuală şi decorul caselor, am gândit o astfel de direcție şi pentru mine ca artist.
Iti amintești că la lansarea produselor tale de Home Deco by Marie Nouvelle ți-am spus că am remarcat specificitatea cromaticii folosite de tine. Cât de mult te influențează culorile în ceea ce faci? Cum te definesc ele?




Cromatica este un element foarte personal oricarui artist. Paleta sa este recognoscibila si reda intr-un fel personalitatea acestuia. Culorile sunt pretutindeni, nu traim intr-o lume monocromatica, trebuie doar sa ai ochiul format pentru a stii sa le vezi subtilitatile. Griul si negrul nu isi gasesc locul in arta exprimata eminamente pentru si in folosul celorlalti. Eu nu pot picta cand nu imi este bine.


Așa cum am menționat mai sus ai lansat recent o linie de decor interior. Extrapoland la miresele noastre, posibile cliente pentru diferitele tale obiecte, ce ne poți spune?

Piesele de design și accesoriile vestimentare imprimate cu pictura – sunt mici opere de artă care însuflețesc peisajul urban, îi dau alte semne și o profunzime aparte. Cele care poarta sau isi asuma un accesoriu Marie Nouvelle sunt femei carismatice, delicate si boeme dar la fel de bine ancorate in mediul social urban, femei de cariera si suflet de artist.

Lumea florilor a fost muza multor pictori celebri si dacă e să mă refer doar la celebra Floarea Soarelui lui Van Gogh putem spune că lumea picturii se intersectează de mult prea multe ori cu lumea florilor. Se confundă uneori. Tu cum vezi melanjul între aceste lumi?





Natura a avut mereu un impact real asupra artistilor fie pentru ca au redat-o fidel in lucrarile lor fie pentru ca i-a inspirat prin armonia formelor si a culorilor. Am inceput sa pictez mandale cand inca la noi nu era acest val de carti despre mandale si spiritualitate, despre arhetipuri si semne grafice. Cercurile imi amprentau imaginatia, si am vrut sa le dau un sens asa incat le-am impodobit cu flori si semne ca sa prinda viata.


Nu vă rămâne acum să va gândiți că veți putea face un cadou deosebit, o marca românească, soacrei, mamei sau nașei voastre. O eșarfă Marie Nouvelle, sau un obiect de décor interior, cu siguranță că le va bucura și pe cele mai exigente persoane și le va aduce aminte de momentul nunții voastre.


Pe Maria o puteți contacta aici:
https://www.facebook.com/pages/Marie-Nouvelle-Studio/158819554182937

sau pe pagina oficială www.marienouvelle.ro


Un interviu Made by me, Dana Șoroș

luni, 23 martie 2015

Despre Frezia la ghiveci

Frezia, pentru a înflori la ghiveci, trebuie plantată începând cu sfărșitul verii pâna la începutul iernii. Se așează turberobulbii pe substratul de pământ, o combinație de mușchi de turbă cu nisip grosier, și se acoperă doar cu puțin pământ.  Pentru un efect deosebit se plantează câțiva tuberobulbi într-un ghiveci. 

Ghivecele se păstrează la o temperatură ambiantă potrivită și neoscilantă. Se udă în mod constant cu puțină apă.

După înflorire se lasă planta să se usuce în mod natural și apoi se pun bulbii la păstrat într-un loc întunecat.

Ca orice plantă și freziei la ghiveci i se aplică un îngrășământ lichid diluat, de la apariția primilor boboci și până la sfârșitul perioadei de înflorire, din 2 în 2 săptămâni.

Tuberobulbi de Frezii, sau chiar Frezii la ghiveci  puteți găsi la Tria's Flowers (București) și la Bulbi România (Tâncăbești),  producători de plante de primăvară și nu numai.

Și Bells Garden comercializează bulbi de plante de primăvară. De la ei am luat și fotografiile pentru care le mulțumesc!

Dana Șoroș
floral designer

sâmbătă, 21 martie 2015

De ce este Gerbera o floare iubită ?


Are culori vibrante
Este ușor de întreținut și ieftină comparativ cu altele
Există în mai multe varietăți
Arată minunat chiar și într-un singur fir, într-o vază de sticlă
Iată doar câteva motive! Găsiți și voi mai multe!

Vă povesteam, într-o postare anterioară, că unul din trendurile sezonului acesta de evenimente este cromatica Caleidoscop, cea în care sunt folosite/recomandate culorile vibrante: verde crud, galben, portocaliu, galben. În toate aceste culori, și în nuanțele lor, găsim Gerbera și sora ei mai mică, mini Gerbera. O floare din ce în ce mai populară atât la noi cât și în lume pe care o puteți găsi în 40 de soiuri și o comatică în continuă schimbare. 

Și mie îmi place Gerbera și în mod deosebit îmi plac momentele când intru în depozitul de flori și ele zâmbesc, într-un curcubeu minunat, făcându-mă să îmi schimb, mai mereu, planul de cumpărături și să fac cumva să le înclud și pe ele!

Ținute în bune condiții de depozitare, hidratate corespunzător și mai ales grație muncii dedicate a horticultorilor Gerbera și-a mărit durata de viață și poate ține până la 10-15 zile într-un aranjament. De aceea am început să o folosesc și ca floare principală în diferite aranjamente.

În mod sigur un efect vizual deosebit îl va avea combinarea de diferite culori dar mai ales mărimi de Gerbera în același aranjament în burete. 
Dacă vreți să folosiți Gerbera într-un buchet care va fi ținut în mână aveți în vedere să nu îl strângeți prea tare când ăl legați. Odată crăpate, tijele florilor vor duce repede la deshidratarea florii și, implicit, la ofilirea ei prematură.

Când cumpărați Gerbera din florării, pentru decoratul casei, rugați floristul să vă dea și un pliculeț de Chrystal Professional Gerbera, un îngrășământ care va fi pus în apă și va asigura o viață prelungită a florilor dar și curățenia apei. Buretele folosit la aranjamentele florale conține deja substanțe de prezervare așa că la astfel de achiziții nu aveți nevoie de pliculețe CPG.


Foto 1 și 2, creații Made by me, Dana Șoroș
Foto 3* -  cultura olandeză de Gerbera







Foto 4* - soi de Gerbera dezvoltat de Holstein Flowers

*foto Facebook



vineri, 20 martie 2015

Ce cadou floral să îi faci Femeii Berbec ?



Berbec

21 martie – 20 aprilie

Anturium (foto), Cala și Gladiola


Femeia Berbec este o femeie activă care nu dă atenție detaliilor. Își forțează limitele cu scopul de a-și atinge obiectivele și a le depăși.

Este o fire impulsivă dar o femeie determinată. Ii place sobrul și lucrurile drepte, somptuoase. Pentru ea nu vă gândiți la buchete mici sau cadouri fine pentru că nu le va aprecia.


Pentru ea aranjamentele cu Strelitzia, Cala, Gladiole, Anturium, Dalii și crăcuțe cu frunze în degrade sunt cele mai indicate.

Este atrasă de buchetele generoase ca dimensiune, florile multe drepte și viguroase, în detrimentul celor mici și sofisticate.

Pentru ea ce e natural trebuie să rămână natural!

În imaginea alăturată un aranjament floral Made by me, Dana Șoroș, realizat din mini Anturium.

joi, 19 martie 2015

Plantele de primăvară - Narcisa Paperwhite

Narcisa Paperwhite
De 1 și 8 martie mai toată lumea a primit cadou o zambilă, un ghiocel, o brândușă, lalele sau narcise. Sunt printre cele câteva plante de primăvară care apar la noi primele, atât în grădini cât și pe piața de flori.
Mai apoi apar cele de pădure ca viorelele, narcisele sălbatice, Spânz-ul de care am pomenit zilele trecute, lăcrămioarele, și ne bucurăm de ele până apar alte flori de gradină.

Între preferatele noastre în această primăvară au fost narcisele Paperwhite, unul dintre hibrizii horticultorilor, o frumusețe a naturii și științei care a încântat și albinele din grădina mea când am scos planta afară, la soare.

Are multe, dar multe flori pe tijă, atinge o înălțime impresionantă și se pare că este foarte ușor de cultivat. De ce spun asta? De regulă suratele sale ordinare sau zambila, au nevoie de o perioada de până la 8 săptămâni să stea într-un loc întunecos, la răcoare, înainte de a fi plantate. Paperwhite nu are nevoie însă de acest tratament, ne asigură specialiștii. Substratul în care se dezvoltă cel mai bine narcisa este unul pe bază de mușchi de turbă.

Cum se face?

La achiziționare, din en-gros sau de la Florăriile Iris, unde am văzut-o de curând, planta este deja într-un ghiveci și nu necesită decât udare din când în când. După ce se epuizează și ultima tijă înflorită opriți udarea și lăsați totul să se veștejească natural.  Dacă vreți să le plantați anul următor afară nu întrerupeți udarea până când frunzele nu încep să se îngălbenească. Aplicați un îngrășământ bogat în potasiu, în acest timp, și lăsați frunzele să se treacă. Apoi scoateți bulbii și păstrați-i într-un loc uscat și răcoros până toamna când se recomandă plantarea în grădină. 

Să nu uitați să vă scrieți undeva unde i-ați pus, să nu pățiți ca mine...I-am găsit abia vara, deja încolțiți... J


Dana Șoroș