joi, 26 februarie 2015

Trandafirul, eterna iubire a omenirii!


 "Trandafirul a fost, din totdeauna, plin de semnificații mistice și înțelesuri , la fel cum este de spini. Din cauza formei sale rotunde, culorilor splendide și texturilor deosebite,  trandafirul a luat o mulțime de înțelesuri. De la puritate la secret și la rapiditatea trecerii prin viață. Simbolurile sale sunt uneori complexe și contradictorii așa cum este contrastul între trandafirul alb și cel roșu. (...)
Pentru Roma antică trandafirul era considerat floarea zeilor. Astăzi el reprezintă minunile științei și recentele progrese în descoperirile genetice."

Pasajul este tradus din The Little book of Roses, scrisă de Jacques Barrau, Philippe Bonduel și Andre Eve apăruta la Editura Flammarion din Paris în 1996 în ediție franceză și tradusă în 2002 în engleză și este un alt titlu găsit de mine în librăria menționată într-un alt material, zilele trecute.


Jaques Barrau este etnobotanist la Muzeul Naturii din Paris, Philippe Bonduel este journalist, specializat în horticultură iar Andre Eve este unul dintre cei mai renumiți cultivator de trandafiri din Franța. Acești trei autori și-au adunat forțele și cunoștințele într-o cărticică pe care eu o consider ca o enciclopedie a trandafirului și când am parcurs primele capitole, despre istoria trandafirului, Filozofia gradinilor imperiale, în care trandafirul era regele suprem al florilor, istoria produselor din trandafiri, ca cea a apei de trandafir și a ceaiului, mi-am dat brusc seama că mulți dintre cei care urăsc această floare (pentru o găsesc în mai toate florăriile, cu precădere), sunt într-o mare eroare.

Trandafirul a fost și rămâne printre florile preferate ale omenirii iar horticultorii din lumea întreagă se zbat să producă cele mai inovatoare și încântătoare combinații genetice pentru a satisface și cei mai pretențioși clienți. Evoluția acestei pasiuni a horticulturii este descrisă, și ea, în această carte.

Fiind o lucrare scrisă și de un horticultor, Andre Eve, veți găsi nu numai informații generale despre trandafir dar și din cele tehnice: cum se plantează, cum se cresc, cum se înmulțesc, cum se taie, care sunt principalele boli care îi atacă, care sunt principalele soiuri și ce au derivat din ele, cum să vă realizați o pagodă din speciile de trandafiri cățărători etc.

Pe lângă ghidul grădinilor celebre pe care un pasionat de flori le poate vizita în vacanță, puteți găsi tot felul de informații pentru cultura voastră generală și chiar poezii celebre dedicate frumuseții și parfumului lui.

Start la cumpărături și lectură plăcută!

Dana Șoroș 

sâmbătă, 21 februarie 2015

Sezon de nunți, momente de inspirație

Naeem Khan
Iată că nu numai florile sunt în atenția noastră. Grație prieteniei cu Raluca Dumitrică, fashion editor, fashion consultant și blogger, vă aducem în atenție și trendurile în materie de rochii de ocazie.

Pentru reușita evenimentului e bine să apelați uneori și la un specialist pentru a vă spune dacă ceea ce vă gândiți să alegeți vi se și potrivește stilului sau conformației corporale.

De asemenea buchetul miresei vine și el ca o completare a rochiei, ca o extensie a lui așa că, dacă vreți, întregul eveniment se va învârti în jurul rochiei alese de voi așa că stilul acesteia, croiala, culoarea, momentul anului, sunt niște factori extrem de importanți în aceasta decizie.

Aproape toate colecţiile de toamnă-iarnă 2015-2016 incluse în calendarul Săptămânii Modei de la New York au adus pe podiumul de prezentare cel puţin o rochie albă, bej, ecru, gri sau bleu foarte deschis, rochii ce pot fi purtate cu brio, pe post de rochii de mireasă, în ziua marelui eveniment. 

Deoarece oricine se poate inspira pentru fericita ocazie din propunerile designerilor faimoşi, iată câteva variante proaspete de rochii de seară, perfect adecvate pentru mirese clasice ori moderne, dar şi pentru mirese foarte îndrăzneţe ori de-a dreptul sfioase!

Așa că spor la cumpărături!

Raluca Dumitrică
Foto: style.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raluca Dumitrica este freelancer, fashion editor pentru Tina R, Alo Moda si alte publicatii dedicate modei. Pentru sfaturi sau consiliere personala privind tinuta pe care o puteti alege si vi se potriveste, îi puteti scrie pe adresa de mail raluca.dumitrica@gmail.com
Oscar de la Renta

Rosie Assoulin

Carolina Herrera

Jenny Packham

marți, 17 februarie 2015

Sugestii de teme pentru evenimentele voastre

Floriştii americani, cum sunt ei înaintea tuturor, au lansat încă din luna octombrie a anului trecut noutățile cromatice florale pentru evenimentele din vara lui 2015.
Ca de obicei Europa le are pe ale ei şi vom reveni cu un alt material.
Buchet realizat de Cherry Lane Floral,
 SUA, 2014

Diferențele de culturi trebuie și își spun cuvântul și în acest domeniu.

Ceea ce s-a păstrat din preferințele anului trecut sunt aranjamentele vintage care folosesc culori pale și foliaje argintii, ca cel din imaginea alăturată.

Au intrat însă pe val alte tendințe sau must have-uri ale acestui sezon de evenimente:



1. MARIN - această temă folosește cromatică din zona mediteraneană dar o combină cu suportul ceramicii asiatice în tonuri de albastru, bleu, ca vazele chinezești. Florile din această temă sunt în nunanțe de albastru, bleu, combinate cu alb la care se adaugă, în mod firesc, argintiul. Fie de la foliaje fie de la accesorii.
Dacă anul trecut acest trend era susținut cu precădere de nuanțele marin, cu bleu-marin, turqoise, navy în combinații cu auriul care crea o notă regală sau portocaliul care crea impresia de modern, anul acesta nota regală e dată de vasele de ceramică China, care aduc cu decorul imperial chinez.





Sugestii de teme care pot folosi aceste combinații:

Asian Fantasy - Fantezie asiatică
Clasical Greece - Grecia clasică
Ice Castle - Castelul de gheață
Vienna Waltz - Valsul Vienez
Winter Wonderland - Tărâmul de basm al iernii





2. CALEIDOSCOP - acestă temă este destul de greu de digerat de nuntașii români. Dacă ar fi să participăm la o nuntă în stil caleidoscop găndiți-vă, sau imaginați-vă, că ajungeți la locul de desfășurare al evenimentului și găsiți culori precum cele neon, cu decorații de verde crud, galben, portocaliu, turqoise, puțin din gipsy stile combinat cu indian one.
Dacă alegeți o temă așa zglobie ca aceasta fiți siguri că tot decorul merge în aceeași direcție pentru a nu avea dezamagirea vizuală la care vă puteți expune dacă nu aduceți toate elementele necesare în decor.
Literele grafice rămân în tendințe și ele se pot folosi și în acest decor, la fel de bine ca în cel vintage.




Sugestii de teme care pot folosi aceste combinații:
Buchet realizat de Per Benjamin, în stilul neon,
Europa, 2015


Tropical Fantasy - Fantezie tropicală
Carnival in Rio - Carnavalul de la Rio
Cirque - Circ
Dance! Dance! Dance! - Dans!
Taj Mahal - Stilul indian





3. REGAL - această temă aduce o combinație cromatică care dă o notă de dramatism: violetul cu roșu, o culoare rece cu una caldă. Altfel această combinație dă o notă de eleganţă, bogăție, de excentricitate evenimentului vostru. Suportul acestor flori trebuie să fie musai auriul, vase aurii, sticle aurite, vopsite, accesorii aurii (bețe vopsite auriu, frunze etc.)
La această tema cele mai potrivite sunt rochiile altele decât cele albe pentru că cea bej, champagne, crem, lavandă etc. sunt cele care se integrează cel mai natural în acest decor.




Teme precum:

Art Party - Petrecerea de Arta
Fairy Princess - Prințese din Poveste
Hearts and Flowers - Inimi și flori
Hollywood Awards - Premiile de la Hollywood
Las Vegas/Monte Carlo
Magic

Sursa foto: http://www.flowertrendsforecast.com 

- va urma -




luni, 16 februarie 2015

Flower arranging - o lectură utilă pentru pasionatele de flori

 Zilele trecute ieșisem în oraș special să ajung la noua Librărie Cărturești de pe Lipscani, centrul vechi al Bucureștiului. Marea de lume, care aștepta la intrare, ne-a determinat să facem cale întoarsă... Nu mi-a părut rău pentru că așa am descoperit o altă Librărie, Antic ExLibris, unde o ofertă impresionantă de carte în limba engleză, și nu numai, se afișează în fața cumpărătorului.

Sunt sute de albume pe care în această librărie le găsiți la niște prețuri derizorii față de oferta altora așa că vă recomand un drum în zona Universitate-Lipscani, unde veți găsi cele două sedii și multe titluri interesante.

Pentru mine a fost o seară de achiziție în domeniul floral însă nu am epuizat nici pe departe oferta. Am lăsat și pentru alții/altele și mai ales pentru un alt drum prin zonă.

Flower arranging este o carte de inspirație pentru orice florist. Este opera floristului Fiona Barnett și a fotografului Terence Moore, doi editori de carte de specialitate din Australia.

După cum se știe Australia este renumită în industria florală mai ales pentru plantele uscate și fermele care cultivă flori pentru a le prezerva apoi prin diferite mijloace de uscare și păstrare. De altfel cartea dă și câteva detalii despre această operațiune utilă pentru cele care doresc să își relizeze singure florile uscate.

Fiona Barnett propune în această lucrare 290 de proiecte cu flori atât proaspete cât și uscate, pentru toate evenimentele din an. Combinații de plante și fructe, tehnici de bază în realizarea diferitelor forme de buchete, tehnici de baza din floristică, folosirea suportului floral și mai ales combinațiile de materiale.
Iată ce pot găsi cei interesați în această lucrare care nu este un simplu album ci, mai degrabă, o carte utilă atât pentru începătorii din domeniu, dar și suport și inspirație pentru cei mai experimentați.

Cartea a fost publicată de Hermes House în 2012 și o puteți găsi și pe Amazon, dacă nu sunteți din București, dar e păcat să o luați de acolo pentru că aici e la doar, atenție, 20 de lei!!! E de luat!


Dana Șoroș

miercuri, 11 februarie 2015

Demonstraţiile florale nu sunt numai pentru profesionişti

De câţiva ani sunt din ce în ce mai dese demonstraţiile florale şi, de regulă, ele se leagă fie de evenimente/sărbători, fie de promovarea unor companii care importă flori în ţara noastră.

Un astfel de eveniment a avut loc, recent, la Sibiu, când o companie olandeză a organizat o demonstraţie florală la care participarea a fost deschisă. 
Doi florişti recunoscuţi şi-au dat întâlnire în faţa publicului specializat şi a pasionaţilor de flori prezenţi: Ioana Mihai Nechifor, de la City Flowers Sibiu şi Darius Dadoo de la Maison Dadoo, Bucureşti.   

Spun că nu e nevoie să fii florist pentru a participa la un astfel de eveniment pentru că nu trebuie musai să dai fuga acasă şi să reproduci ce ai văzut ci, mai degrabă, să admiri şi să preţuieşti munca celor care lucrează şi inoveză în acest domeniu. Altfel nu ai ocazia să vezi "bucătăria" unui eveniment şi nu poţi aprecia cât efort şi pregătire e în spatele unei reţete de succes.

De multe ori am auzit replici de genul "Ah, cine nu poate să înfigă o floare într-un burete? Ce-i aşa mare scofală" spusă cu atâta nonşalanţă încât trădează atât o lipsă de respect pentru profesionişti dar şi un fenomen des întâlnit pe la noi şi anume copy paste pe principiul că "pot şi eu".

În acest război total al comerţului e bine să vă îndreptaţi atenţia către profesionişti, să îi descoperiţi şi să apelaţi la ajutorul lor ori de câte ori aveţi nevoie de ceva ieşit din comun. Aşa cum apelaţi la alţi profesionişti e bine ca şi floriştii să fie în atenţia voastră. 

Ei merg la cursuri, la demonstraţii, se specializează permanent pentru a vă oferi cele mai noi inovaţii în materie. Mergeţi cu ei, atunci când sunt astfel de demonstraţii la voi în oraş şi veţi vedea că altfel le veţi privi munca.

Dana Şoroş,
floral designer


marți, 10 februarie 2015

Lumânări cu surprize happy

Cu siguranță că ați cumparat cu toții celebrele oua de ciocolată cu mici surprize în ele și ați fost martori la bucuria din ochii copiilor când descopereau ce se ascundea sub coaja fina de ciocolată. Ei, pe ideea asta cred că au mers și cei de la Happy Candle când au gândit lumânarea cu surprize. Da. Nu e o glumă, e pe bune!

Mergând pe segmentul copiilor ceva mai mari :) Ramona și Nicu s-au gândit la un cadou/produs ce poate fi cumpărat și de cei îndrăgostiți, putând fi și o formă de a cere pe cineva în căsătorie (doar că atunci va trebui să le duceți propriul inel și să vă creeze lumânarea cu el) dar și o surpriză plăcută pentru o soră, prietenă, sau mamă.

Sigur, ne putem face surpriza asta și singure, în zilele când nu ne mai surprinde nimic sau nimeni ;)

Am cunoscut-o pe Ramona acum câteva zile și mi-a plăcut ideea ei. Am zis să vă fac cunoștință și vouă cu ea. Mie mi-a plăcut ideea. Aștept să imi placă și lumânarea cu aromă de vanilie.


Sugestie pentru domni: Dacă la acest cadou adăugați și un fir de trandafir sau un trandafir criogenat, aveți deja cadoul perfect pentru o seară romantică, în doi, la lumina și parfumul lumânării.


Accesați și site-ul pentru a vedea oferta de Sf. Valentin dar și alte produse:
http://www.happycandle.ro/13-valentine-s-day



Dana Șoroș,
floral designer

luni, 9 februarie 2015

Floarea magică din Rapunzel. Întoarcerea la copilărie!

Mi-am făcut debutul în scenografie, (sic), cu floarea magică din Povestea încurcată a prințesei Rapunzel ;)

Prietenele de la Teatrul Dobee Doo mi-au solicitat ajutorul pentru a realiza o floare care să îi atragă pe micii spectatori prezenți la piesele lor ce se joacă în spațiul neconvențional al mansardei Librăriei Bastilia, din Piața Romană, București.

Rezultatul a fost o mulțime de uau-uri de la micii admiratori până la actori. Cei mici au vrut să se imortalizeze cu personajele principale, Rapunzel și Eugen, alături de floarea magică care, evident, că n-a scăpat nepipăită, ne luată în brațe, necântată sau dansată :) Cu sclipiciul ei au vrut să-și dea și pe obraz, să ia acasă ceva din "magia" ei.

M-am jucat și eu și mi-a plăcut! Mi-am adus aminte de copilărie când bricolam o mulțime de lucruri... Ehhhei...

Copilăria e frumoasă iar experiența pe care o pot trăi drăguții voștri copii în ora de spectacol pusă la cale de actorii și coordonatorii Teatrului Dobee Doo, nu o vor avea în nici un teatru clasic: interacțiune directă cu actorii, uneori dialoguri în timp real, experiențe senzoriale de pe "scenă" și din spatele "cortinei" și surprize la final.
Unde mai pui că voi puteți bea un ceai sau o cafea în timp ce ei se joacă. Așa că oferiți-le o experiență de care vă vor povesti multe zile la rând !

Programul spectacolelor îl găsiți pe pagina lor oficială de facebook.




duminică, 8 februarie 2015

Se apropie Saint Valentine's day dar și Dragobetele !

Deși e încă zăpadă afară cu toții ne gândim la ea. Da. La primăvară. Când totul revine la viață și ai chef de nebunii.
Floriștii intră și ei în acest dans al iubirii și propun, pentru Sf. Valentin, 14 februarie, o varietate mare de flori, de modele noi și de arome. Puteți gândi orice pentru aceste sărbători dar nu puteți elimina, sub nici o formă, o floare!
Că alegeți simplul trandafir, care, fie vorba-ntre noi, este cea mai comodă alegere, sau buchetul de 101 fire, care pare impresionant dar, după gustul meu, este ostentativ (merge pentru impresia generală ;) ) nu vă puteți exprima fără o floare. De acord ?
Designerii florali au introdus, de mai mulți ani, diferite flori în ecuație. Altele decât clasicul trandafir roșu.
Colegii din SUA, pentru că vorbim de niște trend setteri, ne propun pentru 2015 culorile pastel, pentru vase și ambalaje, și florile, în aceeași tonalitate.
Păstrează și rosul, însă pentru conservatori. ;) Îi adaugă totuși niște elemente din decorul de alcov: pene, perle, broșe. Orice numai să nu fie banal!
Iată un exemplu aici:  https://www.facebook.com/AboutFlowers/photos/a.90732436171.87088.53348026171/10152698457266172/?type=1&fref=nf&pnref=story 

Un alt floral designer drag mie, Leanne Kesler Aifd, tot din SUA, propune pastelul trandafirilor englezești David Austin, care se aduc și la noi și pot face diferența între cadoul de anul trecut și surpriza anului acesta!

Iată cum pot arăta și decorațiile florale pastel:
http://floraldesigninstitute.com/newsletter-innovative-valentine-budvase.html

Acum că v-am deschis apetitul, vă așteptăm să ne căutați! Sper ca toate florăriile să fi pregătite cum se cuvine pentru aceste sărbători și mai ales de două ori, pentru că din tradițiile noastre a reînviat și Dragobetele, care sărută fetele! Pe 24 februarie.

Pentru comenzile on line vă sugerez, în lipsa unei pagini proprii ;) să apelați cu încredere și la prietenii de la Florăriile Iris, http://www.florariairis.ro care au, atât clasicul buchet de trandafiri roșii, cât și superbul trandafir David Austin sau și mai parfumatul trandafir de grădină.

Sigur nu veți fi dezamăgiți dacă știți unde să căutați! Tot ce trebuie să faceți este să vă orientați către floriștii din locații specializate și nu către Piața Coșbuc! Parol!

Dana Șoroș,
florist (floral designer)
https://www.facebook.com/danasoros