vineri, 10 aprilie 2020

Vreme de grădinărit în casă, pe balcon sau în grădină

La fel ca toată lumea, sau aproape toată lumea, arunc pastilele de cafea cu tot cu compoziție, într-un sac de reciclare de la Nespresso. Măcar atăt! Dar când beau cafea normală, zațul îl arunc la wc. Veți spune, la fel ca mine, stau la bloc. Unde și cum să recilez mai mult de atât. E atât de simplu: colectați zațul de cafea, pe un ziar sau într-un bol pe care îl țineți lângă geam să se usuce mai repede (soarele ajutând mai rapid la deshidratare dar e important să îl amestecați din când în când). Și, dacă aveți răbdare să citiți până la final, veți vedea ce puteți face cu el.

Ei bine, pe lângă faptul că aruncăm o sursă foarte bună de masaj anticelulititc (atenție însă la instalațiile sanitare să nu le înfundați) cu toate avem plante și flori de apartament și, mai nou, văd din ce în ce mai multă lume că se apucă de grădinărit. În caz că nu ați știut până acum zațul de cafea este un îngrășământ de flori deosebit de bun.

M-am documentat, din mai multe surse și, pe lângă niște videoclipuri pe care le puteți găsi și voi pe youtube, iată ce am decoperit a fi util de știut și partajez cu voi:

1. Zațul de cafea – este foarte folosit pentru conținutul ridicat de azot, fosfor, minerale și potasiu care îl fac un îngrășământ natural de înaltă calitate. Poate fi folosit ca îngrășământ pentru brazde, plante în ghivece și jardinière dar și pentru plantele de interior. Florile de interior tolerează zațul o dată la 6 luni așa că nu aveți de ce vă îngrijora de procesul de reciclare. In schimb, plantele de exterior pot fi fertilizate cu zaț de până la 4 ori pe an. Este indicat să presați ușor zațul pe pământ în jurul plantei și, apoi să-l încorporați în sol cu o furculiță sau cu degețelele. Pentru plantele din ghivece și jardinière, zațul poate fi amestecat cu pământul de flori, în momentul plantării iar această perioadă este propice pentru schimbarea pământului și a ghivecelor vechi. Specialiștii spun că trandafirii, mușcatele, hortensiile, rododendronii și azaleele sunt câteva tipuri de plante care reacționează foarte bine la zaț, ca îngrășământ.

2. Pentru cele care stați la curte și v-ați gândit să porniți o mini grădină de subzistență să știți că zațul de cafea este un bun ”ingredient” în compost și poate fi adăugat chiar împreună cu filtrele de cafea, care se descompun și ele. Este, de altfel, cea mai practică metodă de a folosi resturile adunate de la cafeaua matinală. Ca și în cazul fertilizării, vorbim de o sursă de azot care va completa amestecul lăsat la compostat. Aici vă fac o recomandare celor care aveți deja o casă la curte sau un loc la țară: startați un compost și veți vedea câte resturi zilnice vor putea merge către acesta. Vă recomand să căutați pe net și să vă documentați despre cele mai bune variante dar să observați că și la magazinele do it yourself au adus niște dispozitive care se pot folosi.

3. Zațul de cafea pentru a alunga melcii cu cochilie și limacșii. Toate doamnele care au grădinărit câtuși de puțin până acum știu că melcii și limacșii sunt cele mai neprietenoase făpturi ale grădinii. Sau printre cele mai neprietenoase, după puricii de plante. Am stat și eu o perioadă scurtă la curte și știu din proprie experiență cum e să ieși dimineața și să îți vezi plăntuțele găurite de aceștia sau betonul plin de dârele neplăcute ale limacșilor. La fel de neplăcută era și îndepărtarea lor, despre care nu voi povesti... Ei bine, acești neprieteni nu se vor bucura de bariera de zaț de cafea pe care o puteți forma în jurul unor tufe de flori. Aflați că zațul, fiind un produs deja opărit, nu mai are aciditatea cafelei proaspete, dar nici măcar așa, cu un PH neutru nu este preferat de aceștia. Vă mărturisesc că la acea vreme nu știam de acest remediu căci nu consumam cafea...

4. Și nu în ultimul rând zațul de cafea cică ar ține departe și pisicile deși vă mărturisesc că aveam o pisică, în copilărie, care se freca de sacoșa în care mama aducea cafeaua proaspăt măcinată de la magazin, până ne plictiseam noi uitându-ne la ea. Atât de mult îi plăcea mirosul de cafea proaspătă. Așa că trebuie să încercați până să luați de bun acest sfat. Ideea este că dacă aveți vreo zgubilitică care preferă pământul de flori în loc de litieră s-ar putea să îi taie avântul, mirosul ei de urină în amestec cu acest compus pe care să îl puneți pe pământul acelui vas o poate determina să înțeleagă că nu are de ce reveni în acel loc.

Sper că vă vor fi de folos aceste sfaturi și că le veți folosi cât de curând.

Stay safe!



Dana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu