luni, 6 aprilie 2020

Vin Floriile! Sa punem STOP tragediilor cu distrugerea florilor si sa le comandam on-line


Viata industriei florilor s-a uscat putin cate putin pana a ajuns la impas. S-au anulat nunti, ceremoniile funerare sunt momente de mare incarcatura emotionala, iar piata de flori pentru evenimente a devenit nula.

Celebra bursa de flori din Olanda a socat tot mapamondul cu distrugerile de flori fara precedent in istoria sa. Un dezastru social, ar spune unii, care ne va urmarii probabil pentru multi ani.

Florariile s-au inchis insa on-line-ul pare sa fie solutia de rezistenta. Inventivitatea romanilor a generat, inca o data, un reviriment in zona ideilor de a rezista pe o piata fara un orizont incadrabil in timp. Au aparut mai multe cursuri on-line despre cum sa aranajam un buchet de flori, cu tot cu pachetul de flori necesare, filmulete despre cum sa ingrijim florile de apartament si trucuri pentru realizarea unor mici bucurii florale. In vremuri de criza imaginatia e salvarea micilor afaceri!



Din pacate industria florala s-a bazat, mult prea mult timp, pe importul de flori. Chiar daca au aparut investitori romani care au dorit sa vina in intampinarea clientilor care isi doreau sa aiba flori proaspete in case, nu si-au gasit locul pe piata din cauza florilor aduse din afara intr-o mare diversitate de soiuri, culori etc. E clar ca un producator local nu poate diversifica insa poate e timpul sa ne punem intrebarea daca nu cumva si noi, in calitate de consumatori, nu am alunecat intr-un comportament de piata in care am devenit simandicosi si ne-am gandit doar, sau exclusiv, la clientii potenti care isi puteau permite sa dea sute de lei pe aranjamente de flori deosebite? Nu cumva vinovati, in acest lant trofic, suntem si noi?

E o intreaga dezbatere, si as prefera sa nu intru aici in subiect - desi el este real si doare – in cum si de ce industria de flori europeana a preferat distrugerea florilor, si nu numai a celor taiate dar si a celor la ghiveci!!! Atentie! Flori care se puteau stoca pentru ca aveau pamant! Sa fie lacomia de vine, oare? E de vina, intr-adevar, acest virus care pare ca ne va schimba definitiv viata?

Am primit, zilele trecute, un mesaj pe FB in care vedeam ca un astfel de producator local nu a renuntat la optimism si face tot posibilul sa ajunga la usa noastra cu produsele lui. Am cautat instant sa vad daca si in alte parti ale lumii acest mimetism a tinut. Si tine! Salvarea o da internetul si mobilitatea pe care am dobandit-o acum odata cu ieftinirea pretului la carburanti. Si vorbesc aici atat de industria locala cat si de cea internationala. Celebrul florist belgian de care va povesteam deunazi, face livrari de flori la domiciliul clientului. Un mare producator de trandafiri din SUA anunta, acum cateva zile, ca isi va distruge intreaga productie actuala. Astazi e mult mai optimist: a schimbat macazul si livreaza, la usa clientului, buchete de trandafiri la preturi speciale! Iata ca se poate!

Revenind la oile noastre m-am gandit ca acea familie de tineri antreprenori ai nostri, oricat de mica este ea, este una muncitoare care trebuie ajutata. Am comandat si am primit, la usa, florile solicitate. Prospetime si vigoare! Sunt la fel de frumoase si poate chiar mai frumoase pentru ca sunt rodul sudorii si al noptilor nedormite de emotii ale unor tineri care incearca sa ramana in tara si sa isi demonstreze si lor si noua ca e bine sa visezi. Si sa visezi frumos!

Ar fi frumos sa putem accesa o statistica a numarului de mici afaceri de familie care exista in aceasta industrie in Romania si daca ele vor fi sprijinite, ajutate sau intrate macar in vizorul factorilor de decizie pentru a-i putea salva de un faliment care pare a fi evident. Dar sa nu ne imbatam cu apa rece. Facand documentarea pentru acest articol aflu ca producatorii de flori americani sunt extrem de pesimisti ca vor fi ajutati si iau ca etalon ajutorul, sau mai degraba lipsa lui, de la criza din 2008. Industria florilor nu este o industrie de necesitate... din pacate.

Stocurile cu care au fost prinse unele depozite de flori din Romania au ajuns, spre cinstea lor, a unora din ei, la spitale, doctori, in zonele unde era nevoie de frumos. Bravo lor! Grea decizie insa imbucuratoare pentru umanitatea gestului! Omul inchis in casa are nevoie sa isi anine suferinta cu ceva frumos iar florile, desi nu sunt o necesitate imediata, pot garanta o stare de spirit pozitiva si un factor de confort anume.

Cultivatorii de flori care au plantat soiruilor care ajung la maturitate de acum in cateva saptamani nu trebuie sa isi piarda speranta. Platformele de livrare la domiciliu au extins produsele chiar si cu flori. Abia astept bujorii! Deci, oameni buni, nu mai distrugeti frumosul!!! Sper ca in urmatoarele luni sa nu mai vedem tragedii pe piata de flori... culturi intregi distruse, depozite de flori golite sau magazine ramase cu lacatul pe usa... Si sa ne revenim! Desi e greu...

In cateva luni se prea poate ca lumea sa isi reevalueze total modelul de consum si isi va aduce aminte, de data asta cu si mai mare atentie, de criza din 2008-2010 cand consumul s-a redus drastic doar la strictul necesar fiind reconstituite depozite de lichiditati sau de produse de imediata folosinta.

Dar vreau si incerc sa fiu optimista asa ca inchei cu un indemn: incurajati industria locala de flori si comandati on line. Vin Floriile! Sa ne bucuram impreuna de frumusetea acesteia!!!

Stay safe and buy made in Romania ! ;)

Dana




Sursa foto: google.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu