marți, 7 aprilie 2020

Cum să faci o mini-grădină într-un borcan de murături

Carantina asta ne dă bătăi de cap. Trebuie să ne găsim ceva de făcut că altfel rupem canapeaua la atâtea filme, ieșim prea deștepți, de la atâta lectură, și unde mai pui că și bucătărim ca niciodată. Ei bine, cu toții am trecut de etapa curățeniei și am găsit peste tot obiecte la care ne uităm curioși și încercăm să le găsim o utilitate.

Multe doamne vor fi găsit borcane de murături în care nu au mai pus nimic de multicel. La fel pietre, pietricele, scoici și biluțe de sticlă colorată stranse cu diferite ocazii. Ei bine toate astea pot ajunge niște minunate grădini în borcan.

Ia fiți atente:

Luați un borcan din acesta gol și sterilizați-l bine. Adică așa cum ați proceda dacă ați pune ceva de mâncare în el.

Apoi, în etapa a doua sterilizați toate pietrele, scoicile opărindu-le cu puțină apă fiartă. Ideea e că toate aceste elemente vor sta într-un spațiu care va avea destul de puțin oxigen fapt care va spori producerea de micro-organisme ce pot distruge grădinița mai repede decât vă doriți. După ce ați realizat aceste operațiuni și totul e rece/răcit, adunați restul de elemente și puneți-vă pe creat un obiect frumos.

Ați mai putea avea nevoie și de:

- Pietricele sau spartură de marmură, rămasă de la vreun decor de prin curte sau alte lucrări pe care le-ați avut prin casă (aceeași metodă de dezinfectat folosită ca și pentru pietricele)

- Câteva căni de nisip colorat, dacă nu, merge și cel banal

- Câteva căni de pământ de flori de structuri diferite (dacă aveți și câteva linguri rămase de la pietricele de lavă, ar fi perfecte) – atenție că veți avea și pământul de la ghivecele din care veți compune grădina

- O lingură mai veche

- Câteva mini-plăntuțe – Pentru bucurestence Trias flowers va poate fi de folos, comandați on-line (https://www.florariatrias.ro/produs/hedera-mini/ - sugestie)

- Puțin mușchi de pădure

- O pensulă pentru curățat la final

Dacă nu aveți toate astea la îndemână iată un motiv să le adunați în scurtele ieșiri pe care le veți face: pe lângă un copac puteți găsi o bucățică de mușchi, niște pietre, o bucată de lemn deosebită. Pe la piață puteți găsi un vânzător de panseluțe sau plăntuțe mici sau, în cel mai rău caz vă puteți crea o mini-plantă dintr-o ramură de Kalanchoe pe care o tăiați din planta adultă, o puneți la încolțit și, când are niște rădăcini deja formate, vă apucați să o montați în această mini gradină. La fel de bine puteți face cu un pui de la o ferigă, un pui de la o Aloe sau orice alt pui de la plantele de apartament pe care le aveți. Atenție însă la mărimea puiului. Și dinozaurii aveau pui...

Ar trebui să mai știți că acest gen de ”grădini” găzduiesc doar plante care rezistă într-un mediu anaerob așa că de sănătatea din borcan va depinde și sănătatea lor. Udați numai cu pufăitorul de apă și numai cu apă fiartă și răcită (dedurizată) pentru a împiedica acel efect de calcar depus pe sticlă și chiar observat și pe ghivecele de flori.


Începeți să montați strat cu strat după cum urmează:

Primul strat: pietricele mai mari sau spartură de marmură, dacă aveți așa ceva

Stratul următor poate fi format din pământ de flori sau turbă. Asigurați compactarea fiecărui strat presând în mod uniform cu mâna pe care purtați o mănușă de protecție, nu musai împotriva încoronatului cât pentru a asigura sterilitatea borcanului, sau cu o lingură de metal sau de lemn.

Când ați terminat cu straturile de pământ, puteți așeza ușor, una câte una, florile care vor compune grădina. Asigurați-vă că presați ușor și rădăcinile pentru a intra în pământ și a asigura fixarea florii. Oricum peste acestea veți veni cu restul de obiecte de montaj.

Aici intervine imaginația fiecăreia. Puteți să începeți să montați, în straturi diferite, nisip colorat, pietre și scoici mai mari, un melc, un obiect de decor din piatra, pietre pictate și acel mușchi de pădure de care ziceam. Acest strat de mușchi va asigura umiditatea rădăcinilor dar și securitatea lor. Acest substrat va trebui să fie umed în permanență pentru a vă da garanția că rădăcinile nu se usucă.

În toată etape de decor întoarceți borcanul circular pentru a vă asigura că designul este frumos din orice parte ați privi.

După ce ați terminat de montat, curătați ușor pereții borcanului cu o pensulă curată și uscată ca și când ați mătura. Stropiți cu pufăitorul direct pe plante și pe mușchiul de pădure. Nu turnați apă! E esențial ca substraturile de pământ și pietre să nu fie ude leoarcă ci doar umectate din timp în timp. Altfel veți produce un mediu plin de ciperci care va distruge rădăcinile și implicit florile, va produce musculițe și veși fi repede dezamăgite de produsul vostru. O dată pe săptămână este suficient să pufăți câteva pufuri de apă fiartă și răcită. Repet insistent acest detaliu pentru că de fapt aici stă secretul unui astfel de obiect de decor.

Aștept cu nerăbdare comentariile voastre dar și imagini cu ce ați realizat!

Stati acasa si comandati produse locale ! 

Dana

foto: google.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu