marți, 28 aprilie 2015

OVIDIU BOJOR - "Cred în tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte"




Dragele mele, cum florile sunt și un remediu pentru suflet și trup vă recomand un interviu apărut în Formula AS și, în cazul în care nu l-ați citi deja, vă recomand să extrageți din el toate sfaturile bune pe care Domnul Bojor le-a aplicat pe pielea lui și de aceea a ajuns la onorabila vârstă de 90 de ani și este încă în putere.



A ştiut ca nimeni altul să dezlege tainele plantelor, ca să aleagă din ele ierburi de leac. Farmacist din spiţa marilor botanişti, a vindecat boli şi a salvat vieţi, cu doctoriile lui. În munţii înalţi ai Tibetului, printre pietre şi ierburi, a găsit şi secretul tinereţii fără sfârşit. Are 90 de ani, un zâmbet cât soarele şi e convins că "nu timpul zboară, ci noi zburăm". O pledoarie de viaţă lungă, a unui om învăţat cu înălţimile, care s-a obişnuit să privească până departe, la stele.

Domnule Bojor, numele dvs. e nedespărţit de cel al plantelor medicinale, ale căror secrete le stu­diaţi de o viaţă. Cum s-a născut pasiunea asta răsco­litoare pentru lumea verde?

Primele lucruri despre plante şi etno­bo­tanică le ştiu de la tatăl meu, profesor de ştiinţe naturale la Reghin şi la Târgu-Mureş. Făcea, în fiecare duminică, expediţii în Munţii Căli­man, în care mă lua şi pe mine şi-mi arăta cu răb­dare florile, ierburile, micile vieţui­toare. Le însoţea de fiecare dată cu denumiri latineşti şi cu interminabile poveşti care aveau darul să mi le fi­xeze în memorie. Cu ajutorul lui, îmi pu­sesem la punct acasă un mic laborator de biologie. Aveam tot fe­lul de sticluţe cu soluţii chimice, cu preparate, dar şi borcane cu şerpi şi şopârliţe, insecte pe care le hră­neam şi le observam, acvarii cu peşti şi colivii cu pă­sări. Şi foarte multe cărţi, pe care le citeam pe rupte, ca să înţeleg mai bine ce e cu lumea din jur. Eram foarte curios, mereu mă întrebam "de ce"?


Domnule Bojor, aveţi o dragoste infinită pentru lumea plantelor. Am putea noi, oamenii, învăţa ceva de la ele?
Edward Bach a avut o intuiţie fantastică atunci când a instituit terapia lui cu flori. Florile au o sen­sibilitate extraordinară, care a fost deja dovedită de nenumărate experimente. Se ştie azi că gândurile noas­tre le influenţează direct. N-aţi observat cum oamenii depresivi uscă florile din jurul lor cu gându­rile pe care le au? Am avea multe de învăţat de la ele, dar în primul rând despre ce înseamnă dăruirea şi jert­fa. Îmi amintesc vorbele Monseniorului Ghika: "Flo­rile parfumează mâinile ca­re le strivesc".

Mai multe pe: http://www.formula-as.ro/2015/1155/stil-de-viata-100/ovidiu-bojor-cred-in-tinerete-fara-batranete-si-viata-fara-de-moarte-18846

luni, 27 aprilie 2015

Concursul Național de Aranjamente Florale și-a desemnat câștigătorii ediției din 2015

Ediția a VI-a a Concursului Național de Aranjamente Florale s-a încheiat și, ca în fiecare an, și-a desemnat câștigătorii. 


Locul I a fost ocupat de Roxana Sofronie, de la Green Art, locul II de Sanda Raluca Suciu de la Oradea de  iar locul III de Marta Alina Bălănescu din Piatra Neamț.
Cele trei mențiuni de onoare au fost acordate pentru locul IV, Ioana Nechifor de la City Flowers din Sibiu, locul V, Daniela Șoroș (adică eu) București și  locul VI Roxana Ghiuș de la Florăria Patchouli, tot din București.


Premiile au constat într-o excursie la bursa de flori din Aelsmer, pentru locul I, 1.500 de lei pentru locul II și 1.000 de lei pentru locul III.
Locurile IV și V au primit câte o cutie de produse le la firma Bakker, importator de plante și bulbi din Olanda. Iar locul VI produse de la distribuitorul accesoriilor florale Oasis.

Au fost 50 de locuri oficiale în concurs însă, la cererea participanților, s-au suplimentat cu 2, respectiv 52 de concurente și concurenți.





Tema concursului este comunicată, ca la fiecare ediție, înainte de startul competiției, ceea ce crește adrenalina concurenților și mai mult. Sunt doar câteva minute la dispoziție, după comunicarea temei, să îți ocupi locul, în funcție de numărul de concurs alocat, să te gândești la ce poți realiza, cu ce ți s-a dat, și să iei contactul vizual cu florile ce sunt puse la dispoziție de sponsori. Concurentele primesc toate, același număr de flori, aceleași accesorii, aceleași condiții de lucru. Regulamentul este valabil pentru toată lumea, nu există excepții.

Despre timpul de lucru alocat este simplu: avem doar o oră la dispoziție timp în care, cum am spus, trebuie să îți construiești ideea în cap, să iei contact cu florile puse la dispoziție, cu numărul lor, cu calitatea lor, cu diversitatea, și de specii și de culori, să decizi pe care o scoți în evidență, în funcție și de tema dată, și cum faci asta în vasul pe care ți-l pun organizatorii la dispoziție. Tot în timpul ăsta, după ce ai finisat ce ai lucrat, trebuie să faci curat pe masă și în jurul mesei de lucru.

Când se pornește cronometrul începe și vânzoleala presei. Să te întrebe ce vrei să faci, să ia cadre video de cum începe un aranjament floral. Organizatorii au pus la dispoziție un cadru foarte frumos și elegant oferit de Casa Universitarilor de pe str. Dionisie Lupu însă spațiul a fost insuficient pentru o desfășurare de forțe” media atât de mare. 

Tema acestui an a fost destul de ofertană: contrastul! Bazat pe o sărbătoare simbolică, a VI-e ediție care în Olanda se sărbătorește și pentru al VI-a an de aniversare a căsătoriei, Cala, ca floare simbol a acestei aniversări, a fost floarea principală. Știu că mulți dintre români au ceva prejudecăți când vine vorba de anumite flori însă în alte țări Cala este simbol de bucurie.

De asemenea un alt element de bază acest an a fost fierul, trăinicia, dată de o sârmă decorativă care trebuia și ea să se regăsească în compoziția florală finală. Au mai fost Gerbera, Delphinium, Garoafe, Craspedia, Alstromeria și o ofertă variată de frunze. Bețele de bambus flexibile au fost și ele puse la dispoziție de organizatori. Tot ce trebuia să faci era să fi atent la temă, să stăpânești bine tehnici de lucru, să-ți stăpânești emoțiile și mai ales să realizezi o lucrare de concurs.

Juriul a fost format din profesioniști în domeniu și de persoane publice. Stabilirea criteriilor de jurizare aparține maestrului florist invitat de organizatori și, ca în fiecare an, un nume cunoscut al industriei florale olandeze onorează cu prezența această competiție. În 2015 președintele juriului a fost maestrul olandez Cees van Dijk, de care chiar dacă nu auzisem până la anunțarea numelui său de către organizatori, am aflat că are o vastă experiență în domeniu, că gestionează o florărie care a lucrat pentru Casa Regală a Olandei, că este primul florist independent din Olanda și că are la activ zeci și sute de seminarii și prezentări în țara lui și pe plan internațional.  Că a avut onoarea să lucreze pentru Case Regale este iarăși o notă de plus CV-ului său.
Faptul că acesta setează criteriile de jurizare nu ar trebui să fie subiect de îndoială pentru nimeni că jurizarea se face în condiții de imparțialitate.


Meritul organizatorilor de a face posibil ca această competiție să capete deja o tradiție, să fie la a VI-a ediție, să stârnească atâta interes și pasiuni, e de necontestat.  Din partea noastră, a floriștilor, astfel de competiții ar trebui să fie mai dese, dacă judecăm după calendarul de evenimente internațional, dar un Campionat Național este anual și și-a căpătat un loc de cinste în agendele noastre pentru care renunțăm și la evenimente doar să fim prezente în concurs.


Pentru mine ca observator este a patra ediție la care particip iar ca și competitor, a doua, încununată cu locul V după ce în 2013 m-am situat în primii 20 pe țară.


vineri, 17 aprilie 2015

Ziua în care olandezii au lansat Tulipa (Laleaua) Alison Bradley

Alison Bradley cu Tulipa Alison Bradley
Imaginați-vă scena! Echipa de la Fusion Flower magazin stătea și aștepta liniștită demonstrația florală ce urma să aibă loc la IPM Essen 2015 când, faimosul maestru florist german Gregor Lershe urcă pe scenă. Anunță că are o surpriză pentru toți cei prezenți.  Mulțimea începe să se agite. Ceea ce s-a întâmplat mai apoi a fost de domeniul istoriei publicației scoțiene pentru că maestrul Gregor a început să facă un laudatio editorului acesteia, Alison Bradley, invitând-o mai apoi să îl însoțească pe scenă pentru surpriza propriu-zisă.

Piet van Kampen, Gregor Lershe, Alison Bradley și Menno Boots
Îmbujorată de emoție și în aplauzele audienței aceasta a mers pe scenă, observând că odată cu ea intră și un mare specialist și producător olandez de lalele, Menno Boots de la Borst Bloembollen. În momentul când și-a reîntors privirea spre maestrul Gregor, Alison a observat că acesta ținea deja în mână un buchet de lalele roșii, bătute, deosebit de frumoase.


Bucurie și extaz să ai o floare care să îți poarte numele!
Surpriza a fost că acele lalele îi vor purta, de acum înainte, numele ei! În aplauzele frenetice ale publicului cei de la G-Fresh, au desfăcut o șampanie toastând și inaugurând această ediție specială de lalele, Alison Bradley. 

Această realizare a industriei horticole olandeze nu va fi însă disponibilă pentru vânzare în cantități mari decât peste 2 ani, mai anunță Fusion Flower magazin din care am tradus acest articol.

Dana Șoroș
18 aprilie 2015

miercuri, 15 aprilie 2015

Noutăți din Fusion Flower magazin - astăzi despre cursuri și evenimente florale Europa 2015

Yuko Takagi
Continui să va aduc la cunoștință noutățile din Fusion Flower magazine pe lunile aprilie și mai 2015.

Această publicați organizează, în perioada 21-23 iunie 2015, Școala Internațională de Vară, un eveniment la care profesor va fi, anul acesta, designera japoneză Yuko Takagi. Tabăra florală va avea loc în orașul Kippen din Scoția. Mai multe informații puteți afla pe www.fusionflowers.com

Tot în luna iunie, 24-28 iunie, mai exact,  va avea loc, la Catedrala Winchester, Festivalul Florilor. Mii, poate zeci de mii de flori vor fi folosite pentru a realiza design-uri contemporane sau tradiționale care vor împodobi această faimoasă catedrală. O piață de flori cu vânzare, va fi pusă la dispoziția vizitatorilor.
Mai multe detalii pe www.winchester-cathedral.org.uk


Intre 1 – 3 iulie maestrul florist german Gregor Lersch va susține un seminar în pădure, în localitatea Bad Neuenahr-Ahrweiler, Germania iar între 20 octombrie – 1 noiembrie maestrul va aduce în atenția cursanților trendul de sărbători, într-un seminar de iarnă. Pentru detalii și înscrieri: www.gregorlersch.de 

Între 15 - 20 septembrie va avea loc și Festivalul Magna Flora Flower Festival, la Catedrala Salisbury din Anglia unde vor expune floriștii Michael Bowyer, Pam Lewis și Angela Turner secondați de 500 de voluntari în demonstrații live.

miercuri, 8 aprilie 2015

Săptămâna altfel - un proiect extrem de util pentru școlarii din România

Anul acesta programul școlar Săptămâna altfel a debutat pe 6 aprilie, cu o săptămână înainte de vacanța de Paște.
Programul a fost conceput pentru a asigura elevilor din sistemul de învățământ românesc o alternativă la învățarea clasică. În această săptămână zeci, poate chiar sute de asociații și formatori își etalează activitățile și îi învață pe copii și adolescenți ce înseamnă voluntariatul, ce meserii noi au intrat în nomenclatorul național, cum îți poți face viața mai frumoasă, cum să îți alegi o carieră, prieteni, cum să ai grijă de sănătate, cum să protejezi natura etc.
Am fost propusă și eu, de un colectiv de părinți de la Școala 179 din București, cărora le mulțumesc, pentru a le arăta copiilor arta florilor, de a le povesti despre meseria de florist,  de a ne juca împreună cu florile. Nu am fost la prima experiență așa că pregătirea formatului nu a fost dificilă iar lucrul cu 30 de prichindei este atât de incitant încât mi-aș dori să fac asta zilnic.
Nu sunt doar niște momente de joacă. Ele au o logică pedagogică și aduc copiilor informații noi despre ceea ce fac floriștii dar și despre plante și flori, informații care să îi ajute să vadă mai bine și mai eficient lumea din jurul lor. Informații care să îi conecteze la lumea în care trăim.

Am făcut un schimb onest: eu le-am povestit despre flori iar ei mi-au cântat și mi-au spus poezii legate de primăvară, de flori și de sărbătorile Pascale ce se apropie.
M-am bucurat să îi văd interesați, implicați și pasionați să le iasă cât mai bine designul.

Pentru că le-am povestiti și care este diferența între un design și un aranjament oarecare iar ceea ce am făcut cu ei a avut legătură cu sezonul în care ne aflăm, cu sărbătorile Pascale și cu designul floral.
Și atenție: erau clasa I și știau care e diferența între un croitor și un designer vestimentar!
Așa că le-a fost ușor să înțeleagă și diferența între o florăreasă și un florist sau un designer floral !

Sper că și părinții lor să fi fost la fel de încântați precum au fost ei pentru că în momentul în care au părăsit școala, plini de flori, frumoși și zâmbitori, deși afară ploua cu găleata, toți ochii se întorceau cu invidie, pozitivă desigur, după ei! :) 


Dana Șoroș,

Trainer și decorator floral autorizat CNFPA