vineri, 5 ianuarie 2024

”BUSUIOC CU NOROC!” - O plantă biblică înainte de Bobotează, dar și o plantă curativă

O parte dintre tradițiile populare țin de ziua de dinainte, de Ajunul Bobotezei, iar cea mai cunoscută este cea legată de momentul în care fetele nemăritate își pot afla ursitul. Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă.



Tot un manunchi de busuioc este și cel pe care preoții îl poartă mereu pentru stropirea credincioților cu apă sfințită, la rândul lui având aceste proprietăți vindecătoare.

Foto: un cadou pentru un pasionat gourmand si gourmet. Realizat din mini ghivece de busuioc și rozmarin, de folosit în diverse preparate culinare, cadoul a fost îmbogățit și cu o plantă suculentă, pentru a echilibra proporțiile între înalțime și profunzime.

Cine este busuiocul?


Busuiocul (Ocimum basilicu) este o plantă ierboasă originară din Asia tropicală și face parte din familia Lamiaceae. Este o plantă anuală, cu tulpina ramificată, înaltă de 30 - 60 cm, cu frunze mărunte, oval lanceolate, ce formează aspectul de tufă deasă foarte decorativă și în întregime aromată. Termenul de busuioc provine din limba greacă - basileus – însemnând „rege”.



Florile busuiocului sunt, în funcție de varietate, de culoare albă până la mov, aranjate într-o terminație numită racem. Planta de busuioc are un gust asemănător cu al anasonului, având un miros puternic dulceag-înțepător. Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescând bine în condiții de căldură și umezeală. În timp ce varietățile comune de busuioc sunt plante anuale, alte varietăți, cum ar fi busuiocul albastru african și busuiocul sacru thailandez, sunt perene.



Busuiocul este agreat de gurmanzi și cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice și beneficiile sale pentru sănătate. Este o sursă ideală pentru vitamina A, K, acid folic, vitamina B6, calciu, fier, magneziu și potasiu.



Busuiocul se folosește la aromatizarea mâncărurilor din carne și peste, a sosurilor, salatelor, conservelor de legume etc. Cine nu cunoaște celebrul pesto?



Dar ce știm despre beneficiile busuiocului în tratamentele umane?



Ceaiul de busuioc, spun specialiștii, are beneficii care ajută la întărirea sănătății sistemului imunitar, prevenirea dezvoltării cancerului, reducerea inflamațiilor, contribuie la lupta împotriva depresiei, funcționează ca adapogen, menţine sănătatea cardiovasculară şi funcția hepatică, dar și cea de detoxifiere, ajută la realizarea echilibrul acidului alcalin şi la tratamentul dedicat diabetului dar are de asemenea și proprietăți antibacteriene. Proprietăţile acestei plante sunt extraordinare.



Busuiocul pomenit și în scrierile sfinte – o poveste cu iz de mister



În mijlocul Grădinii Florilor Bibliei, o umilă plantă de busuioc a prosperat, frunzele sale aromate eliberând un parfum care părea să transceadă timpul. Planta de busuioc a avut o poveste unică, împletită cu teme biblice de vindecare, protecție și providență divină.



În timp ce briza blândă foșnea prin frunzele sale verzi vibrante, busuiocul a povestit din cele mai vechi timpuri, când se credea că esența sa deține proprietăți sacre. În tradițiile biblice, busuiocul este adesea asociat cu protecția și binecuvântarea. Frunzele sale parfumate se credea că aduc un sentiment de pace și îndepărtează influențele negative.



Planta de busuioc a împărtășit povești despre prezența sa în casele persoanelor credincioase, unde a fost cultivată nu numai pentru uz culinar, ci și pentru semnificația sa spirituală percepută. Unii credeau că busuiocul avea puterea de a se păzi de rău, în timp ce alții îl vedeau ca pe un simbol al iubirii și fidelității.



Frunzele parfumate de busuioc, cu aroma lor bogată, șopteau povești de vindecare și restaurare. Se spunea că proprietățile liniștitoare ale plantei aminteau de atingerea vindecătoare a harului divin. Însăși esența sa părea să poarte esența speranței și reînnoirii, la fel ca povestirile biblice despre vindecări și miracole.



În timp ce planta de busuioc stătea mândră în grădină, prezența sa aromatică a servit ca o reamintire a modurilor simple, dar profunde, în care natura se împletește cu tapiseria spirituală a existenței umane. Grădina florilor biblice, cu gama sa diversă de flori simbolice, a continuat să spună povești despre credință, dragoste, sacrificiu și legătura durabilă dintre lumea naturală și narațiunile sacre care au modelat omenirea de-a lungul veacurilor.



Știați că?



- Bucătarii din lumea întreagă folosesc busuiocul pentru prepararea unor produse culinare deosebite, el fiind și baza celebrului pesto, sosul din busuioc pe care îl folosim cel mai frecvent în prepararea pastelor. Astfel, în mărețul World Wide Web există peste 1000 de rețete care îl conțin!

- credința populară spune că busuiocul plantat în ghiveci, în casă, va aduce noroc și prosperitate proprietarului acelei case,

- cu un conținut ridicat de taninuri și flavonoide, busuiocul ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor. Astfel, consumul regulat protejează țesuturile împotriva daunelor provocate de radicalii liber și previne apariția diferitelor boli severe.

- una dintre legendele ortodoxe leagă busuiocul de Crucea lui Hristos. Se spune că imediat ce Domnul a fost dat jos, Crucea a căzut și, în timp, a fost acoperită de pământ. După mulți ani, Sfânta Împărăteasă Elena, în drumul ei de căutare a Sfintei Cruci, a adulmecat un miros extrem de plăcut în adierea vântului. Elena s-a luat după acest miros și așa a descoperit busuiocul.

Să vă fie de folos!

Dana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu