marți, 26 mai 2015

InspirationArt – Flower Design Workshop cu maestrul florist Nicolae Agop

Echipa Atelierele ILBAH îl aduc în România pe maestrul florist Nicolae Agop. Primul său workshop în România va avea loc pe 27-28 mai 201 spun organizatorii.
“Workshopul care se încadrează în categoria InspirationArt by Atelierele ILBAH, este o nouă dovadă a faptului că ne dorim să contribuim la dezvoltarea cursanţilor noştri şi a tuturor celor pasionaţi de artă şi design” spun organizatorii pe pagina lor de socializare.

De fapt întregul program și detalile despre înscriere se pot găsi pe pagina oficială www.ateliereleilbah.ro sau pe pagina de Facebook a Atelierelor ILBAH.


Dar cine este Nicolae Agop, invitatul special care va susţine acest workshop?


Nicolae Agop este un nume de seamă în rândul floriştilor celebri la nivel internaţional, cu o experienţă profesională de 33 ani, care a reuşit să îşi transpună pasiunea pentru floristica într-o profesie de succes.

În prezent este membru de onoare al Asociaţiei Naţionale a floriştilor din Rusia, fondator al “Atelierului floristic AGOP” din Chişinău şi absolvent al Şcolii Internaţionale de Floristica din Tallin, Estonia.

Experienţa sa în designul floral este susţinută de numărul impresionant de expoziţii, seminarii şi concursuri la care a participat în prima fază a carierei sale şi pe care le-a organizat ulterior în mai mult de 40 de oraşe din ţări diferite.

Nicolae Agop este câştigătorul şi deţinătorul mai multor diplome la expoziţii şi concursuri internaţionale de floristica profesională din Rusia, Moldova, Ucraina, Letonia, Italia, Slovacia, Republica Ceha, Estonia, Japonia şi Elveţia.




Program:

Ziua I – 27 mai: Workshop Design Floral – durata: 8 ore
10:00 – 13:00: Realizarea buchetelor creative de către Nicolae Agop
13:00 – 13:30: Bistro break
13:30 – 16:30: Realizarea buchetelor creative de către participanţi, sub îndrumarea maestrului florist
16:30 – 16:45: Coffee break
16:45 – 18:00: Finalizarea lucrărilor, feedback şi concluzii

BONUS: Ziua II – 28 mai: Demonstraţie accesorii cu flori şi buchete pentru Fashion Show – durata: 2 ore
17:30 – 19:30: Realizarea accesorilor şi buchetelor de către Nicolae Agop
19:30 – 20:30: Fashion show designeri Atelierele ILBAH
20:30: Party Atelierele ILBAH – Lansare sediu Centru de creaţie Atelierele ILBAH

luni, 25 mai 2015

Parteneriat de succes între designeri de produs și designerul floral Nicu Bocancea

În cadrul Romanian Design Week 2015 floral designerul Nicu Bocancea, cel care stă în spatele creațiilor florale de la Florăriile Iris din București, a acceptat provocarea celor de la Kaptura de aer, un grup de designeri de produs, să “se joace” cu produsul creat de ele: 'Forêt Étrange'.

La Cafeteria Dogarilor din strada cu același nume, într-o clădire premiată pentru forma și funcționalitatea ei, s-au adunat, într-o frumoasă dupa-amiază de sâmbătă, peste 70 de persoane, designeri, arhitecți, floriști, persoane pasionate de frumos, prieteni, pentru a-l vedea pe Nicu Bocancea în prima sa demonstrație publică GRATUITĂ oferită cu prilejul lansării publice a produsului tinerelor designer.






Din mâinile dibace ale lui Nicu au ieșit, rând pe rând șapte modele de design floral, care mai de care mai impresionante atât prin ingeniozitatea folosirii suportului cât și a tehnicilor florale folosite dar și a simplității florilor/materialului floral folosit. Evident că s-a pornit de la cea mai simplă aranjare a unor fire de Still Gras (foto 2) în suport, până la cel mai complex aranjament, copacul cu flori (foto 4 fundal).

Cei care au asistat la demonstrație au oftat de plăcere, au exclamat de satisfacție când au văzut produsul finit, au aplaudat și i-au mulțumit lui Nicu pentru orele petrecute împreună iar fetele de la Kaptura de aer s-au felicitat public pentru alegerea făcută pentru că grație măiestriei florale, atât produsul lor cât și cele rezultate din demonstrația florală au fost expuse publicului vizitator până pe 21 mai în aceeași locație.



“'Forêt Étrange' a fost pretext de întâlnire cu oameni pasionați și creativi din alte domenii decât designul sau arhitectura. Îi mulțumim lui Nicu Bocancea că a acceptat invitația noastră și ne-a lăsat cu 7 aranjamente-instalații florale superbe!” au declarat fetele de la Kaptura de aer.

Kaptura de Aer este un brand românesc axat pe designul de obiect și lansat în 2013 de către Cristina Enuța și Veronica Olariu, amândouă cu un background solid în arhitectură. Cele două fete au reușit la finalul săptămânii trecute să provoace din nou iubitorii de design și nu numai, printr-un eveniment cu totul special: “Floral Architectures. When Product Design Meets Floral Design”



Nicu Bocancea este numele cel mai cunoscut pe plan internațional de pe piața floriștilor români. Creațiile lui au fost publicate de două ori consecutiv în „International Floral Art”, un catalog de referință pentru floriștii de pe întreg mapamondul, a luat premii internaționale și a fost prezentat de mai multe publicații externe decât cele de pe piața autohtonă. Designul floral din România este în plină expasiune iar Nicu Bocancea este printre cei din plutonul fruntaș evidențiindu-se atât prin tehnicile folosite cât și prin poveștile create în vitrinele atelierului din București, mai nou punct de atracție și pentru turiștii care vizitează capitala. În curând, în mansarda clădirii Iris vor avea loc ateliere florale dedicate specialiștilor, dar pe această temă vor reveni cu altă ocazie.



Revenind la 'Forêt Étrange' acest obiect este de fapt o calotă sferică din lemn masiv de stejar străpunsă de câteva orificii în care se pot pune de la 1 la mai multe eprubete, putând fi folosită ca vază sau pentru nenumărate experimente florale. Așa cum a demonstrate și Nicu Bocancea suportul este extrem de versatil fiind într-o permanentă reașezare, transformare. „Însă, deși evenimentul a pus în evidența o utilizare high-end a vazei, ea a fost gândita în așa fel încat orice floare sau planta ai așeza (ne putem referi chiar și la fire de iarbă înaltă), fie că ești talentat sau nu – efectul să fie unul neobișnuit și captivant”, ne povestește Veronica.

'Forêt Étrange' a fost expus și la Salon del Mobile di Milano și poate fi achiziționat de la Kaptura de aer. http://kapturadeaer.com

A consemnat Dana Șoroș,
floral designer
foto: Florin Ghenade

sâmbătă, 23 mai 2015

Ce cadou floral să îi faci femeii din Zodia Gemeni

Gemeni

22 mai – 21 iunie
Gladiola, Iris, Liliac

Am intrat, de curând, în zodia mea, Zodia Gemenilor. Zodia creativilor și a oamenilor care iubesc frumosul. Nu am spus-o eu, o spun astrologii.

Și pentru că luna mai este luna florilor, desigur că floarea mea preferată este Bujorul, cel pe care îl primeam în copilărie, de ziua mea. Bunicul matern avea câteva tufe de bujor alb și roz în curte, de care avea mare grijă până la ziua mea iar când venea cu buchetul imens de Bujori să mi-l dăruiască, (probabil că și micimea mea făcea să pară buchetul mare). Nici nu îmi doream alt cadou! Știam că a făcut un efort să culeagă acele splendide flori din grădină căci trebuie să vă spun un lucru: nu îi plăcea deloc să taie/rupă florile din grădină.

Parfumul lor ne umplea instantaneu micul apartamen de bloc de o mireasmă dulce și îmbietoare care îmi doream să nu se termine curând. Când se scuturau, însă, adunam petalele cu grijă și le puneam într-o farfurioară la capul patului, neștiind că această formă de prezervare a petalelor este un comerț în sine și că se cheamă pot-puri.
Iată ce spun specialiștii despre florile pe care e bine să le faceți cadou femeilor născute în această zodie:
Total imprevizibile, impulsive, uneori superficiale, alteori ușor iritabile, femeile Gemeni sunt, de cele mai multe ori, intelectuale, cu o sensibilitate exacerbată, fine și delicate. La fel cum un artist a creat femeia Geaman așa și buchetele destinate acestor doamne trebuie să reflecte pasiune și artă.
Pentru ele buchetul trebuie sa reprezinte un “mise en scene”.
Liliacul, Gladiola sau Irisul sunt flori ce pot să intre în compoziția unor decoruri florale structurale, a unor buchete de excepție care vor satisface spiritul artist al Gemenelor.


Deci nu mai stați pe gânduri și oferiți flori! Chiar și fără un motiv anume!

Dana Șoroș, floral designer

vineri, 22 mai 2015

Flori vindecătoare, flori comestibile (4)

Drobul

Da. Citiți bine, însă nu e o rețetă culinară! E denumirea unei plante decorative pe care o folosim în aranjamentele florale dar căreia îi spunem popular Maturică! Drobul, pe numele lui științific Cytisus scoparius crește în sălbăticie în Europa, ca un arbust peren rezistent. O puteți planta însă și în grădină pentru că toamna locul florilor e luat de niște păstai care fac semințe.

De la ea, în scop terapeutic, se folosesc florile cu un miros dulce și plăcut, ce înfloresc în mai-iunie.

Florile se culeg și se usucă cu grija pentru a nu se înengri. Măturica astfel uscată se combina în infuzii, tincture și extracte lichide.
Drobul este folosit cu precădere de către persoanele care au retenție de apă în organism. Florile, bogate și în antioxidanți au prprietăți în prevenirea bolilor cardiovasculare și luptă împotriva cancerului.

Utilizari:

-       - îmbunătățirea sau restabilirea fluxului urinar redus
-       - tratarea aritmiilor cardiac moderate
-      -  împreună cu ienupărul este utilizată în tratarea venelor varicoase și a circulației deficitare

Ca și în postările anterioare vă reamintesc că administrarea plantelor în ceaiuri, mai ales când sunteți tentate să faceți combinații, nu se face fără avizul unui specialist, unui naturoterapeut. Întrebați și specialiștii din plafar dar numai nu vă autoadministrați după ureche nici măcar remediile naturiste.

Scopul acestor articole este de a vă arăta că unele plante, pe care floriștii le folosesc în munca lor artistică, sunt, pe alocuri, și plante vindecătoare, plante comestibile, ceea ce ne ajută să privim mai cu atenție natura și să fim mai sensibili la ceea ce ea ne oferă.


Foto: Ikebana folosind Măturica, realizată de dna. Sanda Lazur în cadrul demonstrației de la Facultatea de Horticultură, Horthus Show 2015.


Dana Șoroș, designer floral

joi, 21 mai 2015

Cel mai vechi maestru de Ikebana din România a susținut o demonstrație în cadrul Horthus Show

Recent dna. Sanda Lazur, maestru în arta florală japonezaă Ikebana de peste 30 de ani, a susținut o demonstrație în cadrul Horthus Show de la Facultatea de Horticultură din București. Evenimentul a fost înregistrat și de TVR și va fi prezentat în cadrul emisiuni “În grădina Danei” pe TVR 1 sâmbătă, 23 mai 2015, de la ora 9:00.



În primul rând, să explicăm cititorilor ce înseamnă Ikebana ? Care este filosofia ei și de unde a pornit?


Este o artă florală straveche japoneză. Ca traducere simplă și pe înțelesul tuturor este arta de a face să trăiască planta și după ce a fost luată din mediul ei.
A pornit de la ritualul ofrandei lui Budha, prin floarea de Lotus. Lotusul, simbolul purității și al budismului a fost floarea care însoțea ofrandele aduse zeitățiilor în temple, pe lângă fructe, orez, sake; aceste flori erau aranjate în vase de aramă aduse din China, se realizau de către preoții budiști și erau folosite nu numai florile, foarte frumoase cu petale catifelate, ci și frunzele și tulpinile mlădioase.Cu timpul a devenit … KADO – calea florilor. Scopul acestei arte constă în a găsi calmul, liniștea și concentrarea spirituală, la fel cum ți-ai găsi calea, drumul către sine. Din timpuri străvechi japonezii aveau credința că florile sunt cele care-l invită pe Dumnezeu în casele lor. Erau profund încredințați că un suflet divin sălășluiește în plante. Mai nou ea reprezintă o formă de terapie ceea ce fac și eu de mai mulți ani!

Ne-ați prezentat mai multe aranjamente. De ce elemente trebuie să ținem cont?

Sunt niște principii foarte simple, foarte clare iar japonezii insistă pe acestea chiar și acum. În primul rând un aranjament Ikebana nu se vinde. În Japonia toate sărbătorile sunt însoțite de câte un aranjament floral iar oamenii își fac în casă, singuri, aceste minunate piese de artă. Deci este importantă, în al doilea rând, menirea lui, momentul pentru care se realizează, apoi locul în care se amplasează, vasul, care va servi ca bază aranjamentului, după care ideea, desenul de la care pornești execuția lui. În final procurarea materialului floral, de asemenea un element important.

Am observant că în timpul demonstrației ați ales cu atenție florile și nu ați folosit decât strictul necesar. Nu ați tăiat mai mult material floral decât aveați nevoie?

Am avut șansa ca apropiindu-mă de această formă de artă să învăț multe de la japonezi. Am învățat în primul rând ce e cinstea, umilința, respectul, punctualitatea, corectitudinea și, bineînțeles, dragostea de flori. Ele sunt considerate ca niște ființe vii. De la ei am învățat proporția: nu trebuie să tai decât strictul necesar! Din fericire de la japonezi avem multe de învățat și pe mine mă minunează faptul că și acum, după 30 de ani de la primul contact cu cultura și civilizația lor, mai am încă de învățat.

Spune-ți-ne de când aveți pasunea asta? Care este povestea dumnevoastră?

Nu pot spune că a fost chiar o întâmplare. Lucram la o întreprindere care se ocupa de flori. S-a inițiat atunci, înainte de 1989, acel curs de Ikebana, la cererea celor din florăriile de pe-atunci, în colaborare cu Ambasada Japoniei la București. Eu fiind economistă în cadrul acelei întreprinderi am fost delegată cu prezența cursanților și vrând-nevrând, pentru că îmi plăceau florile foarte mult, pentru că m-a fascinat prezentarea făcută de maeștri japonezi de atunci, am devenit un fan al culturii nipone. Asta se întâmpla în 1981. După anii 90 am fost, la inițiativa și invitația Ambasadei Japoniei la București, invitată să țin cursul de Ikebana care s-a predat la o prestigioasă școală de artă și meserii din capitală.Nu pot spune că m-am gândit vreodată că florle mă vor face să îmi abandonez ocupația/profesia de bază, dar iată-mă abandonată total în lumea lor și mă simt fericită și împlinită! (râde)

Se pare că v-ați găsit acea armonie interioară și exterioară...

Daa! Lumea pe care o întâlnesc prin prisma acestor cursuri, pe care le predau, este deosebită. Toți sunt iubitori de flori și de frumos. Nu am avut niciodată conflicte cu nimeni, totul a decurs foarte frumos și pașnic. Tot de la profesorii japonezi am învățat că ikebana nu este o competiție, nu trebuie să te preocupe pe ce loc ești. Este pentru sufletul și buna ta dispoziție iar dacă aranjamentul realizat exprimă ceea ce simți în acel moment, atunci asta este marea realizare.




Vă mulțumim că ne-ați primit în lumea Dumnevoastră și așteptăm să ne mai invitați și la alte evenimente!



A consemnat Dana Șoroș

miercuri, 20 mai 2015

Ce trebuie sa știm despre Begonii

Begonia este o plantă de interior dar care, pe timp de vară, poate fi lăsată și în curte, într-un loc cu multă lumină însă nu în bătaia directă a soarelui.

Begoniile nu se udă insistent. Dacă compostul în care este plantată este mereu îmbibat de apă riscați ca tuberculii să putrezească și planta să își găsească mai repede sfârșitul.






Pentru că există mai multe tipuri de Begonii este bine să vă interesați, la achiziție, ce tip de plantă ați cumpărat și să respectați întocmai instrucțiunile de udare marcate pe ambalajul ei.

Begonia masonica

Problemele speciale cu care se confruntă Begonia sunt:

- petele brune și apoi mucegăite - au nevoie de un fungicid histemic și un loc bine luminat după curățarea frunzelor bolnave;
- afidele - insectele mici și păienjenii roșii;
- îngălbenirea frunzelor - dată de lipsa de lumină;
- pierderea frunzelor - ori prea multă ori prea puțină lumină; prea multă sau prea puțină apă;
- vârfurile brune ale frunzelor - lipsă de umiditate a aerului;
- căderea mugurilor de flori - aer uscat sau apă insuficientă.

Moartea plantei survine inevitabil la putrezirea tulpinii datorată udării excesive și dăunătorilor care se formează.

Rețeta succesului:

- păstrați o temperatura medie
- plasați planta la lumină dar nu în plin soare
- udați bine când planta e înflorită dar fără să mențineți compostul umed tot timpul
- pulverizati apă în jurul plantei când atmosfera e uscată.

Begonia rex
Unele specii de begonii sunt cultivate pentru inflorescențe altele pentru frunzele spectaculoase: Begonia masoniana (foto 2), Begonia rex (foto 3) sau Begonia rex Escargot (foto 4) sunt doar câteva exemple de plante cu frunziș atractiv.
Begonia rex Escargot



sâmbătă, 16 mai 2015

Flori vindecatoare, flori comestibile (3)

Salcâmul

Incă din primele zile ale lunii mai, și până spre sfârșitul lunii iunie, multe regiuni se îmbracă din nou în alb și adie de un parfum minunat și dulce de salcâm. Este o adevărată splendoare a naturii! Florile sunt decorative, arată minunat, sunt și comestibile și le putem folosi la diverse preparate culinare, precum la prepararea gogoșilor în unele regiuni ale țării.

Floarea de salcâm are însă puteri terapeutice nebănuite și poate trata și alina dureri din cele mai diverse și mai puternice. Neliniștea, irascibilitatea, epuizarea fizică și intelectuală, insomniile, boli ale stomacului, tulburări de memorie sunt doar câteva din afecțiunile în care salcâmul își etalează calitățile terapeutice.

Din păcate, foarte puțini cunosc beneficiile pe care floarea de salcâm le aduce organismului nostru. Ciorchinii de floare de salcâm devin un adevărat izvor de sănătate, dacă știm cum să îi folosim.

Este foarte important ca indicațiile unui fitoterapeut să fie solicitate și respectate întocmai dacă vreți să o folosiți în scop terapeutic.

„Numeroasele beneficii oferite de preparatele din salcâm, care mențin starea de sănătate, se datorează compoziției chimice complexe a salcâmului care conține numeroase substanțe active: taninuri, glucide, substanțe mucilaginoase, acaciina și ulei volatil. Toate acestea sunt de mare ajutor pentru tratarea irascibilității, pentru un somn odihnitor sau pentru tulburările de memorie", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor în biologie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, citat de Bună Ziua Iași.

Vă recomand și articolele următoare:

sau


Personal nu am realizat niciodată un aranjament floral folosind floarea de salcâm pentru că, pe lângă faptul că este extrem de fragilă și nu se pot folosi decât ciorchinii, am preferat să pun pătura sub un salcâm înflorit și să citesc o carte bună decât să îmi bat capul cum să rup crăcile și să le aduc în mediul meu când mă pot bucura de ele în mediul lor. Iată însă că și nuntașii preferă să se fotografieze sub salcâmii înfloriți iar Jade McIntosh, florist australian, a speculat aspectul grădinii unde a avut loc evenimentul și a realizat buchetul floral în ton cu ambientul.


Așa deci și prin urmare, ca și vechile civilizații, care foloseau plantele în scop terapeutic, trebuie să învățăm și noi să îi mulțumim naturii pentru cadourile pe care ni le face și să avem mai mult respect și atenție pentru ce se întâmplă în jurul nostru!

Dana Soroș
floral designer, 16 mai 2015

marți, 12 mai 2015

Cadoul floral pentru femeile Taur

Taur
21 aprilie – 21 mai
Narcise, Bujori, Lalele

Femeile nascute sub zodiac Taurului sunt amatoare de armonie, confort si simplicitate. Sunt prudente, realiste si uneori econome dar, de asemenea, organizate, laborioase si ordonate.
Sunt atrase de viata de la tara insa daca traiesc la oras isi doresc sa creeze in jurul lor o atmosfera rurala, vintage, chic.
Prin consecinta femeile taur vor allege florile in culori tandre si delicate care evoca vremurile trecute: movul Liliacului, rozul Trandafirului sau al Bujorului, albul sau galbenul Narciselor sau Lalelelor.
In mainile floristelor aceste flori combinate pot da nastere unor buchete armonioase, de talie mijlocie bine structurata, subtil colorate.

Dana Soros,
floral designer