vineri, 24 noiembrie 2023

Ediția din 2023 a Cupei României de Artă Florală câștigată de un brașovean

Cupa României de Artă Florală a ajuns anul acesta la a V-a ediție în organizarea Asociației Antreprenorilor din Domeniul Floristic (AADF), membru FLORINT (International Florist Organisation), organizație non-profit care unește asociații de floriști din peste 20 țări europene.


Cupa României de Artă Florală este cel mai mare proiect al asociației și este o competiție națională organizată cu scopul de a evalua nivelul de cunoștințe specifice designului floral, inovația și creativitatea floriștilor din România, bazându-se pe un regulament și un sistem de jurizare numit ”100 System Points”, utilizat de FLORINT în toate competițiile naționale și internaționale.

Multă lume care a vizitat expoziția deschisă publicului larg, dar și practicieni ai domeniului, au fost de acord că ediția aceasta a surprins prin spectaculosul probelor și al evoluției profesionale a concurenților, iar progresul domeniului se vede fără echivoc.

Filomena Brisc, Președintele actual al AADF a fost de acord să ne ofere un scurt interviu.


Dragă Filomena, tu cum percepi această evoluție, chiar din interiorul domeniului?

Aceasta ediție coincide cu 8 ani de activitate a AADF și din 2017 are un caracter bianual. Într-adevăr a fost o desfășurare de forțe în organizarea acestui eveniment, cu mulți membri și colegi implicați fără de care nimic nu ar fi fost posibil. Organizarea se face pe parcursul unui întreg an și presupune foarte multe resurse, și da a fost o foarte mare evoluție. Este notabilă evoluția floriștilor români care au concurat, lucru recunoscut și de către jurații internaționali prezenți la acest eveniment, pentru că multă lume care își desfășoară activitatea în domeniu este conștientă că fără educație nu există evoluție.

Vorbește-ne puțin despre câștigătorii din acest an. Cine sunt ei și ce au avut de realizat ca probe din concurs?



Vlad Molendac, ocupantul locului I este brașovean dar activează în București. Vlad este pasionat de artă de mic copil, iar de 11 ani lucrează într-o florărie celebră din București. De doi ani a început să se preocupe de domeniul floristic la modul cel mai serios. Este absolvent al Facultății de Horticultură – Secția Peisagistică, dar și al Liceului de Artă Hans Mattis Teutsch din Brașov, astfel că a decis să îmbine știința cu arta.



Bianca Moldovan, ocupanta locului II s-a născut la confluența celor două Târnave, în orașul pe care cu multă admirație Mihai Eminescu l-a numit ”Mica Romă”: la Blaj. A îndrăgit florile de mică iar în 2011 a început o afacere în domeniul floristic, administrând Florăria ”Casa Florilor” din Blaj, prin intermediul căreia realizează tot ce înseamnă design floral atât pentru ocaziile de zi cu zi, cât și pentru evenimente mai mari precum nunți, botezuri, petreceri.



Georgeta Boștină, ocupanta locului III vine din Drobeta Turnu și are Florăria COS unde pune în practică tot ce învață.



Am avut și un premiu pentru inovație luat de Monika Havrilă din Cluj Napoca. Monika, chimistă fiind, a folosit papura într-o tehnică specială pe care juriul a dorit să o răsplătească cu un premiu special.

În cadrul competiției, pe parcusul a două zile, au avut loc un număr de cinci probe. Trei dintre acestea au putut fi pregătite de acasă de către concurenți , iar două dintre ele au fost probe cu caracter surpriză.

Prima probă a constat în realizarea unei structuri de mari dimensiuni cu flori și plante. Denumirea sugestivă a fost “The season of change”. Compoziția trebuia să pună în valoare tranziția între un sezon și altul.

La a doua probă concurenții au avut de realizat un buchet cu tehnica paralel. Denumirea acestei probe a fost “Reframe the future” unde compoziția trebuia să aibă la bază o structură decorativă.

Proba trei a fost prima probă surpriză cu care concurenții s-au confruntat în direct și a presupus realizarea unei compoziții din plante la ghiveci. Denumirea generică a fost “Peacefull green oasis in your urban life”.

La proba 4, unde am pus accent și pe sustenabilitate și reciclare, concurenții au avut de realizat o decorațiune pentru corpul unei zâne, un obiect care să reprezinte unul din cele 5 elemente ale naturii: pământul, lemnul, focul, apa și metalul.

Denumirea acestei probe a fost “Nature fairies” iar designul a trebuit să conțină vizibil obiectele reciclabile alese de fiecare concurent.

Proba 5 – a doua probă surpriză - a avut loc în încheierea competitiei. A fost vorba despre o compoziție florală cu materiale impuse. Denumirea “The flowers surround the champions”. Acest aranjament era destinat pentru decorarea unei zone de premiere pentru campioni.

La probele surpriză concurenții au avut de arătat abilitățile în materie de creativitate și tehnici demonstrate într-un timp impus.

Pentru că vorbim de evoluții, acest domeniu recent intrat în industriile creative din România, arta florală, a ars foarte repede niște etape pe care țări occidentale le dezvoltă de foarte mulți ani. Cum vezi tu domeniul artei florale/floristicii mai ales că și predai, în Școala ta de floristică ?

În ultimii ani în România în acest domeniu multă lume alege calea educației. Faptul că aceștia aleg un parcurs educativ complex și că le oferim această posibilitate, duce la o evoluție vizibilă. Accesul la informație este mai facil, metoda noastră de predare este mai accelerată și susținem elevii cât și floriștii din întreaga țară să participe la acest tip de evenimente, unde să își poată pune în valoare creativitatea și evoluția.

Floristica lucrează cu foarte multe materiale, unele din ele fiind foarte puțin degradabile spre deloc. Te-am auzit pomenind la un moment dat de sustenabilitatea domeniului. Ce anume crezi că trebuie să devină sustenabil în domeniul floristicii?

Tema generală a Cupei României de Arta Florală 2023 a fost Sustenabilitatea. Personal consider că fiecare dintre noi putem contribui în acest sens, pornind de la reutilizarea și reinterpretarea diferitelor materiale utilizate și până la participarea activă în procesul de colectare selectivă, chiar dacă acesta nu este solicitat încă, în multe părți ale României.

Și, în final, te rog să ne vorbești și despre obiectivele Asociației Antreprenorilor din Domeniul Floristic pentru 2024.

Pentru AADF anul 2023 încă nu s-a încheiat și vom desfășura încă un eveniment educativ “Crăciunul de Odinioară” la Sighisoara unde, la fel ca și la Cupa României de Artă Florală, va exista o componentă dedicată floriștilor și încă una dedicată publicului larg. Incercăm să aducem plus valoare atât pentru floriști cât și pentru clienții lor.

2024 va fi un an în care avem mai multe proiecte interne în desfășurare, cu concentrare mai marea asupra membrilor și a comunității. Totodata va avea loc și pregătirea viitorilor concurenți pentru 2025 prin intermediul evenimentului “Curs pentru Concurs”, organizat tot de către AADF. Deci un an plin!

Îți multumesc pentru timpul acordat și vă doresc, și ne doresc, mult succes într-un an ce ne așteaptă cu multe provocări!

Despre Filomena Brisc



Florist cu experiență de peste de 20 ani, Lector în floristică de 7 ani, cu multiple participări în comisii de jurizare a competițiilor floristice internaționale, membru AADF de la constituire, președinte actual al AADF, din 2020. Filomena își desfășoara activitatea profesională în Cluj-Napoca unde are atât atelierul cât și Școala de floristică.

Mai multe detalii despre concurenți, aici: Cupa României de Artă Florală 2023 - AADF

miercuri, 22 noiembrie 2023

Cursuri florale ”corporate”

”Muncim în echipă, trăim, mare parte a timpului, în echipele în care suntem integraţi, la serviciu. Atunci, de ce nu ne-am bucura, tot în echipă, şi de un răgaz creativ, prin intermediul florilor, după orele de program ?” este o întrebare care vine firesc după ce marile companii au epuizat activitățile care îi fidelizează pe angajați. 

În căutare de activități creative unele companii au dezvoltat cluburi de hobby după muncă. Pentru că majoritatea angajaților sunt în lucru de acasă această formă este singurul punct în care se mai întâlnesc angajații între ei, cu șefii lor sau chiar cu locul de muncă, creând acea conexiune de care cu toții avem nevoie - apartenența la organizație.

Între nevoia companiilor de a inova, cu noi activități de timp liber, în consolidarea echipelor (ca să folosim limba română în locul team buildingului) au apărut aceste ateliere care stimulează creativitatea în același timp folosind ca obiect de manipulare o plantă vie, o floare care necesită grijă în manipulare și întreținere post factum. 

Ce beneficii aduc aceste cursuri?

Destresare: lucrul cu florile și implicarea într-o activitate creativă poate fi o formă de destresare și realxare după o zi intensă de muncă, 

Boost de creativitate: aranjarea florilor este o expresie creativă care îi poate oferi participantului la astfel de activități, oportunitatea de a-și exprima personalitatea și astfel să își capete o stare de bine,

Dezvoltare de capacități motrice: deși timpul unui astfel de atelier nu se poate prelungi mai mult de 2h, abilitățile motorii pe care participanții le dobândesc nu sunt de neglijat: manipularea unei flori, tăierea, folosind instrumentar specific, introducerea ei în materialul de lucru, sunt abilități pe care cursantul le dobândește în doar câteva ore de lucru și pe care le poate antrena în timp,

Conexiunea cu natura: lucrul cu florile poate aduce acea conexiune cu natura de care cu toții avem nevoie după o zi în care am stat la calculator, sau am lucrat printre hârtii. Conectarea cu natura se știe că oferă efecte pozitive asupra sănătății mentale,

Beneficii terapeutice: unii participanți găsesc că lucrul cu florile le aduce beneficii terapeutice. Culorile, mirosul, experiența tactilă de a manipula o floare vie le poate aduce un efect de calmare.

Interactiunea socială: deloc de neglijat este și interacțiunea socială pe care un curs floral o poate aduce, permitându-le indivizilor să se conecteze cu ceilalți membri ai organizației care împărtășesc aceleași interese.


După cifre, planuri, tabele și rapoarte ce poate fi mai relaxand decat un atelier de joacă cu florile?

În acest concept le spun mereu cursantelor că în atelier ne jucăm, efectiv, cu materia florală.

Constrângerile în care lucrăm zilnic, competiția care ne epuizează nervos, de foarte multe ori, este dată la o parte în aceste ateliere de joacă cu florile, pentru că aici nu mai există constrângeri iar creativitatea umblă liberă printre participanți. 

Sigur, din experiența pe care am dobândit-o în acest domeniu, am observat că, mai ales angajații din corporații, nu se pot detașa foarte ușor de această competitivitate și mereu privesc în jur pentru a-și căuta poziționarea față de o colegă, față de o șefă, sau față chiar de propria persoană. Nu e nimic greșit. Suntem oameni și competiția ne este insuflată de mici. E greu să ne debarasăm de ea. 

Joaca cu florile însă este modul cel mai calin de a termina o zi, o săptămână sau o perioadă în care compania, echipa/echipele au fost provocate să dea ce e mai bun. E o formă prin care organizația își expimă gratitudinea pentru munca angajaților și este cadoul lor pentru aceștia. Ce poate fi mai frumos decât acest sentiment de apartenență la o comunitate care te valorizează?

Atelierele pe care le organizez sunt tematice. Se personalizează în funcție de companie și etapa pe care dorim să o subliniem împreună.


Mă puteți contacta la adresa de e-mail: danielasoros@yahoo.com sau la telefon 0721 370 300 pentru o ofertă personalizată.