luni, 23 mai 2016

În perioada 26 – 29 mai, USAMV București organizează Zilele Horticulturii Bucureștene (ediția a XIII-a) și HORTUS FLORSHOW ROMÂNIA 2016



În cadrul Zilelor Horticulturii Bucureștene sunt programate conferințe și activități susţinute zilnic de către invitați, studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Horticultură. Programul cuprinde demonstrații de Artă Florală suținute de Andreea Stör și de Asociația Floriștilor din România, prezentări privind cultura bambusului gigant, noutăți în înființarea plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi, demonstrații în livadă și prezentarea de specii pomicole noi, tehnologii de cultură a legumelor în spații protejate, vizite ghidate în Parcul dendrologic, produse specifice folosite în agricultura ecologică, folosirea micorizelor în pomicultură.
Un moment aparte este și cel în care dl. Dr. Farmacist Ovidiu Bojor va discuta despre ”Sufletul și sensibilitatea plantelor”.
Târgul cu vânzare – Hortus Florshow România 2016, organizat în Campusul Agronomie – Herăstrău, oferă vizitatorilor flori și plante ornamentale, semințe și răsaduri de legume și flori, unelte, utilaje, accesorii pentru horticultură, cele mai bune soluții și produse horticole pentru casă și grădină precum și produse agricole tradiționale.

Vă așteptăm cu drag,
Prof.dr. Florin Stănică Prorector

Informații suplimentare: Tel. + 40.740.221.029; +40.755.070.412


Programul evenimentelor din cadrul Hortus Florshow România 2016 și Zilele Horticulturii Bucureștene - ediţia a XIII a 26 – 29 mai, București Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară

Joi 26 mai
Ora 16:00-20:00 Amenajarea Expoziției cu vânzare flori, plante ornamentale şi produse pentru grădinărit şi spaţii verzi, la intrarea în Campusul Agronomie -Herăstrău

Vineri 27 mai
Ora 10:00-10:30 Inaugurarea Zilelor Horticulturii Bucureștene - Hortus Florshow România 2016 - Amfiteatrul BpA - Facultatea de Horticultură
Ora 10:30-12:00 Conferință: Ce înseamnă o carieră în design floral?
Dna Andreea Stör, Demonstraţie de Artă Florală susţinută de Dna Andreea Stör, Amfiteatrul BpA - Facultatea de Horticultură
Ora 11:00-12:00 Sărbătorirea Seniorilor Horticulturii Românești – organizată de SRH – Sala de Senat a USAMV București, Corp A, Rectorat
Ora 12:00-13:00 Cultura Bambusului gigant – o mină verde pentru România – prezintă Dl. Giovanni Bezze – Consorțiul Italian al Bambusului - Amfiteatrul BpB
Ora 13:00-14:00 A good crop is only possible using good plants – prezintă Dl. Hans Obers – Casa Olandeză a Pomicultorului - Amfiteatrul BpB.
Ora 14:00-15:00 Tehnologii de cultură a legumelor în spaţii protejate - Vizitarea serelor HORTINVEST
Ora 15:00-16:00 Vizită ghidată în Parcul dendrologic


Sâmbătă 28 mai
Ora 9,00-10,00 Produse de erbicidare ecologică cu flacără MAITO – Italia.
Prezentare SC Agrisorg SRL. Amfiteatrul BpB
Ora 10:00-12:00 Demonstrații în livadă - Noutăţi în înființarea plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi. Prezentarea unor specii pomicole noi.
Ora 12:00-13:00 Folosirea micorizelor în pomicultură - Plantworks Ltd. - Marea Britanie. Amfiteatrul BpB
Ora 13:00-14:00 Sufletul și sensibilitatea plantelor - Dr. Ovidiu Bojor – Farmacist. Amfiteatrul BpB
Ora 14:00-16:00 Demonstrații de amenajare a spațiilor verzi în Parcul dendrologic
Ora 16:00-17:00 Demonstrații de design floral susținută de Asociația Floriștilor Români - Amfiteatrul BpB

Duminică 29 mai
Ora 10:00-18:00 Vizitarea Expoziției cu vânzare flori, plante ornamentale şi produse pentru grădinărit şi spaţii verzi din Campusul Agronomie-Herăstrău
Ora 18:00 Închiderea manifestărilor

luni, 9 mai 2016

Ce putem admira în grădinile Castelului Peleș, cu ocazia Garden Party - 10 mai 2016



Se apropie petrecerea în grădina Palatului Peleș, de această dată, și lumea pare preocupată mai mult de ce va purta, cu ce se va accesoriza, decât de mediul în care se va desfășura în acest an deja celebra Garden Party de Ziua Regelui, 10 Mai. Cu toții știm Palatul de la Sinaia și grădina sa impresionantă însă puțin știu ce comori horticole ascunde aceasta. Pentru a ne aduce mai bine în temă am stat de vorbă cu dna. arhitect peisagist Dr. Elisabeta Dobrescu, de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București care a condus echipa de studenți ce a efectuat recent lucrări de reamenajare specializate.
Parcul și Serele Regale conțin numeroase specii de arbori, arbuști și plante floricole unice în România, unele plantate în urmă cu peste 120 de ani. Se remarcă exemplare monumentale de fag cu frunze roșii (Fagus sylvatica Purpurea Major), alun turcesc (Coryllus colurna - foto 3), arțar japonez (Acer palmatum), chiparos de Nootka (Chamaecyparis nootkatensis Pendula), tisă (Taxus baccata), frasin pendul (Fraxinus excelsior Pendula), cireș japonez pendul (Prunus serrulata Kiku Shidare), laur (Prunus laurocerassus).

Doamnă Dobrescu, mulțumesc pentru că ați acceptat să ne spuneți câteva cuvinte despre patrimoniul horticol al grădinii Palatului Peleș. Aș începe prin a vă întreba care este istoria acestei grădini? De ce v-ați implicat?

Istoria grădinii Castelului Peleș începe odată cu construcția  casteluli - 1873, Stim din arhive că primul grădinar al Casei Regale a României, care a fost de fapt și conducătorul tuturor amenajărilor de pe domeniile regale, a fost Wilhelm Knechtel (http://arhivadearhitectura.ro/arhitecti/wilhelm-knechtel/ ), sec. XIX, de origine cehă. Pentru Peleș el și-a dorit să foloseasca foarte mult natura pentru a integra tot  ce  a proiectat referitor la grădini.  Pe fondul acesta ambiental foarte generos cu care era înzestrat locul cumpărat de Carol I -  muntele, pârâul care străbate domeniul, priveliștea foarte atrăgătoare -  a început cu lucrările de drenare a izvoarelor subterane, și cu conturarea traseelor romantice prin pădurile regale. Tot el amenajează Serele Regale și conturează un prim design al teraselor castelului.
Istoria acestui loc a parcurs etape succesive pornind de la grădinarul regal (care ulterior a fost si Sef al Gradinilor Publice din Romania) și  continuand cu Karel Liman care a dat forma finală a teraselor din jurul castelului (sec. XX). Friedrich Rebhun (cel care a amenajat și grădinile de la Cotroceni), a intervenit ulterior pentru imbogatirea compozitiei vegetale.
Grădinile sunt conturate în stilul neorenascentist – în preajma castelului -  și în stil romantic – la confluența cu peisajul natural.
Deci istoria grădinilor Peleșului  e veche de aproape 150 de ani.  Ea începe cu grădinarul Regelui Carol I – Wilhelm Knetchel, forma actuală a grădinilor, în special a teraselor neorenascentiste, fiind  conturată de arh. Karel Liman.

Înțeleg că ați readus la viață unele specii care nu mai fuseseră toaletate de foarte mulți ani? Ce ne puteți spune despre ele? Lumea are acces la serele în care acestea sunt?

Serele sunt opera lui Wilhelm Knechtel. Încă din perioada comunistă acestea au fost închise vizitatorilor și ele nu vor fi nici acum deschise din cauza unor aspecte juridice legate de teren. Deci nu fac parte din circuitul turistic. În sera regală sunt cel puțin două exemplare despre care putem spune cu certitudine că au petrecut și anii când Regina Maria era prezentă printre ele. Sunt două exemplare, unul din specia  Datura (foto 2) și unul din specia  Bouganvillea (floarea de hărtie pe care o vedem pe insulele grecești dar care nu rezistă la clima din România, în spațiu deschis, n.r. - foto 1). Ambele sunt prezente în imagini de arhivă în care Regina Maria e prezentă pintre ele.  
In ceea ce privește activitatea studenților peisagiști și horticultori, ne aflăm la a doua intervenție pe Domeniul Regal al Peleșului, acțiuni desfășurate în cadrul unui protocol de colaborare între Casa Regală a României și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Scopul final al acestor lucrări teoretice și practice este acela de a creea o primă bază de date necesare managementului și gestiunii peisajului, inventarierea speciilor vegetale monumentale, planificarea și execuția primelor lucrări tehnice de specialitate în vederea regenerării și conservării acestora, un prim releveu cu identificarea tuturor elementelor prezente în amenajarea peisageră – vegetale, minerale - în vederea reabilitării și restaurării peisajului valoros care însoțește Monumentul istoric, de peisaj, de la Castelul Peleș.
De 2 ani colaborăm cu Casa Regală și este a doua rundă a intervențiilor cu efecte vizibile an dupa an. Intreținerea speciilor valoroase, lucrările de specialitate respectiv tăierile de regenerare, sunt intervenții de lungă durată uneori chiar de 3 până la 5 ani consecutivi.

Dacă ar fi să ne faceți un ghidaj sumar al grădinii Palatului, ce ne-ați descoperi pe măsură ce pătrundem în curtea lui, străbatem aleile și ajungem pe peluza din față ? După ce exemplare ar trebui să ne uităm, dacă am vrea să privim și natura? Sigur, acest interviu este gândit cu ocazia acestui eveniment și legat de faptul că ați avut o contribuție la reamenajarea grădinii și a serelor, însă ceea ce ne povestiți va rămâne valabil și pentru vizitatorul de după Garden Party. 

În primul rând vorbim de natura inconjuratoare, foarte valoroasa: Munții Bucegi. În stânga intrării ne insoteste râul Peleș și muntele. Peisajul este superb și probabil că acesta l-a cucerit prima data pe Regele Carol I și Pe Regina Elisabeta (alias Carmen Silva, n.r.).
Continuând ascensiunea de-a lungul râului, pe partea dreaptă, se vede castelul. În acel moment se vede și grădina castelului. Din exemplarele monumentale care însoțesc traselul, primul este un  Corylus colurna - alunul turcesc, poziționat chiar în spatele Economatului, la tunuri, cum se spune, care este un exemplar unic. Nu știm exact câți ani are dar cu siguranta peste 120  de ani – inca facem investigații de specialitate pentru determinarea vârstei lui.
Tot urcând spre palat, în dreptul podului peste pârâul Pelișor, exact la pod sunt două exemplare de Fraxinus excelsior Pendula, cu vârste considerabile și care marchează drumul peste pârâu.
Mergând mai sus avem pe dreapta un exemplar de fag roșu (foto 4). Exact pe partea opusă, un exemplar de Chiparos de Nootka (foto 6), care credem că fost introdus în peisaj de Rebhun care a lucrat cu specii indigene dar și cu  specii exotice.
Apoi două exemplare de tisă, Taxus baccata (foto 5), cu vârste de peste 100 de ani, care străjuiesc peluza în pantă, cea care se întinde în fața balconului unde Regele iese, de obicei, la cuvântul de deschidere adresat mulțimii.
Sigur că mai sunt și arbuști speciali pe care noii i-am identificat, i-am cartografiat, inventariat și amplasarea lor e deja relevată în proiectele studenților noștri, pentru lucrări viitoare de  reabilitare peisagistica.

Din ce ne povestiți pare o adevărată comoară... dar dacă ar fi să comparați această bogăție a naturii, și cea cu care a intervenit omul, cu ce altă grădină ați compara-o?

Cred că nu poate fi comparabilă cu nici o altă grădină. Are caracterul ei de unicitate prin însăși peisajul în care este integrată. Este o combinație de stiluri – neorenascentist pe terase și  englezesc  regăsit mai ales pe peluza din fața palatului, și care se pierde în peisajul natural al munților. Are un caracter de originalitate pe care fiecare amenajare trebuie să îl aibă.

Credeți că la acea vreme se dădea o mai mare importanță domeniului amenajărilor peisagere decât se dă azi? De câte ori sunteți consultați de către personalul din instituții publice pentru amenajarea, consultanță sau chiar intervenție în grădinile de patrimoniu care mai există ?

Grădinile istorice fac parte dintr-un patrimoniul pe care încet, încet începem să îl pierdem. Încet pentru că natura ajută totuși la menținerea unor specii. Se investesc puțini bani în întreținerea, restaurarea grădinilor din spațiile de patrimoniu.
Instituțiile statului se preocupă de restaurări peisagere dar nu apelează la specialiști. Să nu uităm că meseria de arhitect peisagist are doar 18 ani vechime, adică e o profesie nouă și mulți și-o atribuie fără să aibă cunoștințe în domeniu... există acum specialiști care se instruiesc în școli superioare, care sunt capabili să preia și să conducă o lucrare de restaurare după principii universale și europene, însă puțini apelează la serviciul lor...

Credeți că e o risipă de resurse un astfel de demers, sau mai degrabă o moștenire pe care o putem lăsa viitorului așa cum ne-a fost lăsată și grădina de la Balcic, Peleș sau Cotroceni?

Inainte autoritățile se preocupau foarte mult de acest aspect. Specialistul avea o contribuție mult mai mare și din păcate se vede cum pierdem acum monumentele peisagere din cauza lipsei de colaborare din domeniul nostru. Observăm însă că în ultima vreme, adică de 1-2 ani, lucrurile se schimbă. Probabil că și spiritul civic își spune cuvântul și are  o influență, mai ales că suntem răspunzători pentru  tot ceea ce pierdm sau nu reușim să păstrăm ca repere ce ne ancorează în istorie. E păcăt, pentru că dacă nu reacționăm la timp, nu mai poate fi recuperat trecutul. Ține doar de voință și de știința de a face lucrurile trainice. Sper să vina momentul să ne întoarcem spre natură și să o apreciem.

Vă mulțumesc pentru acest interviu și sper ca măcar o parte din cei care vor călca prin grădina palatului, la această sărbătoare regală, să identifice cele câteva specii menționate de dvs. și să le admire la justa lor valoare.

A consemnat Dana Soroș,
9 mai 2016

joi, 5 mai 2016

Flori vindecătoare, flori comestibile - Socul (1)



Originar din Europa si America de Nord arborele de soc înflorește în luna mai degajând un parfum dulce și pătrunzător.
Florile și fructele de soc au calități expectorante și favorizează eliminarea toxinelor din organism și, în caz de răceală, favorizează transpirația și scăderea febrei. Datorită acestor efecte socul este extrem de bun în tratarea răcelilor dar este la fel de bun pentru întărirea sistemului imunitar pe
timp de iarnă, băut ca ceai.

Un decoct de flori de soc constituie o apă de gură care combate inflamațiile gingivale sau ale gâtului.

Florile se usucă la soare și se depozitează apoi în locuri uscate.


Fructele se culeg la început de toamnă când sunt perfect coapte (negru violaceu). Din fructele de soc se pot face și siropuri sau vin, fiind bogate în tanini, potasiu, fenoli și flavonoide dar și o dulceață cu o aromă aparte.

Specialiștii atrag atenția că nu trebuie să consumăm fructul crud, ca atare, pentru ca pot produce greață și vărsături.

De asemenea nu se va consuma în exces nici ceaiul și nici limonada de soc pentru că poate avea un efect diuretic puternic care poate produce pierderi mari de potasiu prin urină. Dacă observați asta limitați consumul la o limonadă/ceai pe zi.

Eu am găsit aceste informații în Farmacia Naturii editată de Reades’s Digest însă găsiți destule info și pe net.

Iată, mai jos, niște rețete pe care le fac de câțiva ani și nu dau greș niciodată:

Socata

14 flori de soc
1 kg zahăr brun
2 lămâi galbene (sau 4, după gust)
2 lime
10 l de apă plată
și 4 zile însorite

Pentru a nu fermenta prea tare și a produce reacțiile de care toată lumea fuge, respectiv gazele și/sau regurgitările (pentru care a fost scoasă de pe lista de preferințe a unora), socata se trage la sticle și se pune la rece după primele 4 zile de stat la soare! Vă garantez că mai mult de atât nu-i trebuie și nu apucă să devină acidă! O puteți păstra, în frigider, și câteva săpămâni, fără să fermenteze!
Băută dimineața, sau în timpul zilei, aceasta este extrem de revigorantă!

Mai fac o limonadă de soc cu flori uscate de anul trecut:

2-3 flori uscate/1 litru de apă clocotită
se infuzează 15 min’ după care se strecoară și se pune ½ lămâie/1 l ceai, frunze de mentă zdrobite, o bucațică de ghimbir ras pe răzătoarea mică și miere, după gust. Mierea nu se pune în apă fiartă! Sper că știați asta deja!
Se poate servi și la temperatura camerei cu câteva cuburi de gheață, cu mentă, sau se poate da la rece și servi așa.


Lichiorul de soc l-am gasit pe net și am făcut rețeta cea mai simpla! Atenție: se face din fructele de soc, la fel ca și dulceața! Asta înseamnă că mai spre toamnă. Nu culegeți fructele de soc decât din copacii pe care îi știți că sunt autentici, altfel riscați să le confundați cu Bozia, un arbust similar socului dar toxic !

Foto: Limonada de soc, Lichior de soc Made by me și floarea de soc Made by nature
Credit foto: dana soros