joi, 5 mai 2016

Flori vindecătoare, flori comestibile - Socul (1)



Originar din Europa si America de Nord arborele de soc înflorește în luna mai degajând un parfum dulce și pătrunzător.
Florile și fructele de soc au calități expectorante și favorizează eliminarea toxinelor din organism și, în caz de răceală, favorizează transpirația și scăderea febrei. Datorită acestor efecte socul este extrem de bun în tratarea răcelilor dar este la fel de bun pentru întărirea sistemului imunitar pe
timp de iarnă, băut ca ceai.

Un decoct de flori de soc constituie o apă de gură care combate inflamațiile gingivale sau ale gâtului.

Florile se usucă la soare și se depozitează apoi în locuri uscate.


Fructele se culeg la început de toamnă când sunt perfect coapte (negru violaceu). Din fructele de soc se pot face și siropuri sau vin, fiind bogate în tanini, potasiu, fenoli și flavonoide dar și o dulceață cu o aromă aparte.

Specialiștii atrag atenția că nu trebuie să consumăm fructul crud, ca atare, pentru ca pot produce greață și vărsături.

De asemenea nu se va consuma în exces nici ceaiul și nici limonada de soc pentru că poate avea un efect diuretic puternic care poate produce pierderi mari de potasiu prin urină. Dacă observați asta limitați consumul la o limonadă/ceai pe zi.

Eu am găsit aceste informații în Farmacia Naturii editată de Reades’s Digest însă găsiți destule info și pe net.

Iată, mai jos, niște rețete pe care le fac de câțiva ani și nu dau greș niciodată:

Socata

14 flori de soc
1 kg zahăr brun
2 lămâi galbene (sau 4, după gust)
2 lime
10 l de apă plată
și 4 zile însorite

Pentru a nu fermenta prea tare și a produce reacțiile de care toată lumea fuge, respectiv gazele și/sau regurgitările (pentru care a fost scoasă de pe lista de preferințe a unora), socata se trage la sticle și se pune la rece după primele 4 zile de stat la soare! Vă garantez că mai mult de atât nu-i trebuie și nu apucă să devină acidă! O puteți păstra, în frigider, și câteva săpămâni, fără să fermenteze!
Băută dimineața, sau în timpul zilei, aceasta este extrem de revigorantă!

Mai fac o limonadă de soc cu flori uscate de anul trecut:

2-3 flori uscate/1 litru de apă clocotită
se infuzează 15 min’ după care se strecoară și se pune ½ lămâie/1 l ceai, frunze de mentă zdrobite, o bucațică de ghimbir ras pe răzătoarea mică și miere, după gust. Mierea nu se pune în apă fiartă! Sper că știați asta deja!
Se poate servi și la temperatura camerei cu câteva cuburi de gheață, cu mentă, sau se poate da la rece și servi așa.


Lichiorul de soc l-am gasit pe net și am făcut rețeta cea mai simpla! Atenție: se face din fructele de soc, la fel ca și dulceața! Asta înseamnă că mai spre toamnă. Nu culegeți fructele de soc decât din copacii pe care îi știți că sunt autentici, altfel riscați să le confundați cu Bozia, un arbust similar socului dar toxic !

Foto: Limonada de soc, Lichior de soc Made by me și floarea de soc Made by nature
Credit foto: dana soros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu