miercuri, 26 noiembrie 2014

Plantele Crăciunului - astăzi despre Euphorbia sau Poisenttia

In mod tradiţional această plantă este roşie însă industria horticolă a reuşit să realizeze hibrizi şi în tonuri de roz, portocaliu, marmorată alb cu roz sau roşu cu roz.
Ca mijloace de întreţinere trebuie să ştiţi că nu poate fi ţinută într-o camera prea caldă, temperatura propice pentru ea fiind între 16 şi 20 grade Celsius. Aşa îşi poate păstra inflorescenţa timp de 4-6 luni.
E bine să fie aşezată la lumină, nu neapărat la geam în razele directe ale Soarelui. 
Primăvara, după ce îi cad petalele colorate, se recomandă tăierea la 10 cm de pământ şi scoaterea ei afară până la sfârşitul verii.

Pentru a-i provoca o nouă inflorescenţă, deşi la cele hibrizi e puţin probabil că se va întâmpla, trebuie privată de lumină timp de 14 ore pe zi, de la sfârşitul lunii septembrie. Număraţi 6 săptămâni pentru acest procedeu. Nu vă aşteptaţi însă să arate ca în primul sezon de inflorescenţă ! :)
şi la noi au apărut producători pentru soiul tradiţional aşa că vă puteţi orienta să îi ajutaţi să se dezvolte, cumpărând de la ei!

Iata un decor realizat de Made by me cu Euphorbia.


Dana Soros,
flower designer


luni, 17 noiembrie 2014

Cursuri pentru mămici și copii

Cand ne-am intalnit, eu cu dr. Andreea Olteanu si Catalina Bezman, de la www.parintiinformati.ro ne-am propus sa ne distram impreuna cu copiii. Cursuri florale ca mijloc de comunicare.
Asta a fost ideea pe care o dezvoltam impreuna.
La cursul de vara ne-am distrat cu plantele verii si copiii au invatat o multime de notiuni noi.

Floarea Soarelui a fost lidera in preferintele lor. De altfel era singura pe care in unanimitate o cunosteau. Le-am facut cunostinta si cu alte flori de gradina sau de cultura: mixandre, Lisianthus, Crizantema, Gălbenele, Pătlagină etc.











Ce-a ieșit am expus în fața părinților care ne-au aplaudat și și-au lăudat micuții, cum era și firesc!





Cursuri de toamnă


A venit toamna și ne-am adus aminte ca e timpul sa vedem ce frumoase sunt crizantemele in acest sezon! Toată cromatica și multitudinea de soiuri de crizantemă le-am adunat într-un aranjament floral la care le-am provocat și pe mămici să participe. 
Am adunat în el și elemente de decor: salcie, viță sălbatică, rafie și fundă decorativă. Fetițele au ales fundița!  Era de așteptat :)

Prin aceste cursuri experimentale copiii descoperă o activitate care nu numai că le aduce cunoștințe noi dar îi și încântă. Mămicile au și ele ce descoperi! E vorba în primul rând de a face echipă cu copiii lor și în al doilea rând de concurență în care intră cu ceilalți participanti și cât e echipa de sudată pentru a face față.
E vorba apoi de comunicare și de lucru în echipă, două elemente fundamentale pentru deyvoltarea lor personală. Descoperă, nu în utimul rând,  și arta florală !
Pe de alta parte, să te joci cu un lucru viu precum o floare e ceva nou pentru ei. Nu vă puteti imagina ce bucurie e in ochii lor cand vad ce pot face. Nu numai ca isi depasesc niste limite impuse de un sistem de invatamant standardizat dar isi descopera si noi pasiuni care exced atelierele noastre. :)




Atelierele nu au scop lucrativ. Ele fac parte dintr-un proiect initiat cu scopul de a dezvolta segmentul de educație nonformală atât pentru copii cât și pentru adulți.


Tot toamnă și tot crizantemă

Ne-am mai jucat cu florile și la o școală privată din București. Noutăți pentru ei, amuzament pentru noi.  De data asta tema cursului a fost una didactică așa că a urmat și rigorile unui curs în cadru instituțional.
Unii din ei ne vor călca pe urme cândva!




Dana Soros,
floral designer