Levantica este in sezon. O gasiti la toate colturile pietelor si mai putin in florarii... Cum aroma ei se pastreaza pentru ceva timp, daca va place si va pricepeti, va puteti face mici decoratii pe care sa le puneti in casa, in dulapul cu haine sau oriunde e nevoie sa aveti o aroma florala.
Va propun, pe langa saculetii frumos mirositori din flori de levantica, un topiary tree din aceasta floare minunata.
Va trebuie:
un burete sferă, mică, de 10 cm
un baţ, pe post de suport
un burete pentru vas
un vas
material de acoperit buretele din vas
funda satin - aprox. 10 m
20 de bucheţele de levantică (le iau etalon pe cele vandute in piaţă)
foarfecă
sârmă
lipici de flori de la Oasis
Mod de lucru:
se fixeaza batul de suport in sfera mica folosind un pic de lipici de flori
se fixeaza si buretele in vas, fara a fi nevoie sa il udam! atentie, vorbim de burete floral pentru flori taiate!
se fixeaza apoi batul de suport, care are deja si sfera fixata pe el, in vasul de lucru.
se acopera buretele din vas cu materialul dorit: muschi de padure, spanish moss, iarba decorativa etc. (daca doriti puteti cumpara din plafar bobocei de trandafir pe care ii puteti varsa la baza aranjamentului si obtineti un decor foarte parfumat!)
se traseaza cu o scobitoare, sau un varf de creion, cotele jumatatii de sfera, pentru a stii exact pana unde se infig florile in burete.
se incepe infigerea florilor in burete dupa ce fiecare fir de levantica a fost taiat la cote egale, cat de cat. se urmareste umplerea fiecarui gol de burete pana la cotele de jos jumatatii sferei. Atentie! Pentru a imbraca o sfera complet va fi nevoie de dublul de flori, adica 40 de buchetele de levantica!
se formeaza fundite din satin legandu-le cu sarma de lucru. Pe capatul sarmei se pune putin adeziv de flori Oasis si apoi se infig in buretele sferei pana se acopera integral partea inferioara a acesteia.
puteti decora si vasul cu cateva crengute de levantica si cateva funde asortate.
Spor la treaba!
Gasiti materiale de lucru si la www.oasisaccesorii.ro
Si pentru ca vorbim de o floare care ne face sa visam la campurile minunate din Provence, va propun sa cititi si un material despre levantica.
Levantica, originara din Pirineii orientali, este o planta care se dezvolta sub forma de tufa cu numeroase ramificatii lemnoase. Poate ajunge la inaltimea de 50-60 cm. Levantica infloreste in lunile iulie-august si florile ei, placut mirositoare, sub forma de spice, pot fi de culoare alba, albastra sau violet inchis. Este o planta ideala pentru marcarea aleilor din gradina.
Conditii de mediu
Levantica se dezvolta bine in soluri aride, in care alte plante nu ar rezista. Un sol argilo-nisipos, chiar putin calcaros, dar care sa nu retina multa apa, in special pe timp de iarna, este preferatul ei. E de dorit sa fie cultivata in locuri insorite si ferite de curenti reci puternici. Nu va rezista in soluri prost drenate.
Inmultire levantica
Levantica se inmulteste prin seminte, prin butasi sau prin despartirea tufei.
Daca recurgem la seminte e bine de stiut ca acestea se pot insamanta in ghivece din aprilie pana in iunie in pamant usor, iar rasadurile obtinute se vor planta in gradina in septembrie.
Inmultirea prin butasi se va face primavara, sau toamna, dupa trecerea florilor. Butasii se obtin din lastari tineri si se planteaza intr-un sol imbogatit cu turba si nisip. Pana vom fi siguri ca s-au prins vom avea grija sa fie umbriti si udati, dar nu in exces.
Inmultirea prin despartirea tufelor se face in septembrie. Gropile pregatite pentru plantare se vor face la distante de 40 cm intre ele si se vor umple la baza cu nisip amestecat cu pietris marunt pentru a ajuta drenarea solului.
Ingrijire levantica
Levantica este o planta cu o durata lunga de viata, poate depasi 20 de ani, fara a avea nevoie de o ingrijire speciala.
Toamna se taie varfurile ramurilor pentru a se mari rezistenta plantei la frig printr-o mai buna lemnificare a ramurilor.
Primavara se va curata levantica de ramurile uscate si se vor tunde varfurile