marți, 2 iulie 2013

Levantica, aroma de Provence din gradina casei - Tutorial Topiarry levantica

Levantica este in sezon. O gasiti la toate colturile pietelor si mai putin in florarii... Cum aroma ei se pastreaza pentru ceva timp, daca va place si va pricepeti, va puteti face mici decoratii pe care sa le puneti in casa, in dulapul cu haine sau oriunde e nevoie sa aveti o aroma florala.
Va propun, pe langa saculetii frumos mirositori din flori de levantica, un topiary tree din aceasta floare minunata.

Va trebuie:

un burete sferă, mică, de 10 cm
un baţ, pe post de suport
un burete pentru vas
un vas
material de acoperit buretele din vas
funda satin - aprox. 10 m
20 de bucheţele de levantică (le iau etalon pe cele vandute in piaţă)
foarfecă
sârmă
lipici de flori de la Oasis

Mod de lucru:

se fixeaza batul de suport in sfera mica folosind un pic de lipici de flori
se fixeaza si buretele in vas, fara a fi nevoie sa il udam! atentie, vorbim de burete floral pentru flori taiate!
se fixeaza apoi batul de suport, care are deja si sfera fixata pe el, in vasul de lucru.
se acopera buretele din vas cu materialul dorit: muschi de padure, spanish moss, iarba decorativa etc. (daca doriti puteti cumpara din plafar bobocei de trandafir pe care ii puteti varsa la baza aranjamentului si obtineti un decor foarte parfumat!)
se traseaza cu o scobitoare, sau un varf de creion, cotele jumatatii de sfera, pentru a stii exact pana unde se infig florile in burete.
se incepe infigerea florilor in burete dupa ce fiecare fir de levantica a fost taiat la cote egale, cat de cat. se urmareste umplerea fiecarui gol de burete pana la cotele de jos jumatatii sferei. Atentie! Pentru a imbraca o sfera complet va fi nevoie de dublul de flori, adica 40 de buchetele de levantica!
se formeaza fundite din satin legandu-le cu sarma de lucru. Pe capatul sarmei se pune putin adeziv de flori Oasis si apoi se infig in buretele sferei pana se acopera integral partea inferioara a acesteia.
puteti decora si vasul cu cateva crengute de levantica si cateva funde asortate.

Spor la treaba!
Gasiti materiale de lucru si la www.oasisaccesorii.ro 

Si pentru ca vorbim de o floare care ne face sa visam la campurile minunate din Provence, va propun sa cititi si un material despre levantica.


Levantica, originara din Pirineii orientali, este o planta care se dezvolta sub forma de tufa cu numeroase ramificatii lemnoase. Poate ajunge la inaltimea de 50-60 cm. Levantica infloreste in lunile iulie-august si florile ei, placut mirositoare, sub forma de spice, pot fi de culoare alba, albastra sau violet inchis. Este o planta ideala pentru marcarea aleilor din gradina.

Conditii de mediu

Levantica se dezvolta bine in soluri aride, in care alte plante nu ar rezista. Un sol argilo-nisipos, chiar putin calcaros, dar care sa nu retina multa apa, in special pe timp de iarna, este preferatul ei. E de dorit sa fie cultivata in locuri insorite si ferite de curenti reci puternici. Nu va rezista in soluri prost drenate.

Inmultire levantica

Levantica se inmulteste prin seminte, prin butasi sau prin despartirea tufei.
Daca recurgem la seminte e bine de stiut ca acestea se pot insamanta in ghivece din aprilie pana in iunie in pamant usor, iar rasadurile obtinute se vor planta in gradina in septembrie.
Inmultirea prin butasi se va face primavara, sau toamna, dupa trecerea florilor. Butasii se obtin din lastari tineri si se planteaza intr-un sol imbogatit cu turba si nisip. Pana vom fi siguri ca s-au prins vom avea grija sa fie umbriti si udati, dar nu in exces.
Inmultirea prin despartirea tufelor se face in septembrie. Gropile pregatite pentru plantare se vor face la distante de 40 cm intre ele si se vor umple la baza cu nisip amestecat cu pietris marunt pentru a ajuta drenarea solului.

Ingrijire levantica

Levantica este o planta cu o durata lunga de viata, poate depasi 20 de ani, fara a avea nevoie de o ingrijire speciala.
Toamna se taie varfurile ramurilor pentru a se mari rezistenta plantei la frig printr-o mai buna lemnificare a ramurilor.
Primavara se va curata levantica de ramurile uscate si se vor tunde varfurile

duminică, 9 iunie 2013

Despre crini, cele mai vechi plante cultivate de omenire

Piata de flori din Bucuresti e plina de crini, la acest moment al anului. De crinii galbeni, cu precadere. Fiind o planta indragita de foarte multi, admirata si considerate printre cele mai vechi si mai nobile plante, fiind preluata si in heraldica multor case regale, m-am gandit sa va aduc in atentie un articol despre crini.



In Evul Mediu, crinul a fost asociat cu Fecioara Maria si era un simbol al puritatii. Floarea de crin poate fi astfel regasita in multe picturi ale Fecioarei Maria. In Asia, crinul a fost cultivat din cele mai vechi timpuri ca planta de ornament la curtile regale, dar si pentru a fi consumat in diverse mancaruri.


Crinul galben, in special, inseamna veselie, deci sa ne veselim privindu-l in aranjamente florale spectaculoase.


Simboluri



In poezia grecilor, crinul reprezenta fragilitatea si vocea muzelor. Si in zilele noastre, crinul simbolizeaza puritatea si virginitatea. In antichitate se mai credea ca floarea de crin poate vindeca depresia, iar in Europa era folosita pentru a vindeca diverse boli.
Chinezii cred ca aceste plante simbolizeaza dragostea eterna.
Crinii albi simbolizeaza modestia si virginitatea, cei portocalii pasiunea, iar cei galbeni veselia.
Ca simbol religios, crinul reprezinta Trinitatea, dar si Vestirea de catre Arhanghelul Gabriel a nasterii Domnului.
Exista si un mit grecesc foarte interesant, potrivit caruia florile de crin s-au nascut din laptele zeitei Hera.
In mitologia romana se spune ca atunci cand Alcmena, mama lui Hercule, il alapta, o parte din laptele de la san a cazut din ceruri. Astfel s-a format Calea Lactee. Cateva din stelele din Calea Lactee au cazut pe pamant, din ele nascandu-se crinii.

Origini

Prima descriere a crinul apare in China, in Evul Mediu, unde aceste plante infloreau pana la sfarsitul toamnei, in trei variante de culori: rosu, mov si galben. Originea crinilor nu este foarte exacta, insa au fost raspanditi in multe parti ale lumii. Se pare ca exista dovezi de peste 3000 de ani a existentei lor. Aparent, acestia au aparut in bazinul mediteraneean si in Asia.
In antichitate se credea ca aceste plante au proprietati medicinale si erau folosite pentru leacurile diverselor boli. In China crinii erau purtatori de noroc si alungau spiritele malefice. Exista si alte specii de crini care se gaseau in tarile orientale si care aveau doar flori albe si un miros puternic.

Heraldica

Florile de crin au jucat un rol important si in istorie. Crinul este asociat cel mai adesea cu monarhia din Franta. Crinul apare pentru prima oara ca simbol heraldic in Franta, in timpul lui Clovis I, in secolul XII.
Si in zilele noastre, crinul apare ca simbol heraldic pe armele Regelui Spaniei si ale Marelui Duce de Luxembourg, membre ale Casei de Bourbon.
Crinul poate fi regasit pe numeroase timbre si documente istorice importante, chiar daca nu a fost recunoscut in mod oficial ca simbol al Frantei. In America de Nord, crinul este asociat cu regiunile detinute de francezi, precum Quebec, St. Louis, Louisville sau Louisiana.
Crinul este si emblema orasului Florenta din Italia si a municiupiului Schlieren, din Elvetia. Crinul apare si pe numeroase insigne militare si ca logi al diverselor organizatii. Si arhitectii au folosit motivul crinului in ornamentartea multor cladiri.
Crinii sunt de asemenea unele dintre cele mai frumoase flori ornamentale, care infloresc gratios pe tot timpul verii. Se cunosc peste 100 de specii de crini, de diverse culori, mirosuri si forme.
Primele aranjamente florale care contineau si crini au fost realizate in timpul celei de-a optisprezecea dinastii a Egiptului.



Sursa: http://gradina.acasa.ro/

miercuri, 22 mai 2013

Cum a fost editia 2013 a Concursului National de Aranjamente Florale

Daniela Soros, DanaDesig, cu numar 14 in concurs

Postez cu intarziere impresii si info de la editia din acest an a Concursului National de Aranjamente Florale organizat de Ambasada Olandei la Bucuresti. Tema acestei editii a fost masa de adio a Reginei Beatrix la cedarea coroanei regatului catre fiul sau.
Sigur, cum era de asteptat, intregul set de flori si accesorii cu care am lucrat a fost PORTOCALIU. In toata aceasta monocromatica am avut frunzele verzi si doua coroane de hartie, aurii, ce trebuiau obligatoriu integrate aranjamentului final.

Aranjamentul meu s-a clasat pe locul 16 din 25, fiind prima participare la un astfel de concurs, iar fizic am fost 50 de persoane inscrise iar eu am fost a 25-a pe lista rezultatelor finale la egalitate de puncte cu alti cativa competitori.

Povestea am construit-o asa: am vrut sa reprezinte o trecere de la partea feminina a coroanei olandeze la partea masculina a viitorului acesteia. Povestea insa nu am avut cui sa o spun pentru ca juriul nu a fost interesat decat de criteriul impus de maestrul floral Jaap Wisse: sa fie un aranjament la baza mesei, bine structurat si suficient de vizibil.

Am invatat, cu aceasta ocazie, ca aranjamentele de concurs nu trebuie sa aiba "o poveste" ci sa urmeze situatia concreta in care vor fi folosite. In acest caz, fiind vorba de o masa regala, aranajamentul ar fi trebui sa respecte criteriul esential de vizibilitate intre comeseni.

Iata si cateva imagini:

foto 1: aceasta reprezinta partea "feminina" a aranjamentului meu. 

foto 2: si partea "masculina", mai simpla :)
   

Iata si castigatoarea editiei:



Va pun la dispozitie si cateva referinte din presa, la acest eveniment.


Pana la editia din anul viitor va astept in continuare pe blog sa mai povestim din arta florala si cum se dezvolta ea, sau nu, in Romania.

Dana Soros
mai 2013

vineri, 19 aprilie 2013

Legenda lacramioarelor


Curtile caselor de prin Bucuresti se umplu, in aceasta perioada a anului, de gingasele lacramioare cu parfumul lor suav si divin.
De cand Catherine, Ducesa de Cambridge a facut din aceasta floare o vedeta a nuntii sale, lacramioara a inceput sa intre si in preferintele buchetelor de nunta din Romania.
M-am gandit sa o aduc si eu in atentia voastra. Exista si la noi varianta neaosa, de la cultivatori autohtoni, dar si cea importata care costa, evident, de 2-3 ori mai mult...
Dar sa revenim la povestea ei. Cate dintre voi stia legenda acesteia?

Iata-o aici:



Legenda spune cã trãiau odinioarã, în mijlocul unui castel din basme doi copii de rege: un bãiat si o fatã. La nastere, cei doi copii primiserã de la Zâna cea Bunã cele mai minunate daruri: frumusete, întelepciune, cumintenie. Cei doi copii crescuserã împreunã si îsi petreceau tot timpul, jucându-se în grãdinile castelului, grãdini pline de flori. Din pãcate, atunci când copiii au împlinit 10 ani, o boalã nemiloasã a cuprins tinutul în care locuiau si întregul lor regat a fost cuprins de jale. Era o boalã ciudatã: Oamenii adormeau si nu se mai puteau trezi. Într-o dimineatã însã si fiica regelui nu s-a mai putut trezi. Atunci fratele ei, sfâsiat de durere a plecat în lumea mare ca sã gãseascã un leac pentru draga lui surioarã. A colindat mãri si tãri, dar în zadar… nimeni nu stia ceva despre leacul acestei boli. Vãzând cã nu are cum sã-si ajute sora, fiul împãratului începu sã plângã. Si plânse zile si nopti întregi. Dupã un timp în jurul lui au început sã creascã niste plante pe care nimeni nu le mai vãzuse pânã atunci: aveau frunzele destul de late si niste tulpinite delicate, pe care se însirau, ca niste mãrgeluse albe, floricele de o deosebitã gingãsie.
Dar ce uimea cel mai tare la aceste flori, era mirosul lor pãtrunzãtor si deosebit de plãcut. Bãiatul se opri din plâns, culese un buchetel cu gând sã-l ducã la cãpãtâiul surioarei lui, care nu mai avea mult de trãit. Se apropie de pat, puse buchetelul si privea la chipul frumos al tinerei printese. Deodatã fata trase aer adânc în piept si deschise ochii, întrebând: – De unde vine acest miros dumnezeiesc? Printul, fericit si uimit, îi întinse buchetelul de flori si zise: – Acestea sunt lacrimile mele de durere. Zâna Bunã mi-a ascultat ruga neîntreruptã si ti-a redat firul vietii.
De atunci acele flori s-au numit lãcrãmioare.
Oamenii le-au plantat în grãdinile lor ca sã-si bucure ochii si sufletul.

miercuri, 27 martie 2013

Concurs national de Aranjamente Florale si Demonstratie sustinuta de Japp Wisse

Jaap Wisse


Ca in fiecare an, de Ziua Nationala a Olandei, Ambasada Tarilor de Jos la Bucuresti va organiza doua evenimente de promovare a comorii nationale: cultura de flori si maestrii floristi olandezi, renumiti in lumea intreaga pentru demonstratiile sustinute.
Anul acesta invitatul si protagonistul atelierului de lucru este renumitul florist olandez Jaap Wisse.
Atat Concursul National cat si demonstratia acestuia se vor desfasura in incinta Metropolis Center, bd. Iancu de Hunedoara, 55-57, Bucuresti, pe 25 aprilie 2013, cu ocazia Zilei Nationale a Olandei.

Concursul National de Aranjamente Florale este deschis floristilor din Romania. Acestia vor executa, intr-o ora, un aranjament floral pe o tema data folosind florile si accesoriile puse la dispozitie de organizatori.
Atelierul de lucru va avea tema “Decor si Stil- tehnici inovative pentru aranjamente si accesorii spectaculoase”. Este deschis unui numar de 25 de cursanti si va avea loc tot pe 25 Aprilie 2013, între orele 15:30-17:30 la Loft Lounge din Metropolis Center, bd. Iancu de Hunedoara, 55-57, Sector 1 Bucuresti

Participarea se face pe baza de inscriere la e-mail concurs@bdgind.ro sau fax la 021 317 98 70, iar organizatorii va vor transmite formularul de înregistrare. Înscrierea se considera confirmata numai pe baza transmiterii formularului de înregistrare completat si semnat, impreuna cu dovada efectuarii platii taxei de participare.

Taxa de participare la atelier este de 558 RON (inclusiv TVA) si se achita firmei Business Development Group SRL în cont RO36INGB0001000153258921, deschis la ING Bucuresti.
Termenul limita pentru înregistrarea participarii la atelier este 11 Aprilie 2013. Având în vedere ca locurile sunt limitate, ordinea achitarii taxei de participare are prioritate.

Detalii si la: office@bdgind.ro, Business Development Group la Dana Dolghin.

Dana Soros


marți, 12 martie 2013

Iata o idee pentru marturiile din 2013 !

Dragele mele!

Cu totii folosim mici cadouri pentru a le multumi invitatilor ca au participat la evenimentul nostru. Fie ca vorbim de o nunta sau de un botez "marturiile" au intrat si ele in "must have"-ul acestora. Unii sunt originali, din fire, si cauta ca evenimentul lor sa arate pe masura.



Daca tot incercam sa gasim noutati in domeniu, iata ceva ingenios ce DanaDesign va propune pentru 2013:

- mouse de flori !


O "prajiturica" florala ce poate avea foarte multe combinatii cromatice si poate satisface doua nevoi:


- de a avea un aranjament floral pe mesele invitatilor (si, de regula, daca e doar unul, si-l disputa familiile aflate la respectiva masa:) )

- de a oferi un mic dar invitatilor/participantilor la eveniment (poate fi considerata o marturie si oferita fiecarui cuplu participant)

Nu ezitati sa ne intrebati de costuri la e-mail:


danadesign2012@gmail.com 


Dana Soros

martie 2013

luni, 11 martie 2013

Martisor 2013



O specie inedita de Lisianthus pe piata bucuresteana de flori: maro si cu multe petale, "batut" cum se spune popular! Like!!! 
Combinatie cromatica de maro cu roz, foarte la moda!


                            Brosa de martisor

 

Brosa ocazii

Sugestii utilizare:
- inlocuitoare de cocarde la nunti,
- brosa florala la un eveniment special
- brosa florala la balurile de absolvire (sau bratara florala)






miercuri, 6 martie 2013

Ce se poarta la nuntile din 2013 ?


Dupa Postul Pastelui incepe sezonul de evenimente: nunti !
Pentru a vedea ce propune Bucurestiul in materie de organizari de evenimente am vizitat doua din cele mai importante expozitii de profil. Ce am constatat? Lipsa de imaginatie!
Se poate comenta foarte mult pe acest subiect dar ma rezum la a va sfatui, pe cei care va doriti evenimente deosebite in acest an, sa fiti creativi! Piata deco din Romania va permite accesul la decoratori florali, organizatori de evenimente, stilisti, fotografi si DJ-ei care sa va ajute sa va organizati povestea voastra de succes, evenimentul de care sa isi aduca aminte cu totii, cu bucurie.

Se poarta povestile, in concluzie ! Povestile cu flori, cu fructe sculptate, cu rochii inedite, cu dulciuri pe care sa le mananci din priviri, cu multe, multe inovatii!!!

Nici buchetele clasice nu mai sunt la mare moda dar daca totusi optati pentru un astfel de decor, alegeti pe cineva care va poate pune in valoare atat rochia cat si silueta.
Buchetul se asorteaza musai cu tipul rochiei si e bine sa stiti asta inainte sa va hotarati ce flori va doriti. Un stilist sau un decorator floral va pot da sugestii atat despre florile care s-ar potrivi cel mai bine cat si asupra formei buchetului.

Designerii straini revin la culorile pal. Ai nostri nu prea propun nimic pentru ca aici nu se da tonul ci se copiaza ce se poarta la altii :((
De aceea, cum spuneam si la incepututl acestei postari, nici localurile nu vin cu idei noi ci cu aceleasi decoratii "prafuite" replicate de sute de ori. Aceleasi nuante de satin cu care isi imbraca scaunele... Aceleasi flori asortate la intreg... Si e simplu de explicat: nu toate au personal specializat!

In fine, e bine de stiut ca piata de decoratii florale a evoluat si ca aveti de unde alege. Numai sa vreti! Apoi va puteti impune punctul de vedere si in locatia in care visati sa va organizati evenimentul.


Dana Soros
danadesign2012@gmail.com
martie 2013