marți, 5 iulie 2016

Flori vindecătoare, flori comestibile (5)

Coada șoricelului - Achillea millefolium

Printre plantele de compoziție, în buchetele de vară, pe lângă maci, grâu, margarete, albăstrele, deseori floriștii folosesc Achillea, sau mai pe românește Coada șoricelului.
Acum să ne înțelegem: florile folosite de floriști sunt de la producători de plante și, așa cum v-am mai povestit în alte postări, nu sunt plante de consum pentru că sunt fie hibrizi fie sunt stropite (fertilizate sau stropite cu pesticide). Plantele pentru terapie internă/externă precum ceaiuri sau tincturi se recoltează din zone ferite de poluare.

De la Coada șoricelului pentru terapie (foto 2) se folosesc inflorescențele care se recoltează din iunie până în octombrie. De obicei se folosește planta uscată la umbră însă se pot face ceaiuri și din planta în stare proaspătă.

Calitățile sale antiseptice, carminative, antiinflamatorii și antihelmitice (distrug viermii intestinali) se datorează, în principal, uleiului esențial. Administrată extern, Coada șoricelului calmează durerile reumatice. Mai e utilizată pentru tratarea afecțiunilor bucale, conjunctivita, eczemele și scade și tensiunea arterială.

Ca și în postările anterioare vă recomand să întrebați un specialist dacă și câtă Coada șoricelului puteți consuma în ceaiuri zilnice sau în terapii complementare. Unele persoane pot fi și alergice la substanțele ei așa că e bun-venit sfatul unui specialist.

Ca și plantă de compoziție în aranjamentele florale Achillea poate fi găsită în tonuri de galben, roz, roșu, galben, portocaliu deschis (foto 1).

Cea pentru terapie este EXCLUSIV albă!

Pe plaiurile noastre mioritice veți întâlni, din ce în ce mai des și chiar și în zone de munte, Coada șoricelului galbenă pe care cultivatorii de plante o numesc Achillea Parker's golden (foto 4).
Achillea pentru compoziții florale se poate folosi fie pentru cele cu plante vii fie în aranjamentele cu fori uscate având o mare rezistență în timp. Ca sugesie de uscare planta trebuie agățată de tulpini cu capul/inflorescența în jos, la fel ca și Hortensia, pentru a-și menține inflorescența unitară. Dacă o uscați în vază florile se vor pleoști iar planta uscată va avea un aspect și o formă greu de utilizat.

Nu uitați că dacă culegeți plante din natură în primul rând să le mulțumiți, dacă sunt pentru terapie, iar dacă sunt pentru scopuri florale să nu le smulgeți cu rădăcini sau să culegeți toată tufa acolo unde găsiți doar o specie. Unele din ele se înmulțesc prin rădăcini, altele prin semințe și nu vrem să avem pe conștiință distrugerea unei specii de plante, așa cum s-a întâmplat cu sunătoarea (dar voi reveni cu detalii). Sunt unele țări care nu permit culegerea de flori sau crengi de copaci nici măcar dacă sunt ucate și căzute la pământ, dar voi reveni cu detalii într-un articol viitor.

Dana Soroș,
floral designer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu