luni, 24 aprilie 2017

Consumul European de flori și plante în creștere în 2016. România, printre țările unde consumul ia avânt


Consumul European de flori și plante la ghiveci e în creștere, titrează Royal Floral Holand pe pagina sa oficială. Afirmația este rodul unui studiu realizat pe consumul de flori și plante în 2016 și rezultă o creștere de 1%, adică de 35.9 miliarde de euro în special pentru țările est-europene. Dintre acestea Lituania e fruntașă urmată de Letonia, România, Bulgaria și Estonia. Alte țări în care s-a înregistrat o creștere a consumului de flori sunt Turcia, Malta și Polonia. Principala țară unde exportatorii olandezi se uită când vine vorba de consum european, Germania, a înregistrat, și ea, o creștere de 5.5%.

Au fost și țări care, din cauza problemelor economice din ultimii ani, nu au reușit să atingă o cotă de piață onorantă și aceste sunt Grecia, unde consumul a scăzut cu 16 % și Rusia unde deprecierea rublei, moneda națională, a făcut consumul de flori să scadă cu 13 %. Nici Italia nu a scăpat de o rată negativă în ce privește acest domeniu, iar Slovenia și Belgia au ținut și ele trendul negativ în 2016.

Creșterea cea mai evident a fost pe cumpărăturile on-line la nivel European. Astfel site-uri precum Bloomon, 123fleurs.com sau eflorist.co.uk au înregistrat creșteri remarcabile. Din ce în ce mai multe flori și plante se vând și pe rețele mari de buyer-și precum Bol.com, Amazon sau Ebay. 

Astfel Thuiswinkel.org a raportat o creștere de 23% în 2016 numai în Olanda, în comparație cu 2015. Sectorul "Home and garden" este printre primele 5 sectoare cu creștere de vânzare în on-line. In Germania creșterea e de 12.5%, în Franța e de 14.6% și în Marea Britanie de 16% comparativ cu 2015.

In 2016 Royal FloraHolland a elaborat și realizat primul studiu de piață privind consumul de plante de exterior. A rezultat o cifră de 12.6 miliarde de euro pe întreaga Europă, cel mai mare consum fiind, din nou, al Germaniei, 20%, urmată de Marea Britanie și Franța, țări cu o puternică cultură a amenajărilor peisagere. 




Traducere: Daniela Șoroș, blogger florist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu