vineri, 30 octombrie 2015

Florăria IRIS, un pionier în arta florală românească și un promotor al designului floral autohton




Recent am aniversat aproape jumătate de secol de floristică românească. Florăria IRIS și familia Avramiță au cu ce se lăuda. Au pus pe picioare o afacere cu flori în 1970. Nimic deosebit până acum. Începuturile și le-au petrecut, la fel ca și în alte florării, făcând ce se cerea, ce era atunci posibil. Buchetele finisate cu folie de staniol sunt și acum vii în mintea multora.
În 1985 însă încearcă să inoveze ceva și încep prin a personaliza ambalejele. Apar fundele imprimate cu mesaje de La mulți ani!, care decorează buchetele de flori ce capătă alt volum și altă structură. Celofanul transparent devine un moft și un element sofisticat în finisajul ambalajului.
Anul 1990 devine anul în care lanțul de magazine IRIS prinde contur. Cu spații comerciale în arterele importante ale Bucureștiului, începe cu adevărat istoria floristicii marca IRIS.

Buchetele prind volum prin adăugarea florilor selecte, precum florile exotice care acum vin liber în țară. Se deschide piața și pentru importul de soiuri noi de flori din Olanda iar floriștii încep să inoveze. De la ambalaje personalizate la elemente definitorii care îi vor poziționa, în câțiva ani, ca trend setteri și ca lideri de piață: funde decorative, abțipilduri personalizate, combinații speciale de flori și verdeață.

Anii 2000 sunt anii în care intră în joc Nicu Bocancea, fiul cel mare al familiei IRIS, cel care va da nota de personalitate acestui business de familie, de succes. Nicu, pentru prieteni, nu e doar un ”clarvăzător” al domeniului ci este și un tip care se educă și se perfecționează neîncetat în cursuri, competiții naționale și internaționale, demonstrații și tone de infomații adunate pe un perete de cărți de specialitate cu care se mândrește.

În atelierul din superba casă IRIS, de pe Calea Moșilor nr. 34, lucrează acum zeci de oameni pasionați, ca și șefii lor, tineri care învață meserie de la cei mai buni dar care au ocazia să pună în practică și propriile idei.

Nicu și-a format o echipă, „echipa rachetă„, cum îi place să îi alinte, cu care poate realiza orice vis năstrușnic al oricărui doritor de frumos. De altfel evenimentele puse de el în scena sunt spectaculoase atât prin materialele folosite cât și prin efectul vizual pe care îl produc. În spatele succesului stau însă tone de ore de muncă, de studiu, de comunicare cu echipa.

La fel de spectaculoase sunt aparițiile Atelierului IRIS la târgurile de nunți și evenimente și orice încercare de copiere a conceptului lor pălește în fața profesionalismului execuției finisajelor și detaliilor cele mai mărunte.

Foto: tărgul de nunți de la Mariott, 2015 (credit foto: Dana Soros)
Recent Nicu a organizat și primul lui workshop-demonstrație la București, la el în atelier. Au participat numai floriste care au fost avide de informațiile furnizate de Nicu. Întrebat dacă mai face asfel de întâlniri oscilează. Nu-i trebuie publicitate și nu simte nevoia de a ”da din casă” prea mult. Are deja o echipă cu care împărtășește tot ce știe. Ei sunt baza lui și ei trebuie să știe să facă față exigențelor lui.

Piața internațională însă este la fel de curioasă să îl cunoască mai bine. Așa că ese invitat să susțină demonstrații și în afara țării, printre puținii care fac asta, de altfel.

Foto: demonstrație florală, septembrie 2015
Foto: Gasca Floral Fundamentals

E modest și nu vrea să se vorbească prea mult de reușitele lui pentru a nu crea invidie însă în afara granițelor e mai cunoscut decât în țară. Ultimii ani l-au consacrat și în țară dându-i locul pe care îl merită în elita designului românesc, dacă putem vorbi de așa ceva.

Fiind însă un domeniu ”crud” la noi, istoria ne va arăta, în mai puțin de 20 de ani, adevăratele nume în floristica românească și vom trăi în contemporaneitatea lor.

La acest ceas aniversar, pentru a putea fi vizitați frații IRIS, Nicu și Cosmin, alături de familia care le stă mereu aproape și pe care o consultă permanent, au deschis porțile atelierului pentru două zile de vizitare. Un local amenajat în inspirație de toamnă, în culori de sezon, cu mult bun gust și tot atâta imaginație i-a așteptat pe bucureștenii dornici să vadă unde se crează frumosul din spatele numelui IRIS.

Am fost și eu acolo și m-am bucurat de aniversarea lor! M-am regăsit în buchetul anilor 70, în buchetele anilor 80 și în ceea ce va să vină. La mulți ani dragi prieteni și încă pe atât, cel puțin!

Foto: Dana Soroș și Cosmin Avrarmiță





Dana Soroș,
26 octombrie 2015 

PS: pentru cei care doresc să îl mai vadă pe Nicu Bocancea într-o demonstrație florală, acesta se va afla în perioada 9 - 10 noiembrie la Sibiu, Hotel Ramada, la inaugurarea Asociației Antreprenorilor din Domeniul Floristic, http://aadf.ro/evenimente/.

2 comentarii:

  1. Bună ziua, va admir foarte mult, doresc sa fac curs de floristica cu permisiunea, dumneavoastră, va întreb ce posibilități am, cum sa procedez. Mulțumesc. , puteți sa mi trimiteți un nr de telefon sau sa ma sunați, nr. meu e, 066193460

    RăspundețiȘtergere
  2. Rectific la nr. 0766193460 Multumesc de înțelegere.

    RăspundețiȘtergere