vineri, 22 mai 2015

Flori vindecătoare, flori comestibile (4)

Drobul

Da. Citiți bine, însă nu e o rețetă culinară! E denumirea unei plante decorative pe care o folosim în aranjamentele florale dar căreia îi spunem popular Maturică! Drobul, pe numele lui științific Cytisus scoparius crește în sălbăticie în Europa, ca un arbust peren rezistent. O puteți planta însă și în grădină pentru că toamna locul florilor e luat de niște păstai care fac semințe.

De la ea, în scop terapeutic, se folosesc florile cu un miros dulce și plăcut, ce înfloresc în mai-iunie.

Florile se culeg și se usucă cu grija pentru a nu se înengri. Măturica astfel uscată se combina în infuzii, tincture și extracte lichide.
Drobul este folosit cu precădere de către persoanele care au retenție de apă în organism. Florile, bogate și în antioxidanți au prprietăți în prevenirea bolilor cardiovasculare și luptă împotriva cancerului.

Utilizari:

-       - îmbunătățirea sau restabilirea fluxului urinar redus
-       - tratarea aritmiilor cardiac moderate
-      -  împreună cu ienupărul este utilizată în tratarea venelor varicoase și a circulației deficitare

Ca și în postările anterioare vă reamintesc că administrarea plantelor în ceaiuri, mai ales când sunteți tentate să faceți combinații, nu se face fără avizul unui specialist, unui naturoterapeut. Întrebați și specialiștii din plafar dar numai nu vă autoadministrați după ureche nici măcar remediile naturiste.

Scopul acestor articole este de a vă arăta că unele plante, pe care floriștii le folosesc în munca lor artistică, sunt, pe alocuri, și plante vindecătoare, plante comestibile, ceea ce ne ajută să privim mai cu atenție natura și să fim mai sensibili la ceea ce ea ne oferă.


Foto: Ikebana folosind Măturica, realizată de dna. Sanda Lazur în cadrul demonstrației de la Facultatea de Horticultură, Horthus Show 2015.


Dana Șoroș, designer floral

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu