sâmbătă, 16 mai 2015

Flori vindecatoare, flori comestibile (3)

Salcâmul

Incă din primele zile ale lunii mai, și până spre sfârșitul lunii iunie, multe regiuni se îmbracă din nou în alb și adie de un parfum minunat și dulce de salcâm. Este o adevărată splendoare a naturii! Florile sunt decorative, arată minunat, sunt și comestibile și le putem folosi la diverse preparate culinare, precum la prepararea gogoșilor în unele regiuni ale țării.

Floarea de salcâm are însă puteri terapeutice nebănuite și poate trata și alina dureri din cele mai diverse și mai puternice. Neliniștea, irascibilitatea, epuizarea fizică și intelectuală, insomniile, boli ale stomacului, tulburări de memorie sunt doar câteva din afecțiunile în care salcâmul își etalează calitățile terapeutice.

Din păcate, foarte puțini cunosc beneficiile pe care floarea de salcâm le aduce organismului nostru. Ciorchinii de floare de salcâm devin un adevărat izvor de sănătate, dacă știm cum să îi folosim.

Este foarte important ca indicațiile unui fitoterapeut să fie solicitate și respectate întocmai dacă vreți să o folosiți în scop terapeutic.

„Numeroasele beneficii oferite de preparatele din salcâm, care mențin starea de sănătate, se datorează compoziției chimice complexe a salcâmului care conține numeroase substanțe active: taninuri, glucide, substanțe mucilaginoase, acaciina și ulei volatil. Toate acestea sunt de mare ajutor pentru tratarea irascibilității, pentru un somn odihnitor sau pentru tulburările de memorie", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor în biologie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, citat de Bună Ziua Iași.

Vă recomand și articolele următoare:

sau


Personal nu am realizat niciodată un aranjament floral folosind floarea de salcâm pentru că, pe lângă faptul că este extrem de fragilă și nu se pot folosi decât ciorchinii, am preferat să pun pătura sub un salcâm înflorit și să citesc o carte bună decât să îmi bat capul cum să rup crăcile și să le aduc în mediul meu când mă pot bucura de ele în mediul lor. Iată însă că și nuntașii preferă să se fotografieze sub salcâmii înfloriți iar Jade McIntosh, florist australian, a speculat aspectul grădinii unde a avut loc evenimentul și a realizat buchetul floral în ton cu ambientul.


Așa deci și prin urmare, ca și vechile civilizații, care foloseau plantele în scop terapeutic, trebuie să învățăm și noi să îi mulțumim naturii pentru cadourile pe care ni le face și să avem mai mult respect și atenție pentru ce se întâmplă în jurul nostru!

Dana Soroș
floral designer, 16 mai 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu