joi, 21 mai 2015

Cel mai vechi maestru de Ikebana din România a susținut o demonstrație în cadrul Horthus Show

Recent dna. Sanda Lazur, maestru în arta florală japonezaă Ikebana de peste 30 de ani, a susținut o demonstrație în cadrul Horthus Show de la Facultatea de Horticultură din București. Evenimentul a fost înregistrat și de TVR și va fi prezentat în cadrul emisiuni “În grădina Danei” pe TVR 1 sâmbătă, 23 mai 2015, de la ora 9:00.



În primul rând, să explicăm cititorilor ce înseamnă Ikebana ? Care este filosofia ei și de unde a pornit?


Este o artă florală straveche japoneză. Ca traducere simplă și pe înțelesul tuturor este arta de a face să trăiască planta și după ce a fost luată din mediul ei.
A pornit de la ritualul ofrandei lui Budha, prin floarea de Lotus. Lotusul, simbolul purității și al budismului a fost floarea care însoțea ofrandele aduse zeitățiilor în temple, pe lângă fructe, orez, sake; aceste flori erau aranjate în vase de aramă aduse din China, se realizau de către preoții budiști și erau folosite nu numai florile, foarte frumoase cu petale catifelate, ci și frunzele și tulpinile mlădioase.Cu timpul a devenit … KADO – calea florilor. Scopul acestei arte constă în a găsi calmul, liniștea și concentrarea spirituală, la fel cum ți-ai găsi calea, drumul către sine. Din timpuri străvechi japonezii aveau credința că florile sunt cele care-l invită pe Dumnezeu în casele lor. Erau profund încredințați că un suflet divin sălășluiește în plante. Mai nou ea reprezintă o formă de terapie ceea ce fac și eu de mai mulți ani!

Ne-ați prezentat mai multe aranjamente. De ce elemente trebuie să ținem cont?

Sunt niște principii foarte simple, foarte clare iar japonezii insistă pe acestea chiar și acum. În primul rând un aranjament Ikebana nu se vinde. În Japonia toate sărbătorile sunt însoțite de câte un aranjament floral iar oamenii își fac în casă, singuri, aceste minunate piese de artă. Deci este importantă, în al doilea rând, menirea lui, momentul pentru care se realizează, apoi locul în care se amplasează, vasul, care va servi ca bază aranjamentului, după care ideea, desenul de la care pornești execuția lui. În final procurarea materialului floral, de asemenea un element important.

Am observant că în timpul demonstrației ați ales cu atenție florile și nu ați folosit decât strictul necesar. Nu ați tăiat mai mult material floral decât aveați nevoie?

Am avut șansa ca apropiindu-mă de această formă de artă să învăț multe de la japonezi. Am învățat în primul rând ce e cinstea, umilința, respectul, punctualitatea, corectitudinea și, bineînțeles, dragostea de flori. Ele sunt considerate ca niște ființe vii. De la ei am învățat proporția: nu trebuie să tai decât strictul necesar! Din fericire de la japonezi avem multe de învățat și pe mine mă minunează faptul că și acum, după 30 de ani de la primul contact cu cultura și civilizația lor, mai am încă de învățat.

Spune-ți-ne de când aveți pasunea asta? Care este povestea dumnevoastră?

Nu pot spune că a fost chiar o întâmplare. Lucram la o întreprindere care se ocupa de flori. S-a inițiat atunci, înainte de 1989, acel curs de Ikebana, la cererea celor din florăriile de pe-atunci, în colaborare cu Ambasada Japoniei la București. Eu fiind economistă în cadrul acelei întreprinderi am fost delegată cu prezența cursanților și vrând-nevrând, pentru că îmi plăceau florile foarte mult, pentru că m-a fascinat prezentarea făcută de maeștri japonezi de atunci, am devenit un fan al culturii nipone. Asta se întâmpla în 1981. După anii 90 am fost, la inițiativa și invitația Ambasadei Japoniei la București, invitată să țin cursul de Ikebana care s-a predat la o prestigioasă școală de artă și meserii din capitală.Nu pot spune că m-am gândit vreodată că florle mă vor face să îmi abandonez ocupația/profesia de bază, dar iată-mă abandonată total în lumea lor și mă simt fericită și împlinită! (râde)

Se pare că v-ați găsit acea armonie interioară și exterioară...

Daa! Lumea pe care o întâlnesc prin prisma acestor cursuri, pe care le predau, este deosebită. Toți sunt iubitori de flori și de frumos. Nu am avut niciodată conflicte cu nimeni, totul a decurs foarte frumos și pașnic. Tot de la profesorii japonezi am învățat că ikebana nu este o competiție, nu trebuie să te preocupe pe ce loc ești. Este pentru sufletul și buna ta dispoziție iar dacă aranjamentul realizat exprimă ceea ce simți în acel moment, atunci asta este marea realizare.




Vă mulțumim că ne-ați primit în lumea Dumnevoastră și așteptăm să ne mai invitați și la alte evenimente!



A consemnat Dana Șoroș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu