luni, 27 aprilie 2015

Concursul Național de Aranjamente Florale și-a desemnat câștigătorii ediției din 2015

Ediția a VI-a a Concursului Național de Aranjamente Florale s-a încheiat și, ca în fiecare an, și-a desemnat câștigătorii. 


Locul I a fost ocupat de Roxana Sofronie, de la Green Art, locul II de Sanda Raluca Suciu de la Oradea de  iar locul III de Marta Alina Bălănescu din Piatra Neamț.
Cele trei mențiuni de onoare au fost acordate pentru locul IV, Ioana Nechifor de la City Flowers din Sibiu, locul V, Daniela Șoroș (adică eu) București și  locul VI Roxana Ghiuș de la Florăria Patchouli, tot din București.


Premiile au constat într-o excursie la bursa de flori din Aelsmer, pentru locul I, 1.500 de lei pentru locul II și 1.000 de lei pentru locul III.
Locurile IV și V au primit câte o cutie de produse le la firma Bakker, importator de plante și bulbi din Olanda. Iar locul VI produse de la distribuitorul accesoriilor florale Oasis.

Au fost 50 de locuri oficiale în concurs însă, la cererea participanților, s-au suplimentat cu 2, respectiv 52 de concurente și concurenți.





Tema concursului este comunicată, ca la fiecare ediție, înainte de startul competiției, ceea ce crește adrenalina concurenților și mai mult. Sunt doar câteva minute la dispoziție, după comunicarea temei, să îți ocupi locul, în funcție de numărul de concurs alocat, să te gândești la ce poți realiza, cu ce ți s-a dat, și să iei contactul vizual cu florile ce sunt puse la dispoziție de sponsori. Concurentele primesc toate, același număr de flori, aceleași accesorii, aceleași condiții de lucru. Regulamentul este valabil pentru toată lumea, nu există excepții.

Despre timpul de lucru alocat este simplu: avem doar o oră la dispoziție timp în care, cum am spus, trebuie să îți construiești ideea în cap, să iei contact cu florile puse la dispoziție, cu numărul lor, cu calitatea lor, cu diversitatea, și de specii și de culori, să decizi pe care o scoți în evidență, în funcție și de tema dată, și cum faci asta în vasul pe care ți-l pun organizatorii la dispoziție. Tot în timpul ăsta, după ce ai finisat ce ai lucrat, trebuie să faci curat pe masă și în jurul mesei de lucru.

Când se pornește cronometrul începe și vânzoleala presei. Să te întrebe ce vrei să faci, să ia cadre video de cum începe un aranjament floral. Organizatorii au pus la dispoziție un cadru foarte frumos și elegant oferit de Casa Universitarilor de pe str. Dionisie Lupu însă spațiul a fost insuficient pentru o desfășurare de forțe” media atât de mare. 

Tema acestui an a fost destul de ofertană: contrastul! Bazat pe o sărbătoare simbolică, a VI-e ediție care în Olanda se sărbătorește și pentru al VI-a an de aniversare a căsătoriei, Cala, ca floare simbol a acestei aniversări, a fost floarea principală. Știu că mulți dintre români au ceva prejudecăți când vine vorba de anumite flori însă în alte țări Cala este simbol de bucurie.

De asemenea un alt element de bază acest an a fost fierul, trăinicia, dată de o sârmă decorativă care trebuia și ea să se regăsească în compoziția florală finală. Au mai fost Gerbera, Delphinium, Garoafe, Craspedia, Alstromeria și o ofertă variată de frunze. Bețele de bambus flexibile au fost și ele puse la dispoziție de organizatori. Tot ce trebuia să faci era să fi atent la temă, să stăpânești bine tehnici de lucru, să-ți stăpânești emoțiile și mai ales să realizezi o lucrare de concurs.

Juriul a fost format din profesioniști în domeniu și de persoane publice. Stabilirea criteriilor de jurizare aparține maestrului florist invitat de organizatori și, ca în fiecare an, un nume cunoscut al industriei florale olandeze onorează cu prezența această competiție. În 2015 președintele juriului a fost maestrul olandez Cees van Dijk, de care chiar dacă nu auzisem până la anunțarea numelui său de către organizatori, am aflat că are o vastă experiență în domeniu, că gestionează o florărie care a lucrat pentru Casa Regală a Olandei, că este primul florist independent din Olanda și că are la activ zeci și sute de seminarii și prezentări în țara lui și pe plan internațional.  Că a avut onoarea să lucreze pentru Case Regale este iarăși o notă de plus CV-ului său.
Faptul că acesta setează criteriile de jurizare nu ar trebui să fie subiect de îndoială pentru nimeni că jurizarea se face în condiții de imparțialitate.


Meritul organizatorilor de a face posibil ca această competiție să capete deja o tradiție, să fie la a VI-a ediție, să stârnească atâta interes și pasiuni, e de necontestat.  Din partea noastră, a floriștilor, astfel de competiții ar trebui să fie mai dese, dacă judecăm după calendarul de evenimente internațional, dar un Campionat Național este anual și și-a căpătat un loc de cinste în agendele noastre pentru care renunțăm și la evenimente doar să fim prezente în concurs.


Pentru mine ca observator este a patra ediție la care particip iar ca și competitor, a doua, încununată cu locul V după ce în 2013 m-am situat în primii 20 pe țară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu